2011. június 11., szombat

Hidegen készült szappanok

Hideg eljárással szappant főzni igazán nem nagy dolog. Ami ijesztő lehet benne az a lúg oldása, de elővigyázatossággal, és a megfelelő biztonsági intézkedések betartásával ez is megoldható.

Az első szappantömböt akkor készítettem, amikor virágzott az orgona. Előtte hetekig olvastam, bújtam a szakirodalmat, összeszedtem a főzéshez szükséges cuccokat és alapanyagokat. Először kigondoltam, hogy milyen típusú olajokat fogok használni, milyen arányban. Ezután számoltam. Kiszámoltam a megfelelő lúg és víz mennyiségét, feloldottam a lúgot, majd hozzáöntöttem az összemelegített olajokhoz. És közben nagyon izgultam... Egyrészt féltem attól, hogy biztos fröcsögni fog a lúg, ahogy oldom. Aztán attól, hogy biztos akkor fog fröcsögni, amikor hozzáöntöm az olajokhoz. Aztán attól is tartottam, hogy nehogy belenyúljak a nyers szappanmasszába...:) De láss csodát: nem fröcsögött semmi, és a masszával sem bénáztam... Na jó, egy kicsit igen, mert a sikertől elkapott az alkotás heve, és az éppen virágzó orgonából tettem egy marék fehér és lila virágot a nyers masszába. Azt gondoltam, hogy így egy csodásan illatozó, virágos szappant alkotok meg éppen. Háát, az illatból nem maradt semmi, a virág pedig "csodásan" megbarnult a szappanom érése közben... mondjuk rájöhettem volna, hogy az erősen lúgos pH elbontja az illatanyagokat (vagy legalábbis nagyrészükat), a virágszirmok meg mitől maradnának frissek pont az én szappanomban, amikor még az anyanövényen is elszáradnak egyszer...:( De a lelkesedésem töretlen maradt, és azóta is művelődöm, olvasok, tájékozódok, és kérdezek. És egész kellemes szappanokat csinálok. Egyébként az a bizonyos orgonás nagyon jól funkcionál, csak csúnya. :)

Akkor most jöjjenek a részletek. Úgy, ahogy én csinálom.

Első lépés: hozzávalók beszerzése. Ezeket csak felsorolom: digitális mérleg (grammos pontosságú), gumikesztyű (több pár), védőruházat. védőszemüveg, lavór, csavaros tetejű (műanyag tetővel) műanyag vagy üveg edény, botmixer, öntőforma, nátrium-hidroxid, olajok, zsírok, desztillált víz.

Ha beszereztük a hozzávalókat, elsőként ki kell számolni a szappanfőzéshez szükséges anyagok mennyiségét. Ki kell tehát találni, hogy milyen olajokat szeretnénk alkalmazni, és ezekből mennyit. Minden olajhoz tartozik egy úgynevezett elszappanosítási szám. Ezt a számot megszorozzuk az egyes alkalmazni kívánt olajok mennyiségével, majd a kapott szorzatokat összeadjuk. Az így kapott eredményből kivonjuk annak 5%-át (mert a hideg szappanoknál érdemes 5%-os zsírfeleslegben alkalmazni az olajokat), így megkapjuk, hogy hány g NaOH-ra lesz szükségünk. Íme egy példa:

felhasznált olajok g-ban:           elszappanosítási szám:                             ezek szorzata:
- 300 g olivaolaj                        - 0,136                                                     40,8
- 100 g kókuszolaj                    - 0,178                                                     17,8
- 40 g ricinusolaj                       - 0,129                                                       5,16

                                                                                 a szorzatok összege: 63,76
                                                                                 a kapott összeg 5%-a: 3,18

63,76-3,18=60,58g NaOH-ra van szükség.

Ha összeadjuk a felhasználni kívánt olajok mennyiségét, és az összeget 0,38-al megszorozzuk, akkor megkapjuk a felhasználandó desztillált víz mennyiségét. Ez ebben az esetben: 440x0,38=167,2g
Ha nem tudunk tizedes pontossággal mérni, akkor lúgból inkább kevesebben használjunk, a víz számolt mennyiségét pedig kerekíthetjük (szappamreceptszámoló program).

Ha kiszámoltuk az alapanyagok mennyiségét, akkor jöhet a lúg oldása! A nátrium hidroxid erősen maró anyag, ezért fontos betartani bizonyos biztonsági szabályokat.
- Mindíg kesztyűben, védőszemüvegben és védőruházatban dolgozzunk.
- Az oldáshoz mindíg készítsünk vízfürdőt (lehet bele jégkockákat is tenni), ha a vízfürdő oldás közben melegszik, akkor cseréljük ki hidegre!
- Ne használjunk alumínium edényt, mert az reakcióba lép a nátrium-hidroxiddal. Válasszunk üveg, vagy műanyag edényt.

A szilárd, vagy tömény oldatban lévő nátrium-hidroxid égési sérüléseket, maradandó sebeket, hegeket, valamint vakságot okozhat. Vízben történő oldása erősen exoterm folyamat, a felszabaduló hő égési sérülést, vagy gyúlékony anyagok belobbanását eredményezheti. Bőrre kerülése esetén azonnal, bő vízzel mossuk le, és menjünk el orvoshoz!!




Vegyünk fel gumikesztyűt, védőruhát és védőszemüveget. Mérjük ki a felhasználni kívánt NaOH mennyiségét egy műanyag edénybe. 
A desztillált vizet egy csavaros tetejű befőttes- vagy műanyag üvegbe érdemes kimérni. Készítsünk oda vízfürdőt annyi vízzel, amennyiben nem dől el a befőttesüveg, de a kimért desztilláltvizet ellepi. Tegyük a desztvizes üveget a vízfürdőbe, és kezdjük el apránként adagolni bele a lúgot. Aki még nem csinált előtte ilyet, vagy semmilyen laboratóriumi gyakorlata nincsen, az tényleg apránként kezdje az adagolást (az én hátam mögött több év kémiai laborgyakorlat van...). Érdemes megfigyelni, hogy a NaOH oldódása mekkora hőfelszabadulással jár! Érezni fogjuk, hogy a reakció felmelegíti az edényt, és idővel a vízfürdőt is. Ezért kell apránként csinálni. Ha az összes kimért lúgot hirtelen beleöntenénk a szobahőmérsékletű vízbe, akkor a reakció akkora hőfelszabadulással járna, hogy a lúgoldat felforrna az edényben, és kifröcsögne belőlle. Tehát apránként adagoljuk a lúgot, egy-egy adag után csavarjuk rá az edényre a tetejét, és óvatosan rázogassuk, lehetőleg a vízfürdőben. Ha az edény fala átmelegszik, akkor is tegyük bele a vízfürdőbe.
Ez a tevékenység nekem, ezzel a módszerrel, monduk a fent kiszámolt mennyiség esetében kb. negyed órát vesz igénybe.

Közben a kimért zsírokat és olajokat gőz fölött olvasszuk fel.

Ha a zsírok felolvadtak és a lúgot is feloldottuk, akkor jöhet a nyers szappanmassza elkészítése. Ez a művelet úgy történik, hogy az olajokba – állandó keverés mellett (botmixerrel) – beleöntjük a lúgoldatot. Én ezt úgy szoktam csinálni, hogy mire felolvadnak a zsírok/olajok, addigra végzek a lúgoldással, így a lúgoldat is elég meleg marad még. Botmixerrel kicsit megkeverem az olajokat, és a még ki nem hült lúgoldatot egy gyors mozdulattal, állandó keverés mellett hozzáöntöm az olajokhoz. Folyamatosan keverem közben, egészen addig, amíg egy pudingszerű masszát nem kapok.

Ha illatosítani, vagy színezni szeretnénk a szappanokat, akkor ezeket most tegyük meg! Az illóolajat (egy kb fél kilós masszához biztos kell 20-40 csepp, hogy maradjon is valami az illatból http://www.thesage.com/calcs/fragcalc.html). 

Színezéknek használhatunk szinte bármit, ami belefér a fantáziánkba, de vegyük figyelembe, hogy néhány agyag színe az erősen lúgos pH hatására megváltozhat. Így érdemes utánna kérdezni a tapasztalatoknak, mielőtt kísérletezünk. Használhatunk szárított+darált növényeket. A csalán például szép zöld színt ad, de zöld színűre festi a szappant a citromfű is. A paradicsom piros színt kölcsönöz szappanunknak, míg a darált fűszerpaprika inkább barnát. A méz szép sárga árnyalatot ad, világosabb sárga színt pedig a kamilla használatával érhetünk el. A cink-oxid szépen kifehéríti, a körömvirág narancssárgává varázsolja, a matrikária kamomilla illóolaja pedig kékes árnyalatúvá teszi szappanunkat. Láttam már olyat is, hogy valaki ételfestéket használ. Ez ízlés dolga, én nem tenném, mert ezzel éppen a lényeg vész el... Ezen kívül vannak hivatalos szappanszínezékek is. Én ilyeneket sem használok. A lényeg, hogy a színeket, és az illatokat a formába öntés előtt keverjük bele a masszába.

A superfatnek szánt olajokat, vagy zsírokat is a formába öntés előtt tehetjük bele a masszába. Vigyázat, ha 5% olajfelesleggel dolgozunk, akkor ez az 5% már beleszámít a superfat mennyiségébe. A superfatnak szánt olaj, vagy zsír nem szappanosodik el, így a hidratáló, és egyéb, a használt olajtól/zsírtól függő tulajdonságait fokozza a szappannak.

Az elkészült masszát akkor lehet formába önteni, ha tényleg pudig állagú, és rajzolni tudunk a tetejére a botmixerrel. Formának használhatunk különböző szilikon sütőformákat. Ezekbe egyszerűen csak öntsük bele a masszát, nem kell semmivel kikenni, kifújni előtte. (De utánna már ne süssünk bennük, mert mindennek borzasztó szappaníze lesz...) Ha műanyag formát használunk, akkor szilikonzsírral ki kell kenni, vagy szilikonsprayvel ki kell fújni, különben csak igen nagy nehézségek árán tudjuk kibányászni belőlle a szappant, és a végeredmény nem biztos, hogy az lesz, amit szeretnénk. Lehet barkácsolni öntőformát fából is. Ha ilyet használunk, akkor béleljük ki sütőpapírral, mielőtt beleöntjük a szappanmasszát. A fa formát nagyon sokan szeretik, mert jól hőszigetel, és közben szellőzik is, a készülő szappanoknak pedig pont erre a kombinációra van szükségük.
A formába öntött szappan még egyáltalán nincsen készen. Az olajok és a lúg reakciója még sok-sok órát vesz igénybe. Hogy a reakció ne álljon le, nem szabad a szappant hideg helyen hagyni. Válasszunk egy kb. 25 fokos helyiséget a lakásban, rakjunk a tömb tetejére egy darab alufóliát, és hagyjuk a szappanunkat dolgozni. Ne is kukucskáljunk!!

Ha 25-30 foknál melegebb van, és a szappan tömbben van (mint a képen) akkor az alufóliás fedés el is maradhat. Ha viszont csak hűvösebb helyet tudunk biztosítani, akkor jobban be kell takargatni a tömböt. Ha kissebb formákkal dolgozunk, akkor rakjuk őket egybe, hogy egymást is melegítsék, és jó alaposan takarjuk be őket. Ha a szappannak melege van, akkor kis cseppecskék jelenhetnek meg a felszínén, ha pedig fázik, akkor leáll az elszappanosodási reakció. Ha a szappan esetleg túlmelegedett, akkor rakjuk be néhány percre a hűtőbe, majd vegyük ki, takargassuk be újra, és hagyjuk dolgozni.

Kb. 24 óra elteltével a szappant kivehetjük a formából, mert már elég szilárd, de még nem túl kemény ahhoz, hogy felvágjuk.



A felvágott szappanok teljes éréséig az elkészítés napjától számolva még 4 hetet kell várni.

Ha letelt a 4 hét, mossunk kezet a szappannal. Ha pár perc elteltével nem szárad ki nagyon a kezünk (persze az, hogy mennyire szárít a szappan függ az összetételtől is), akkor késznek tekinthetjük, illetve kipróbálhatjuk más testrészünkön is. Ha a kipróbálás alkalmával a szappan nagyon szárít, hámlást, vagy viszketést okoz, akkor várjunk még egy hetet, és akkor próbáljuk ki újra. Vannak olyan szappanok, amelyeknek 4 hétnél is hosszabb időre van szükségük az elkészülésig.

16 megjegyzés:

  1. Szia!
    En meg nem csinaltam szappant,de szeretnek!
    Mar jo par hete csak kutatok, blogokat olvasgatom...

    Most mar megtalaltam hogyan kell kiszamolni mennyi lug es folyadek kell, de nem tudom mennyi mennyisegre lesz szuksegem.
    Kulf0ldreb akarok menni es legalabb 6 honapra elegseges szappant kellene keszitenem.
    Olivaolaj, palmaolaj, nagyon keves kokuszolaj-ez lenne az alap.
    Amikor mar pudingosodik, akkor szeretnek shea vajat, kakaovajat, avokadoolajat. Illatanyagnak levendulaolajat,de azt olvastam, hogy allergiat is kivalthat , ugyhogy nem tudom ,hogy rakjae e bele vagy nem.
    Pl azt se tudom,hogy mennyit kell belole belerakni, hogy valamennyire erezni lehessen az illatat.

    Amikor mar pudingosodik, akkor lehet 5% shea vajat es 5% kakaovajat es 5% avokadoolajat tenni vagy ennek a 3 0sszetevonek kell 5%-nak lenni?
    Es ha meg esetleg mezet is szeretnek tenni?
    A lug tenyleg eltunik a szappanbol?
    Olvastam, hogy a lugot uvegben a legjobb oldani, de hol lehet olyan uveget venni,aminek a teteje nem rozsdasodik, nem fem stb...?
    Allitolag lug oldasakor az uvegre ra kell tenni a fedot.

    A lugoldatnak is es az olajaknak is 38 fokosaknak kell lenni es utana kell a lugos oldatot az oljba onteni?
    Lehet gyogyszertarban is laboratoriumi homerot venni?
    Webaruhazbol nem szeretnek rendelni...

    Elore is koszonom!
    Betti

    VálaszTörlés
  2. Kedves Betti!

    A szappanok mennyiségét illetően úgy számolj, hogy kb. 500-600g olaj/zsír felhasználásával kapsz 12-13 db szappant, ha tömbbe csinálod. Ez a mennyiség szerintem elegendő 6 hónapra.

    A superfat kérdést illetően a következő dolgokat tudom írni: ahogy én mutattam a számítást, azzal a módszerrel már eleve lesz a szappanmasszába 5% extra olaj. Ezt tehát már bele kell számolnod a superfat mennyiségébe. A superfat mennyisége egyébként akár 10% is lehet, ez igénytől függ, próbálgatni kell, és megtalálni az egyensúlyt. :) Szerintem az 5% elegendő egyébként. Ezt a mennyiségű extra olajat kétféleképpen teheted bele a szappanba. Az egyik módja az, hogy az olajkeveréked tartalmaz plusz 5%-ot (tehát ahogy én leírtam a számolást), vagy a másik, hogy a trace-be teszed bele az egyikből a plusz 5%-ot, vagy, ahogy Te írtad, több olajból, összesen 5%-ot (de mondom, ez összesen akár 10% is lehet). Ha a trace-be teszed az extra olajat, akkor a számolásnál vigyázz, hogy ne számolj 5% olajfelesleget!

    A mézet is a trace-hez kell adni, és ez is a superfat része, tehát bele kell számolnod.

    Ha pontosan számolod a lúg mennyiségét, akkor nem marad benne, mert elreagál az olajokkal, és szappan + glicerin lesz belőlük. Ezért írtam, hogy ha tizadasszám jön ki a számításnál, akkor mindíg lefelé kerekíts, a biztonság kedvéért.

    Én műanyag kupakos befőttesüveget szoktam használni. Kimérem bele a vizet, és vízfürdőben apránként adagolom bele a lúgot. Tehát: kicsi lúg bele, aztán rá a műanyag tető, lögybölés, amíg fel nem oldódik, ez után jöhet az újabb adag NaOH bele...stb. Jó szórakozás...:) (persze mindezt védőfelszerelésben!!)

    Már írtam, hogy szerintem felesleges mérni, a lényeg, hogy ne legyen hideg egyik oldat sem, mert az veszélyezteti az elszappanosodási folyamatot. De ne adj ki pénzt hőmérőre...:)

    Az illóolajokról fogok írni egy külön bejegyzést, mert nekem is sok dilemmát okoztak, főleg, hogy én kozmetikumokba is rakom őket. De most csak annyit, hogy mindíg CSAK 100%-os, higítatlan illóolajat használj. A természetazonos nem jó, meg az sem, amire nem írtak semmit. A legjobb, ha gázkromatográfiával ellenőrizték a minőségét az olajnak, de ezek a nagyon drága fajták. Ha jó minőségűt vásárolsz, az nem okoz allergiát. A levendulaolaj egyébként is az egyik legbiztonságosabb illóolaj, még csecsemők is használhatják. De éppen most virágzik, próbáld ki, hogy a bőröd hogy reagál rá: morzsolj szét egy kis virágot az ujjaid között, és kend az alkarod belső felére. Ha allergiás vagy rá, akkor ki fog prosodni+ meg fog duzzadni a bőröd. (persze csinálhatsz bőrpróbát egy csepp illóolajjal is).

    Az illóolaj mennyisége: Hidegen készült szappanba 500g olajhoz másfél-két teáskanállal rakva markáns illatot kapsz, ami főleg szappanozás közben fog érződni.

    VálaszTörlés
  3. szia!

    Köszönöm a segítségedet!
    Még a mézzel kapcsolatban lenne kérdésem.
    Az egyik fórumon írták, hogy minden rendben volt a szapanmasszával mindaddig amíg hozzá nem rakták a mézet.

    VálaszTörlés
  4. még eszembe jutott valami...
    Ha 85%ban tartalmaz a szappanom olivaolajat és 15% ban kókuszolajat akkor az meg fog keményedni és rendes szappant kapok belőle vagy valami lágy nem tudom mit?:))

    VálaszTörlés
  5. Szia Betti!

    A 85%-15% teljesen jó arány, meg fog keményedni a massza, de a felvágással várd meg a 24 órát.
    Nem tudom, hogy mi történhetett annak a valakinek a szappanmasszájával, de olyan lehet, hogy amikor beleteszed a trace-be a mézet, vagy akármi mást, akkor kicsit hígabb lesz az egész, de akkor nem szabad megijedni, hanem kevergetni kell tovább botmixerrel, és szépen visszakeményedik. Elvileg... :)

    VálaszTörlés
  6. Szia Eszter!
    Ezt akartam megmutatni, én itt olvastam tök részletes szappankészítésről még.
    http://candleandsoap.about.com/od/soapmakingsafety/a/soapsafety.htm

    Innen kattintottam ide-oda, és videót is találtam lúgoldásról, meg mindenféléről. Szerintem nagyon szuper oldal!

    VálaszTörlés
  7. OK, köszi, én ezt nem ismertem. Megnézem mindenképpen!

    VálaszTörlés
  8. Eszter!
    Amikor készíted a táblázatot, és be kell írnod, hogy melyik vajból mennyit használsz, akkor azt Te találod ki? Honnan tudod, hogy egy adaghoz melyik vajból mennyi kell? Remélem érted a kérdést. :)
    Ha mondjuk én nagyon keveset akarok csinálni, mondjuk egy tejfölös doboznyit (csak példa!), akkor ahhoz honnan tudom, hogy pl. a sheavajból hány g kell? Köszi szépen!

    VálaszTörlés
  9. Szia!

    Igen, én találom ki. Persze előtte érdemes tájékozódni, hogy melyik vajnak milyen tulajdonságai vannak, pl. lágyít, vagy kaményít, és így összeállítani a receptet. A mennyiséget pedig ki lehet kalkulálni az arányok megtartásával. Így jó a válasz? Mármint ez volt a kérdés? :)) (Tényleg, milyenk lettek a szappanok??)

    VálaszTörlés
  10. Köszi a választ! Ez volt a kérdés, most már világosabb.

    Szappanok: a polcon érnek. Legnagyobb meglepetésemre a tejsavós illata és tapintása a legjobb nekem. Már alig várom, hogy kész legyen! :) Köszönjük mégegyszer!

    VálaszTörlés
  11. Igen, a tejsavós az én kedvencem is. Ezek után nagyon kíváncsi vagyok, hog ymilyen lesz a kecsketejes...:)

    VálaszTörlés
  12. Kedves Eszter!
    Egy nagyon egyszerű szappankészítési tanfolyam és több oldal és recept tanulmányozása után nagy kedvet kaptam a szappankészítéshez. Sok minden világos már, de maximalista énem persze ismét felülkerekedett és nem hagy nyugodni, hogy a legkevésbé szárító szappant készítsem el. Tudom, hogy a kókuszolaj nagy mennyiségben szárít és azt is hogy szerintem a Ph érték is közrejátszhat ebben, mivel a szappanunk lúgos lesz. Amit a tanfolyamon készítettünk annak a ph.-ja 9, ami nem rossz, de én szeretnék 8-sat készíteni. Az lenne a kérdésem, hogy szerinted hogyan érhetem el ezt? Vagy mitől függ, hogy a szappanunk ph-ja mekkora lesz? Olyan szappant készítsek amiben az olajok valamilyen aránya miatt a szappankalkulátor kevés lúgot hoz ki és kevés kókuszolajat használjak? Mi a véleményed? előre is köszönöm, ha válaszolsz. :) Judit

    VálaszTörlés
  13. Szia Judit!

    Ne haragudj, elfelejtettem válaszolni, most vettem észre, hogy ezzel még tartozom. :)
    Igen, alapvetően a szappanok kémhatása, ill. a benne lévő olajok és zsírok határozzák meg az általad leírt tulajdonságokat. Én úgy tudom, hogy a kókuszolaj az egyik, ami nagy mennyiségben szappanba téve (30% felett) szárítja a bőrt. Ez azért is van így, mert a nagy mennyiségű kókuszolajat tartalmazó szappanok intenzív habzásúak. És amelyik szappan nagyon habzik, az szárít is...:) hiszen a bőrön, a bőr mirigyei által termelt zsírokat is oldja. Ezért olyan jó pl a natúr oliva szappan, aminek lehet, hogy a kémhatása nem tér el a többi szappanétól, de nem habzik, csak minimálisan, így kevésbé szárítja a bőrt.
    Azt, hogy mitől lesz 8 körüli a szappanod pH-ja, sajnos nem tudom, mondják, hogy a tejsavó alapú szappanok kevésbé lúgosak, majd megmérem az enyémet, és leírom. :) Nagyon a pH-val nem tudsz operálni, mert a szappan az szappan. A lúg mennyiségén nem tudsz változtatni, mert a NaOH kell a reakcióhoz. Különben nem lesz belőle szappan. Az 5% felesleg biztosítja, hogy az összea NaOH elreagáljon.
    De, szerintem alapvetően a szappan ápoló hatása az, ami fontos. Ezt pedig a benne lévő olajok, zsírok, tehát a szappan összetétele határozza meg. Én imádom a shea vajat, szappanba is teszek, bőven, és ez az, amit neked is ajánlani tudok. Ha van olyan olaj, amit szeretsz, ami jó a bőrödnek, azt bátran tedd bele a szappanodba, és ne csak az alap masszába, hanem domborítsd ki ennek az olajnak a tulajdonságait azzal, hogy a trace-be teszed bele. Nekem azok a szappanjaim sikerültek a legjobban, amelyeknél a tracebe tettem bele a shea vajat, kb 6-7 %-os zsírfelesleget alkalmazva ezzel. Ezeknél a szappanoknál már csak a főzött szappanjaim sikerültek jobban, ahol a shea vajat az elszappanosodás után alkalmaztam. De ez egy másik történet...:) nem hideg szappan.

    Kicsit álmos vagyok már, így lehet, hogy kuszaságokat írtam, ha valami nem stimmel, akkor szólj!
    eszter

    VálaszTörlés
  14. Szia!

    Nekem egy olyan kérédésem lenne, hogy honnan tudod az elszappanosítási számot? Engem konkrétan a búzacsíra olaj és a körömvirág olaj érdekelne. Hol tudnám ezeket megnézni?

    Üdv, Zsófia

    VálaszTörlés
  15. Kedves Sophia!
    Nem tudom, mennyire későn válaszolok, de azért megírom neked a búzacsíra olaj elszappanosodási számát, sajnos a körömvirág olajét nem tudom. :)

    Búzacsíra olaj: 0,1310 Jellemzői: Nagyon jól habzik, de ha 10%-nál nagyobb arányban használjuk, hamar megavasodik tőle a szappan.


    VálaszTörlés
  16. Sziasztok!

    Találtam egy ilyet: http://www.fromnaturewithlove.com/resources/sapon.asp
    Itt elég sok elszappanosodási szám megvan, illetve a soapcalc-on itt: http://www.soapcalc.net/calc/OilList.asp
    A NaOH alatti számokkal kell számolni a hideg szappanok elkészítéséhez. A körömvirág olajé e szerint 0,134

    VálaszTörlés