2014. augusztus 16., szombat

Szúnyogriasztó készítése házilag, mert sosem késő...

Iszonyú sok a szúnyog ezen a nyáron. Reggel, vagy este, nappal, vagy éjszaka, teljesen mindegy; mikor belenézünk a levegőbe, olyan sűrűn látjuk repülni a szúnyogokat, mint ahogy a porszemek szállnak a levegőben. Elképesztő mennyiség és változatosság jellemző rájuk, van kicsi szúnyog, nagy szúnyog, zümmögő, és nem zümmögő, csoportosan támadó, és magányosan prédát kereső... egy szó, mint száz, itt szúnyogrisztóra van szükség. Nagy szükség!

Van már egy bevált illóolaj keverék, amit alkoholban kell oldani, majd vízzel felhigítani (recept itt). Ezt a receptet az idei, szúnyog szempontjából "kemény"nyárra dúsítottam egy kicsit, így:
1 dl alkoholban oldunk:
-30 csepp citronella
-30 csepp orvosi levendula
-30 csepp eukaliptus citriodora (ez a fajta eukaliptusz már egészen kicsi babáknál is használható; a boltban kapható "egyszeri" illóolajokra általában csak az eukaliptusz név van ráírva, ami többnyira az eukaliptus globulust jelenti, mely utóbbi nem használható babáknál, valamint olyan kisgyermekeknél sem, akiknek valamilyan krónikus alsó légúti megbetegedése /pl. asztma/ van)
-10 csepp citrom
-10 csepp zsálya
-10 csepp teafa
-30 csepp citromfű
ha feloldottuk az illóolajakat akkor az egészet higítsük 2,5x-re (így egy 250ml-es flakonba belefér), ioncserélt vízzel, vagy diólevélből főtt teával (a dió szagát nem szeretik a szúnyogok).

Az ám, de akár olajjal, akár vízzel higítva, ez a keverék folyadék állagú, ami igencsak megnehezíti a felvitelt a bőrre, főleg, ha egy izgága 10 hónaposról van szó...:) Ezért úgy gondoltam, hogy egy gél állapotú keverék praktikusabb megoldás lehetne.

Gélt egyrészt készíthetünk zselatinból. Ez azonban sajnos nem tartós...vannak hidegen oldódó sűrítők, mint a szentjánoskenyér liszt, vagy a guargumi, melyeket úgy készíthetünk el, hogy 50ml folyadékhoz 1 mokkáskanálnyit adunk (csomómentesre elkeverjük, lezárjuk, valószínűleg csak másnapra lesz gél állapotú).
Amit én nagyon szeretek gélesítő, az a xantán gélképző, ezt is hidegen kell adagolni, 50ml folyadékhoz kell kb. 2g, de ha lassan, állandó keverés mellett adagoljuk (én NAGYON figyelünk, hogy ne legyen csomós), akkor azonnal látjuk a gélesedést, és nem kell méregetni.
Használhatunk még lenmaggélt is víz helyett, így tuti bőrápoló lesz a szúnyogriasztónk.

A lenmaggél receptjét pedig majd legközelebb mesélem el...:))

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése