2011. június 11., szombat

Krémek még!

Újabb receptek következnek:

Ajakápoló



- 1 rész shea vaj
- 1 rész avokádó olaj
- negyed mokkáskanál E vitamin (akkor ennyi, ha tényleg ajakápolónyi mennyiséget csinálunk)

A shea vajat napon megolvasztjuk (ezt a krémet felesleges vízgőz fölött készíteni), majd hozzákeverjük az avokádó olajat és az E vitamint. Jó alaposan felkeverjük, és tégelybe tesszük. 

Ez a kombináció kitűnően gyógyítja a száraz, kicserepesedett ajkat, és még fényvédelmet is nyújt! Vigyázat, ha illóolajat teszünk bele, akkor figyeljünk a fényérzékenyítő hatásra is!



Lanolinos kézkrém



- 1 dl olivaolaj (vagy mandulaolaj, vagy a kettő keveréke)
- 1 evőkanál méhviasz
- 2 ek lanolin
- 1 ek kakaóvaj
- 1 ek kókuszolaj (finomítatlan)
- 1 ek aloe vera gél
- 3 ek rózsavíz
- 2-3 csepp kamilla illóolaj
- emulgeálószer (pl. lysolecitin, 5%-ban kell alkalmazni)
- tartósítószer (pl. Rokonsalból 2 csepp/10g krém, de ennek az alkalmazásakor a pH-t max. 5,4-re be kell állítani tejsavval; alkohol (70%-os!!) alkalmazásánál a vizes fázis 12%-a legyen)
- E vitamin (kapszulában, vagy cseppben, mennyisége a krém 3-5%-a legyen)

Vízgőz fölött melegítsük fel, illetve olvasszuk össze az olivaolajat, a lanolint és a méhviaszt. Mikor felolvadtak, és levettük, akkor adjuk hozzájuk a kakaóvajat és a kókuszolajat, és várjuk meg, amíg ezek is felolvadnak. Ekkor beletehetjük a lecitint is. Közben öntsük az aloe vera gélt és a rózsavizet egy edénybe, enyhén melegítsük fel, majd lassan, állandó keverés mellett adjuk hozzá a zsírfázishoz. Ha elkészült az emulzió, mérjük meg a pH-t. Ha max. 5,4, akkor hozzáadhatjuk a Rokonsalt, ha lúgosabb, akkor adjuk hozzá egy-két csepp tejsavat, és mérjük meg újra a pH-t. Ez után hozzáadhatjuk az E vitamint és az illóolajat is, és még egyszer alaposan keverjük el. Ha alkohollal tartósítunk, akkor azt is az utolsó fázisban adjuk hozzá.

Ez a kézkrém (ami testápolónak is használható) lanolin, kakaóvaj és kókuszolaj tartalma miatt nagyon jól hidratál. A lanolin (vagy gyapjúviasz) az az anyag, amely a birkák gyapjúját megvédi az átázástól. Összetétele hasonlít az emberi bőr hámjában lévő zsiradékok összetételéhez. A lanolin a vizet apró cseppekre oszlatja, így az képes bejutni a hám mélyebb rétegeibe is. Ha a bőr kiszárad, ezeket az apró cseppeket a hámba juttatja. Bizonyítottan gyorsítja a sebgyógyulást is. Az aloe vera segíti a bőr regenerálódását, az új hámsejtek képződését, gyulladáscsökkentő éssebgyógyulást serkentő hatása is van.
A rózsavíznek pedig ugyancsak kitűnő hidratáló és regeneráló tulajdonságai vannak.
Ezt a krémet a páromnak találtam ki, aki az otthoni szerelgetések, építkezések és kerti munkák után sokszor szenved a keze szárazsága miatt. Nagyon szereti, és finom kókuszillata lesz tőle. :)



Naptej



- 1,2 dl szezámolaj, vagy napraforgóolaj, aminek valamekkora hányada (tetszés szerint) lehet körömvirágolaj
- 2 bő ek kakaóvaj
- 1 ek shea vaj
- 1 ek méhviasz
- fél dl desztilláltvíz/aloe vera gél
- 2-3 ek cink-oxid
- 15 csepp levendula illóolaj
- 3 csepp menta illóolaj
- emulgeálószer (pl. lysolecitin, 5%-ban kell alkalmazni)
- tartósítószer (pl. Rokonsalból 2 csepp/10g krém, de ennek az alkalmazásakor a pH-t max. 5,4-re be kell állítani tejsavval; alkohol (70%-os!!) alkalmazásánál a vizes fázis 12%-a legyen)
- E vitamin (kapszulában, vagy cseppben, mennyisége a krém 3-5%-a legyen)

Az olajokat a méhviasszal vízgőz fölött olvasszuk össze, a kakaóvajat és a shea vajat megint csak a végén rakjuk bele, amikor már levettük a vízgőzről. Ha felolvadtak, akkor rakjuk hozzá a megfelelő mennyiségű lecitint. Közben a desztillált vízban oldjuk fel a cink-oxidt. Ha kevésnek találjuk a vizet, vagy több cink-oxidot szeretnénk bele, akkor rakhatunk még hozzá egy kis desztvizet. Ezt kissé melegítsük fel, majd állandó keverés mellett öntsük bele a zsírfázisba. Ha elkészült az emulzió, mérjük meg a pH-t. Ha max. 5,4, akkor hozzáadhatjuk a Rokonsalt, ha lúgosabb, akkor adjuk hozzá egy-két csepp tejsavat, és mérjük meg újra a pH-t. Ez után hozzáadhatjuk az E vitamint és az illóolajakat is, és még egyszer alaposan keverjük el. Ha alkohollal tartósítunk, akkor azt is az utolsó fázisban adjuk hozzá.

A kakaóvaj, a sheavaj és a szezámolaj önmagukban is néhány faktoros fényvédelmet jelentenek, ezen kívül hidratálják is a nagy megterhelésnek kitett napon lévő bőrt. A körömvirágolajnak gyulladáscsökkentő, nyugtató hatása van, jól kezelhetőek vele az égési (és a fagyási) sebek is. Ez az olaj egyébként napozás után is ajánlott, egykis levendulaolajjal megspékelve. A cink-oxid jelenti a fizikai fényvédelmet. Egyaránt hatásos az UVA és az UVB sugarak ellen. A bőrön bevonatot képez, nem szívódik fel, a bőrre és a szervezetre semmilyen káros hatása nincsen, viszont gyulladáscsökkentő hatású és védi a bőrt a különböző irritatív hatásoktól is. A levendula- és a menta illóolajok a bőrre nyugtató hatással vannak, és az illatuk is nagyon jó!
Ez egy nagyon jó naptej lett! Én ezzel kenem a fehérbőrű gyerekeimet, akik sokszor bizony a legnagyobb melegben is kint akarnak lenni az udvaron (na jó, nem engedem őket sokáig), és még egyszer sem égtek le! Ráadásul gyönyörű barna lett a bőrük! Ez a naptej így kb. 20 faktoros, ha valaki rendelni szeretne, a faktorszámot kérésre csökkentemi, vagy növelni is tudom.





Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése