2015. július 30., csütörtök

Olajok füstpontja

És ha már naptej, és nyár, és forróság, akkor arra is ügyeljünk, hogy ne füstöljünk el. :) És az olaj se, amiból a naptejet készítettük.

A Stahl magazinból (2015 nyár) tudtam meg (anyu mindig megveszi :)), hogy az olajak füstpontja az a hőmérséklet, melyre ha felhevítjük őket, akkor szó szerint füstölni kezdenek. Ez a jelenség pedig arra utal, hogy ezen a hőmérsékleten már megbomlik a kémiai szerkezetük, és az egészségre káros anyagok keletkeznek bennük. Ebből egyrészt az a tanulság, hogy ne hagyjuk elfüstölni a rántott húst, a mi szempontunkből pedig az, hogy bizony vannak hőérzékeny olajak.

Nyilván a legnagyobb rekkenő hőségben sem hevül fel a bőrünk 100 fokosra (legalábbis itt a Földön biztosan nem), ám az olajok hőérzékenységére akkor is érdemes odafigyelnünk, mert a közvetlen napsugárzás károkat tehet a használt olaj szerkezetében.

És akkor lássuk, hogy melyek azok az olajak, melyek biztosan használhatóak, melyeknek tehát magas az úgynevezett füstpontjuk. Így nemcsak a vasárnapi rántott húst készíthetjük velük biztonsággal, de naptej készítésére is tökéletesen alkalmasak lesznek. :)

1. avokádóolaj
2. napraforgóolaj
3. nem hidrogénezett kókuszolaj
4. repceolaj
5. szőlőmagolaj

Miből lesz a szőlőmagolaj? ;)

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése