2015. július 18., szombat

Mert mindig kell egy alaprecept. 1. Kenyérsütőben készült kenyerek.

Néhány jó alaprecept minden valamirevaló konyhában elkél. Bizony! Akkor is, ha kenyérről van szó, vagy akkor, ha sütiről, amit rendkívül gyorsan össze lehet dobni. Ezt az alapot aztán bátran variálhatjuk, ízlés, vagy hangulat, netalántán az éppen aktuális készlet szerint. :)

És akkor is, ha krémekről, és szappanokról van szó. Következő sorozatom, aminek első részét ma olvashatjátok erről fog szólni. :) Kezdjük talán a kedvencemmel,  a kenyérrel.

Mostanában kenyérsütővel dolgozunk itthon, mert minket is utolért a roppant elfoglalt városi emberek sorsa. :) Én mindig idegenkedtem a kenyérsütő géptől, aztán egy napon Titusz beállított egy példánnyal (a bolti kenyerek szégyenletes minőségűek, a végén márcsak egyfélét tudtunk vásárolni, ami ehető volt, ám ennek megszerzése általában csak hosszú hajtóvadászat árán sikerült).

Természetesen a kenyérsütő géphez is jó, ha van egy alaprecept, ami nekünk bevált, és ami szabadon variálható.

A miénk ilyen:

- 520g liszt (ebből én általában 200g teljes kiörlésűt, vagy tönkölyt, vagy rozslisztet használok, a maradk kenyérliszt)
- 340g víz
- 1 teádkanálnyi porélesztő
- 2 teáskanálnyi só
- opcionális: 1 teáskanál vaj, vagy különféle olajok

Ebből a receptből aztán mindenféle kenyeret lehet sütni. az alapszabály az, hogy az 520g szárazanyag mennyiséget tartani kell. ezt variálhatjuk: különféle lisztekkel, magokkal, aszalt gyümölcsökkel. A kenyérliszt nálam 300g szokott lenni, a rozs, vagy teljes kiörlésű, vagy graham, vagy tönköly (esetleg zabliszt, szőlőmag örlemény, egyéb lisztek) 200gramm, a maradék 20g pedig mag, zabpehely, mák, aszalt gyümölcs...

A folyadék mennyiségét is tartani kell, ez a vízen kívül lehet tej, savó, joghurt...például.

A porélesztő mennyisége általában 1 teáskanál. Ha sima fehér kenyeret készítünk, akor elegendő lehet egy picit kevesebb élesztő, ám ha teszünk bele magokat, aszalványokat, vagy olyan lisztet, aminek nincsen sikértartalma, akkor egy púpos teáskanál élesztőre is szükség lehet.

Ezzel a tudással felvértezve különféle karakterű kenyereket készíthetünk. Lássunk néhány példát erre:

Mákos kenyér:

300g kenyérliszt
200g teljes kiörlésű búzaliszt
20g mák
340g víz
2 tk só
1 tk élesztő

Levendulás kenyér:

520g kenyérliszt
340g víz
2 teáskanál levendula virág (ennek gyakorlatilag nincsen súlya)
1 tk só
1 tk cukor
1 tk élesztő

Zabpelyhes kenyér:

300g kenyérliszt
150g tönkölyliszt
70g zsbpehely+zabliszt
2 tk só
300g víz
40g joghurt
1 tk élesztő

Medvehagymás kenyér:

300g kenyérliszt
220g teljes kiörlésű búzaliszt
3 púpos teáskanál medvehagymás só
1 tk szűz oliva olaj
1 tk élesztő
340g víz

Lényeg a lényeg: attól még, hogy gépesítettük a kenyérsütést nyugodtan elengedhetjük a fantáziánkat!!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése