2015. július 23., csütörtök

A zsályáról...

A zsálya (orvosi zsálya, kerti zsálya, salvia officinalis) az egyik legkommerszebb gyógynövényünk. A mi éghajlatunkon is a legtöbb helyen megél, átvészeli a telet, így nem csak a mediterrán vidékek illatos gyógynövénye, hanem mi is gyönyörködhetünk szépségében, és dúskálhatunk jótékony hatásaiban.

Nyár derekán járunk, így itt az ideje a zsálya szárításának, télire raktározásának.

Zsálya szárítása

E növénynek rengeteg jótékony hatása van. Ha csak szimpla teát (forrázatot; 10 perc áztatás) készítünk belőle, akkor külsőleg torok és gyulladásos megbetegedések öblögetésére hazsnáljuk. Iszogatva izzadás ellen is hatékony!

Ha krémkészítés, akkor az orvosi zsályáról elsősorban a zsíros, problémás bőrre készült krémek juthatnak eszünkbe, valamint a dezodorokban ismert jótékony hatása, mely antibakteriális hatásának is köszönhető.

Zsályás dezodor.
Hamarosan a HerbaFabrika natúrkozmatikai termékek palettáján.

Szappanba téve illata csodálatosan érvényesül, illat palettájának szinte az összes eleme érezhető a zsályás szappanokban. Ha a szárított, vagy (még jobb) fagyasztott növényt is beletesszük a szappanba, illat szempontjából még színesebb kavalkádban lesz részünk. A zsályás szappanok elsősorban tehát zsíros, problémás bőrre javallltak, de természetesen bárki használhatja őket, aki szereti a zsályát. :)

BárányBuborék Zsályás Szappan :)

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése