2011. június 14., kedd

Környezetbarát tisztítószerek készítése házilag

A hétvégén Gárdonyban jártunk, az Országos Öko Expo és Bio Fesztiválon (lehet, hogy nem pontosan ez volt a neve, de a lényege igen), és egy nagyszerű kiadvány akadt a kezembe, Hétköznapi Mérgeink címmel. A kiadványt a Levegő Munkacsoport állította össze, és nekem személy szerint nagyon tetszett. El is határoztam, hogy nyújtok belőle egy kis ízelítőt, mert nagyon a témámba vág! :)
Elsősorban a házilag is elkészíthető, környezetbarát tisztítószereket szeretném megosztani, íme:

Edények tisztítása: ecetes és citromos vízzel, a súroláshoz szódabikarbonát, konyhasót, vagy mosószódát ajánlanak.

Ablak tisztítása: ecetes vízzel.

Bútorok ápolása: méhviasszal, olivaolajjal, vagy lenolajjal kenegetni

Krómozott felületek tisztítása: almaecettel, vagy tömény alkohollal

Szőnyeg: folttisztításra a szőnyeg átkefélését ajánlják konyhasóval, valamint azt írják, hogy a szimpla samponos átmosás a legtöbb foltot eltávolítja.

Vízkő oldása: ecettel, vagy citromsavval.

Lefolyó eldugulása: Elsőként fizikailag tisztítsuk ki a lefolyót, és használjunk pumpát. Az ecettel kevert szódabikarbona feloldja a dugulást. Erre az elegyre azért én vigyáznék, mert van egy olyan emlékem, hogy a reakciójuk zárt edényben robbanást okozhat, így öntsük inkább őket egymás után a lefolyóba, akkor nem robban!

Mosógép vízkőtelenítése: ecetet használjunk. Évente egyszer öntsünk a gépbe 2 liter 20%-os ecetet, és indítsunk el egy főzőprogramot. Az első öblítés előtt állítsuk le a gépet, és hagyjuk benne az ecetes vizet néhány óráig, majd melegítsük fel újra, és fejezzük be a programot.

Mosás: mosódió, vagy reszelt mosószappan és mosószóda (megjegyzem, hogy a házilag készült folyékony mosószer is nagyon jó!!). Fehér ruhákhoz citromlevet, színesekhez pedig ecetet használjunk öblítőszernek.

Fertőtlenítés:  a forró víz (!!), illetve konyhasó és ecet keveréke tisztít és fertőtlenít is. És ne feledjük, hogy a gyermekkori steril környezet fokozza az allergia kialakulásának esélyét!

Légfrissítés: Szellőztessünk gyakran! A szobanövények jelentősen javítják a levegő minőségét. Illatosításra használhatunk még szárított növényeket, valamint néhány csepp jó minőségű (higítatlan, 100%-os) illóolajat is.

Szemétbe hát a sok szintetikus anyagot tartalmazó méreggel, és elő nagyanyáink praktikáival!
Jó mulatást a takarításhoz! :D

Kedvcsinálónak: :)
http://www.youtube.com/user/zpokvideo?blend=10&ob=5#p/u/3/pMds0jTkEWU

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése