2015. július 25., szombat

Mert kell egy jó alaprecept 3. Arckrém alaprecept zsíros bőrre/ nappali krém

És most lássunk egy valóban nagyon könnyű arckrémet.

Zsírtartalma csupán 5%, így a recept végeredménye egy hígan folyó, tulajdonképpen fluid lesz. Ezt gélesíthetjük xantánnal, szerintem ehhez a 40g-os adaghoz elegendő kb 3 késhegynyi xantán, de ez megint csak ízlés dolga. Ha valakit nagyon zavar a folyós állag, akkor gélesítse. Ugyancsak a géles állag miatt a krémet érdemes nem tégelybe, hanem airless-be, vagy flakonba tölteni. Ezen csomagolóanyagok további előnye, hogy a krém nem romlik meg olyan gyorsan, hiszen a kezünkön lévő szennyeződést nem visszük bele a tégelybe.

Recept 40g krémhez:

2g bázisolaj (a bőrünknek legmegfelelőbb)
1 g olivem emulgeátor (érzékeny bőrűeknek is jól használható, és szuperül összetartja ezt a krémet)
0,5 g allantoin (szuper a zsíros bőrre, és jó sebgyógyító, ránctalanító)
37g víz/virágvíz/forrázat (bőrtípusunknak leginkább megfelelőt)
0,5g E vitamin
1g panthenol
8 csepp rokonsal
5 csepp illóolaj
(ízlés szerint a végén 3 késhegynyi xantán – a xantánnal ne legyünk türelmetlenek, mert a végleges állagot ezzel a gélesítővel csak sok óra után, a teljes kihülés után éri el a krém)

A bázisolajat az olivemmel vízfürdőn 70 fokra melegítjük. Közben a vizet is felmelegítjük, amikor picit már hült (ne hűtsük le nagyon az olivem miatt), akkor oldjuk fel benne az allantoint.
Az emulgeálást a zsír és a vízfázis összeöntése után kell végezni, legalább 5 percig. Keverés közben fokozatosan kell adagolni a zsírfázishoz a vízfázist, ez fontos! Ezt után adjuk hozzá a vitaminokat, a rokonsalt és az illóolajokat. A végén xantánnal sűríthető.

Holnap ugyabezzel a recepttel meggyléből fogunk krémet főzni! :)

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése