2011. június 27., hétfő

Arckrémek sheavajból


Bőrünk, amely testünk kültakarója, erőteljesen ki van téve a különböző környezeti hatásoknak. Szó van itt a természetes hatásokról (mint a szél, vagy a napsütés), a légszennyezésről és a tisztítószerek hatásáról is. Arcbőrünk kiemelt gondozást igényel, hiszen bőrünknek ez a része találkozik a legtöbb ilyen hatással életünk során. Én sok hónapja kísérletezek már arckrémek gyártásával, ráadásul nemcsak legyártom, hanem magamra is kenem őket! :) Korábban azt gondoltam, hogy a vizes hidratáló krémek a legjobbak a bőrömnek, de egy kis utánnaolvasással ma már nem egészen így látom.
Jó tudni, hogy bõrünk felszínét vékony "víz az olajban" (V/O) emulzióréteg védi. A faggyúból, szaruzsírból és vízbõl álló úgynevezett hidrolipid film a bõr saját krémje, amely óvja a bõrt a mechanikai, fény-, vegyi és egyéb hatásoktól, és fõleg a kiszáradástól. Savassága folyamatosan pH5 körüli, bõrünk ezt tejsav és más savak termelésével szabályozza. A sav enyhe baktériumölõ hatású, védi a bõrt a kórokozóktól, sõt az ártalmatlan baktériumok megtûrésével nem engedi érintkezni bõrünket a kórokozókkal. 
Az arckrémek esetében alapvetően egy éjszakai és egy nappali fajtát különböztetünk meg. A nappali krém (ezek az úgynevezett "olaj a vízban", vagy O/V emulziók) könyen felszívódik, nem fénylik utánna a bőr, vízben jól oldódik, tehét vízzel könnyen lemosható. Az éjszakai krémek (V/O emulziók) zsírosabbak, vízzel nem lemoshatóak, és zsíros fényt hagynak a bőrön. 
Azt is jó tudni, hogy az arcápoláshoz sokan nem a megfelelő krémet választják. Különösen a nagymértékű légszennyezésnek kitett, és az öregedő bőrnek van szüksége krémezésre. A zsíros bőrű egyéneknek elegendő lehet egy megfelelő arclemosó, külön krémezést az ő bőrük nem igényel. A száraz, öregedõ bõrhöz a nappali, úgynevezett hidratáló krémek (az O/V emulziók) nem ajánlatosak, mert a kívánatossal ellentétes hatást érhetünk el a használatukkal. (Egy előző bejegyzésben már írtam a glicerin és a szorbit bõrszárító hatásáról.) Igaz ugyan, hogy ezek a krémek gyorsan fölszívódnak és megduzzasztják a hámréteget (hidratálnak), ám a krém, ha nem pótolják, egy idõ múlva, amikor a felsõbb rétegbõl a víz elpárolgott, a nedvességet az alsó, mélyebb rétegekbõl szívja föl. Az egyébként is száraz bõr tovább töredezik, finom repedések keletkeznek rajta, amin keresztül újabb nedvesség távozhat és a gyulladásveszély is nõ. Ezek a krémek tehát inkább szárítanak, mint hidratálnak. Ezt megakadályozandó, folyamatosan, 4-5 óránként kellene krémeznünk magunkat velük. Az éjszakai krémek (V/O emulziók) ezért sokkal alkalmasabbak a száraz, idõsödõ bõr ápolására. Ezek a krémek, zsírosabbak, stabilabb záróréteget képeznek a bõrön, a vizet jobban kötik, ezáltal a bõrt jobban védik a kiszáradástól. 
Egy szó mint száz: ha vizet teszünk a krémbe, akkor keveset tegyünk bele, illetve inkább vízben oldott növényi hatóanyagokkal dolgozzunk! Ezek lehetnek gyógyteák, vagy különböző aromavizek. Gondoljunk arra, hogy bőrünk mirigyei is olyan "emulziós krémet" termelnek, amelyben nem a víz a legfőbb alkotóelem!

Én sok próbálkozás és kenegetés után nagyon ajánlom a víz nélküli zsíros krémeket. A legfőbb alapanyaguk ezeknek a krémeknek a sheavaj, amit azért szeretek nagyon, mert bárki, bármilyen bőrtípussal használhatja (illetve majdnem bárki, mert a latex érzékenyek nem, és a terhesség első 3 hónapjában sem ajánlott nagy mennyiségben). A sheavaj mellett növényi olajok is vannak bennük. Ezeket bőrtípustól függően, vagy egyéni igény szerint is lehet tenni a krémekbe. Aztán ott vannak az illóolajok, amelyeket ugyancsak bőrtípustól függően használhatunk. Mivel ezekben a krémekben nincsen vízfázis, ezért tartósítószert sem kell keverni hozzájuk, elegendő egykis E vitamin, hogy meggátoljuk az avasodást. 
Ezeket az arckrémeket – erőteljes zsírozó hatásuk miatt – éjszakára érdemes felvinni, igény szerint vékonyabban, vagy vastagabban. A beszívódáshoz elég sok idő szükséges, de az eredmény magáért beszél! Másnap reggel tuti sima és bársonyos bőrrel ébredünk majd!

Arckrém zsíros bőrre:

- 1 rész sheavaj
- 1/4 rész jojobaolaj
- E vitamin
- 2 csepp citrom-, 1 csepp levendula-, 2 csepp teafa-, 1 csepp pálmarózsa illóolaj (50 ml-es krém esetén ajánlott cseppszámok)

Arckrém középidős bőrre:

- 1 rész sheavaj
- 1/2 rész búzacsíraolaj és sárgabarackmagolaj keveréke
- E vitamin
- 1 csepp rózsafa-, 1 csepp levendula-, 1 csepp pálmarózsa-, 1 csepp geránium (50 ml-es krém esetén ajánlott cseppszámok)

Arckrém érzékeny, ekcémás bőrre:

- 1 rész sheavaj
- 1/4 rész búzacsíraolaj és avokádóolaj keveréke
- E vitamin
- 1 csepp narancsvirág-, 1 csepp levendula-, 1 csepp geránium illóolaj (50 ml-es krém esetén ajánlott cseppszámok)

Arckrém idős, érett bőrre:

- 1 rész sheavaj
- ici-pici méhviasz
- 1/2 rész búzacsíraolaj és avokádóolaj keveréke
- E vitamin
- 1 csepp rózsafa-, 2 csepp mirha-,1 csepp szantál-, 1 csepp pálmarózsa illóolaj (50 ml-es krém esetén ajánlott cseppszámok)


Forrás:
- Dr. Rózsa Sándor: Testápoló kislexikon
- Dr. Horváth Györgyi: Bevezetés az aromaterápiába (egyetemi jegyzet)

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése