2011. június 24., péntek

Mindenfélék körömvirágból

Nálunk mostanában kezdett el virágozni a körömvirág. Egyszerű, de mégis különleges virágai, visszafogott illata, ezzel együtt élénk, narancssárga színe mindíg felvidít, és nagyon szeretem. A körömvirág gyógynövénynek sem utolsó, csak le kell szedni a szirmokat akkor, amikor a legszebben virágzik a növény, és amikor a legmelegebben süt a nap, mert ekkor a legmagasabb a hatóanyag tartalma. A szirmokat száraz, meleg helyen megszárítjuk, és már használhatjuk is! Készíthetünk belőle teát, olajat, és persze krémet. És mire is jó mindez? A körömvirágteát gyomor- és bélbetegségek, a gyomor- és bélrendszer fekélyei, gyomorgörcsök, és vastagbélgyulladás esetén érdemes alkalmazni. Erős hasmenésnél is megmutatkoznak áldásos hatásai, valamit különböző daganatos megbetegedések esetén is ajánlott a fogyasztása. Egy barátnőm mondata egyszer, hogy napi egy csésze körömvirágtea segít megőrizni a bőr fiatalságát. :) Forrázata külsőleg nehezen gyógyuló sebek és fekélyek gyógyítására alkalmas.
A növényből készült olaj és krém hatásos lehet visszerekre, valamint a műtéti hegek, az égési- és a fagyási sérülések is szépen gyógyulnak tőle.

Körömvirágolaj készítése:

Hidegen:
Egy mélytányérba, vagy egyéb alklmas edénybe annyi olajat öntünk, amennyi körömvirágolajat szeretnénk készíteni. Én a bio, finomítatlan napraforgóolajat ajánlom, de jó az olivaolaj is, bár ennek van egy elég erős, sajátságos illata. Ebbe az olajba annyi virágot áztatunk, amennyi belefér, de a lényeg, hogy az olaj fedje be a szirmokat. Mindíg csak szárított virágot használjunk, mert az nem penészedik meg! Ha belenyomkodtuk a virágot, és az olaj jó bőven fedi, akkor tegyük meleg helyre, fedjük le egy papírtörlővel, és hagyjuk állni, úgy három hétig. Naponta nézzünk rá, rázogassuk meg, és ellenőrizzük, hogy tényleg nem penészes, vagy rohadt (pl. szagoljuk is meg). Ha letelt a 3 hét, előbb egy nagyobb lyukú szűrő, majd papírtörlőn is szűrjük át, hogy biztos ne maradjon benne növényi rész (csak a hatóanyag). Aztán én szokta bele kicsi levendulaolajat tenni, és ebben a melegben ez is megy a hűtőbe, egyébként nem kell hűteni emberi időben. Napozás után, és piros babaposira nagyon jó!

Melegen:
Körömvirágolajunk elkészülhet gyorsabban is, úgy, hogy a megfelelő alapolajba (a mennyiség attól függ, hogy mekkora mennyiségű olajat szeretnénk) teszünk szárított virágot, és ezeket kb. 1 órán át főzzük, vízfürdőn. Ha letelt az egy óra, hagyjuk kihülni a virágot az olajban, majd szűrjük le úgy, ahogy az előbb leírtam.
Én a krémekbe a melegen készült verziót szoktam beletenni, viszont ha sima körömvirágolajat szeretnék itthonra, vagy ajándékba, azt csakis hidegen készítem!


Körömvirágkrém készítése:





Egyszerű recept, innen:

150 ml alapolaj, szerintem az olivaolaj, vagy a napraforgóolaj a legjobb
szárított körömvirág
15g méhviasz

A virágot az olajban 1 órán át főzzük, az előbbiek szerint. Ha kész az olaj, a méhviasszal együtt összefőzön vízfürdőn. Ha a viasz felolvadt, akkor az egészet tégelybe öntöm, és megvárom, amíg kihül.
Ha folyósabb krémet szeretnénk, akkor kevesebb méhviasz kell, ha kevésbé folyósat, akkor több. A krém állagát menet közben úgy tudjuk ellenőrizni, hogy a még vízfürdőn lévő elegyből kiveszünk egy cseppet egy kistányérra, ezt egy fél percre mélyhűtőbe tesszük, így rögtön megszilárdul. Ha túl folyós, akkor teszünk még bele viaszt, ha túl kemény, akkor pedig olajat.

Körömvirágos testápoló:


- fél dl körömvirágtea (jól átszűrve)
- 0,7 dl körömvirágolaj
- 1 ek kókuszolaj
- 2 ek méhviasz

- emulgeálószer (pl. lysolecitin, 5%-ban kell alkalmazni)
- tartósítószer (pl. Rokonsalból 2 csepp/10g krém, de ennek az alkalmazásakor a pH-t max. 5,4-re be kell állítani tejsavval; alkohol (70%-os!!) alkalmazásánál a vizes fázis 12%-a legyen)
- E vitamin (kapszulában, vagy cseppben, mennyisége a krém 3-5%-a legyen)

Vízfürdőn olvasszuk össze a körömvirágolajat a méhviasszal, majd adjuk hozzá a kókuszolajat, és az emulgeátort. Közben melegítsük fel kicst a teát is, majd állandó keverés mellett öntsük hozzá a zsírfázishoz, és még jól keverjük meg. Ha hült egy kicsit, akkor adjuk hozzá az E vitamint, illetve a tartósítószert, és még egyszer alaposan keverjük fel. Töltsük tégelybe, és hagyjuk kihűlni.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése