2015. július 28., kedd

Naptej egyszerűen! Ennél egyszerűbben már tényleg nem lehet!

Bizonyára azt gondoljátok, hogy faktoros naptejet készíteni otthon lehetetlen, de én azt mondom, hogy nem olyan nagy ördöngősség! Összesen két összetevő kell hozzá, és a legegyszerűbb 20 faktoros fényvédő krémünk már készen is van. :)

És miért is kellene otthon naptejet készítenünk, amikor számtalan színben, formában és illatban kaphatóak a kozmetikai ipar "hasonló" termékei a boltokban is? Egyes vélemények szerint ezeknek a bolti naptejeknek az A vitamin tartalma napfény hatására rákkeltő anyagokra bomlik le. Vannak olyan elképzelések is, hogy a bennük lévő nanoszemcsés cink-oxid felszívódik a bőrön keresztül, és mérgező hatású a szervezetre.
Biztos vagyok abban, hogy nem mindegyik gyári naptej tartalmaz A vitamint, vagy mikroszemcsés cink-oxidot, de legyünk tudatos vásárlók, és nézzük át az összetevők listáját.

Vagy, marad a saját készítésű naptej, és akkor biztosan tisztában leszünk minden összetevővel. :)

Lássuk a receptet:

130g napraforgó olaj
15g cink-oxid (gyógyszertár, vagy webáruházak)

A két összetevőt egy tálban teljesen csomómentesre keverjük össze, majd töltsük bele egy 150ml-es flakonba, jó rázzuk fel, és már készen is vagyunk. Illatosíthatjuk levendula illóolajjal picit.

Ez a naptej 20 faktoros. Figyeljünk arra, hogy használat előtt minden alkalommal teljesen rázzuk fel, és persze 11-15 óráig maradjunk árnyékban.

Sokan szkeptikusak a házi naptejek faktorszámát illetően, és valóban, nem állnak evidence-based kutatások ezek mögött a számok mögött, hanem jobbára tapasztalati úton vannak megadva. Ám mára már olyan mértékben fellendült a házi kozmetikai szerek gyártása, hogy a számok mögött valódi megtapasztalás, és sok-sok saját élmény áll, nyugodtan megbízhatunk hát bennük. :)

Ha szeretnél ennél profibb, illatosabb, bőrápolóbb naptejet készíteni, akkor keress bátran, lesznek nyári krémkészítő tanfolyamaim Pécsen (juhtejszappan kukac gmail pont com).

A képen például egy 30 faktoros emulziós naptej látható, bőrápoló shea vajjal, és levendula-borsmenta illóolajjal.



30 faktoros naptej

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése