2014. augusztus 22., péntek

Házunk tája ezen a héten... a szappankészítésen és krémkészítésen túl

Tudom, hogy a múlt héten lenmagzselét ígértem, de úgy döntöttem, hogy erről nem írok. Annyian leírták már, nekem pedig nincsen saját verzióm, más tollával pedig nem ékeskedek. Ha lesz saját receptem, akkor ígérem, hogy megosztom veletek. Addig is: recept (a titok, hogy nem elég leszűrni, mint ahogy általában írják, préseni is kell...;), ja, és ha nem tartósítjátok, akkor sajnos nagyon gyorsan megromlik, még a hűtőben is)

Házunk tája az elmúlt héten több egyeddel is bővült. Nem, nem született újabb gyerek...:) Van viszont egy puli, aki kicsi, lány, és Dorka névre hallgat, valamint négy jérce (nem túkok még...még van 3 hetük...). Jön majd a jércék mellé egy kakas is, ha megérdemlik. ;) Egyébként nagyon édesek így négyesben, néha már teljesen tyúkhangjuk van, általában azonban pipignek, mint a sárga pelyhes kiscsirkék. Hiába, a kamaszkor nem könnyű...

Dorka a puli

A veteményes kert pedig ontja a zöldségeket így nyár végén, pedig kicsi a beültetett rész, főleg most, hogy baba (is) van a háznál. Néhány recept, melyek gyorsan elkészíthetőek, és nagyon finomak, valamint változatos tápanyagbevitelt tesztnek lehetővé.

Mi mindent lehet készíteni tökből, és cukkiniből ha tele van velük a kert? :)
Először is: lecsót! Szerintem a cukkini jobb bele, mint a tök, de ez nyilván ízlés dolga, mindkettő illik hozzá. Én egy közepes méretű tököt simán belevágok egy kb 2-3 kg paradicsomból és paprikából készült lecsóba.

Lecsó cukkinivel

Aztán ott van a jó öreg rántott cukkini (vagy tök :)). Ez pepecs munkának tűnik, főleg néhány apróság mellett, de van egy egyszerű verzió.
Hozzávalók:
1 nagy tök, vagy cukkini
3 tojás
200g liszt
szódavíz
liszt beforgatáshoz
hidegen sajtolt napraforgó olaj a sütéshez (bár ez zöldség, így nyugodtan süthetjük extra szűz olivaolajban is)

A cukkinivel könnyebb, azt hámozni, magozni sem kell, a tökkel e kettőt elvégezzük. Felvágjuk ujjnyi vastag szeretekre, sózzuk, és hagyjuk egy kicsit magára. Addig elkészítjük a sűrű palacsintatésztát a tojásokból, lisztből, amelyeket jól összekeverünk, majd annyi szódavizet adunk hozzá fokozatosan, hogy jó sűrű tésztát kapjunk. Picit megsózzuk ezt is, ezek a zöldségek viszonylag sok sót kívánnak. az olajat tűzra tesszük. A cukkiniszeleteket megforgatjuk előbb sima lisztben, majd a sűrű palacsintatésztában, és aranybarnára sütjük őket.
Tipp: Azért kell először lisztben is megforgatni, mert akkor az olajban, sütés közben nem dobja le magáról a bundát.

A már lisztbe forgatott szeletek kapnak bundát


És sülnek...

Tócsni, vagy amit akartok! Vagyis: Lepcsánka ala Házi Maunufaktúra (© 2014 :))
Ennek az ételnek a recepjtét tájegységenként nagy tisztelet övezi. Szent és sérthetetlen. Úgy, ahogy a receptje, a neve is eltérő...a Balaton-felvidéken, ha jól tudom tócsni, a Tiszántúl lepcsánka, és még máshol lapcsánka, és biztos van még néhány neve. A recept sem mindig ugyanaz. Az alap a reszelt krumli liszttel és vízzel, de hol raknak hozzá cukkinit, hol nem, és ha az ember megkérdezi, hogy van-e benne, akkor úgy néznek rá, mint egy marslakóra, hogy még ezt sem tudja...:) És van, ahol kefírt raknak bele, és van, ahol ez törvénysértésnek minősülne. Egy szó, mint száz, mi magyarok szeretjük ezt a reszelt kumplis ételt, akárhogyis hívják, és akárhogyis készül.

Itt az én verzióm:
Hozzávalók:
3 nagy krumpli
3 közepes cékla
2 szál répa
1 kicsi lilahagyma
1 közepes cukkininek a fele
300g liszt
Annyi víz, amennyit felvesz


A krumplit, répát, céklát. hagymát nagylyukú reszelőn lereszeljük, hozzáadjuk a lisztet (ez lehet tönkölyliszt, vagy kenyérliszt is), a sót, majd annyi vizet, mellyel puha, ragacsos, de összeálló tésztát kapunk. Ezeket jól összekeverjük, és forró olajban kisütjük úgy, hogy egy villányi adagot kiveszünk a tésztából, ezt az forró olajba tesszük, majd a villával gyorsan ellapogatjuk, hogy kb tenyérnyi (mindig annak a tenyere, akinek készül) nagyságú lepcsánkákat kapjunk. Ha az egyik fele megsült, fordítjuk, a másik felét is kisütjük.
Az, hogy milyen vékonyra lapogatjuk el, ízlés dolga. Én a kicsit vastagabbat szeretem, a vékonyabb egészen ropogós lesz. Érdemes kipróbálni mindkettőt.
Mi fokhagymával megdörzsölve, tejföllel, és reszelt sajttal tálaljuk.

Ilyen a tészta
Sülnek...:)


Ami pedig az augusztus végi szokást illeti: itt az új kenyér ünnepe, itt van tehát egy új kenyérrecept is! A neve: aszalt paradicsomos kenyér szódabikarbónával :)

Hozzávalók:
Összesen annyi liszt, hogy az aszalt paradicsommal együtt 600g legyen (én 1/3 tönköly, 2/3 kenyérkisztből szoktam)
70g étolaj
330g víz/tej
1 teáskanál szódabikarbona
3 mokkáskanál só
2 evőkanál szezámmag
1 nagy gerezd fokhagyma
18 szem aszalt paradicsom (az édes, ami nem cukrozott)

A fokhagymár, és a paradicsomot apróra vágjuk, és összekeverjük a liszt, só szezámmag, szb keverékéhat. Ez után adjuk az olajat és a vizet, ezeket jól összedolgozzuk, kenyeret formálunk, tetejét megvizezzük, és előmelegített sütőben 220 fokon szép barnára megsütjük. Formálhatunk belőle 2 cipót is, így biztosan át tud sülni!

kenyér nyersen

kenyér sülten

Hozzá pedig feltétnek: fenyőmagos-medvehagymás pesztó

Hozzávalók:
50g fenyőmag
120g medvehagyma (honnan? hát a mélyhűtőből!!)
1 ek olivaolaj
1 kiskanál só

Ezeket aprítógéppel jól felaprítjuk, összekeverjük, és amíg legalább ehetőre hül a kenyér, addig ennek a psztónak az ízei is összeérnek.

Pesto in action


Jó étvágyat!! :)

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése