2011. szeptember 19., hétfő

Összefoglaló a krémkészítésről

Ma délután mikor megérkezett ez a hidegfront hogy meghozza az őszt, észbe kaptam, hogy milyen régóta is kevergetem már a kencéimet, és annyira élvezem, hogy olyan, mintha egész életemben ezt csináltam volna. Kitaláltam hát, hogy leírom az eddigi tapasztalataimat, hátha valakinek hasznára válik.

Amikor elkezdtem a krémkeverést, én is - ahogy gondolom mindenki más is - a vízmentes, zsíros krémekkel kezdtem. Ez persze nem sokáig elégített ki, kíváncsi voltam a dolog rejtelmesebb oldalára is, az emulziókra. Több héttel ez előttig pedig meg voltam győződve arról, hogy az emulzióknál nincs jobb a világon, és az a tuti, ha ilyen kencéket készítünk magunknak.

Csakhogy, az emulziók sajnos nem mindig sikerülnek jól, sok alapanyag kárba veszhet. Egyrészt nagyon pontos receptúránk kell, hogy legyen ahhoz, hogy mindig megfelelő minőségű emulziót állítsunk elő. Másrészt az emulziók romlandóak, sajnos. A natúrkozmetikumok meg pláne!! Az előkészületek, az elkészítés, a tárolás, és a kezelés is nagyon tiszta, és gondos kezeket igényel. Ennek ellenére is megromolhatnak ezek a krémek. Ezen kívül, mielőtt összekeverünk mindenféle olajokat, meg zsírokat, illetve vizeket jó egy kicsit tájékozódni arról, hogy ezeket milyen arányban érdemes keverni. Mert ez sem mindegy. Arról meg már szerintem nagyon sokat írtam, hogy kár a vízért a krémekbe...vagy kár a krémekbe a víz...:)

Egy szó, mint száz: egy kicsit átírtam, újragondoltam néhány receptet. Ezekbe nem teszek vizet, egyáltalán. Egyrészt így nem kell tartósítószert használni, ami akármennyire is bio, meg natúrkozmetikumba való, azért mégiscsak valami, ami számomra "énidegen". És emulgeátor sem kell beléjük. Így még egy felesleges anyag van kicsukva. Maradnak a tiszta (és érdemes odafigyelni arra, hogy mindig jó minőségű) alapanyagok és egy kis E vitamin, ami az avasodást gátolja.

Még egy anyagot nem fogok mostanában használni a krémeimben, ez pedig az aloe vera. Pedig nagyon szeretem, és egy egész "ültetvény" van itthon, de krémekben sajnos nagyon romlékony. Amíg ki nem találok valamilyen technológiát arra, hogy hogyan lehet az aloe vera gélt biztonságosan krémekbe keverni, taratósítószer nélkül, vagy legalábbis jóval kevesebb tartósítószerrel addig marad a natúr használat. Pedig olyan sok mindenre jó! Majd egyszer erről is írok egy bejegyzést...:)

Rátérek akkor a mostanában általam nagyon kedvelt zsíros krémekre. Ha zsíros krémet használunk a bőrünkre, vagy natúr olajokat, illetve shea vajat, akkor a legjobb, ha vizes bőrre visszük fel ezeket, és óvatosan bemasszírozzuk. Ez a technika segíti a krémek felszívódását, illetve létrehozzuk azt a víz az olajban emulziót a bőrünkön, amit az természetes módon is termel. Natúr olajok esetében pedig különösen fontos, hogy vizes bőrre vigyük fel azokat, mert száraz bőrön alkalmazva még száríthatják is azt!

És a receptek:

Lanolinos körömvirágkrém:


Elsőként elkészítjük a körömvirágolajat: Lehetőleg bio, extra szűz olivaolajba annyi körömvirágszirmot tegyünk, amennyi belefér, lepje el az olaj jó bőven. Ezt üvegbe téve kitehetjük a napra, vagy a ház egy melegebb részére, és érleljük 2-3 hétig. Ha gyorsabban szeretnénk, akkor vízgőf fölött 50-60 fokon 1-2 órán át melegítsük, addig, amíg a szirmok ropogósra sülnek.

Ha kész az olaj, akkor kb. 1 dl körömvirág olajhoz rakjunk 3 evőkanál méhviaszt, és 1 nagy evőkanál gyapjúviaszt, és olvasszuk össze őket vízgőz fölött. Akár több, vagy kevesebb viaszt is tehetünk bele, ez ízlés kérdése, hogy a keményebb, vagy a lágyabb krémet szeretjük-e. Úgy lehet kipróbálni a keménységet, hogy miután összeolvadtak az anyagok, egy cseppet kistányéron a mélyhűtőbe teszünk egy percrem ott megdermed, így megvizsgálhatjuk a konzisztenciáját.
Ha kész, akkor egy kicsit hagyjuk hülni, kb. 40 fokosra, és aztán tegyünk hozzá E vitamint, és lehet illóolajat is, ha szeretnénk.
Ez a krém nagyszerűen gyógyítja a durva, száraz, repedezett, vagy sebes bőrt, illetve az ekcémás, kisebesedett bőrre is nagyon jó hatással van. Kenhetjük a száraz sarkakra is, ha jó bőven bekenjük éjszakára, és meleg pamutzoknit húzunk rá, akkor pár nap alatt felpuhítja a sarkakat.


Popsikenőcs kicsit másként:


Ez egy nagyon strapabíró popsikenőcs, mehet bölcsibe, nagymamához, vagy a natúr krémekkel kevésbé gondosan bánó anyukák kezébe is... Ez a krém persze nemcsak a babapopsira jó, hanem nagyon jó sebgyógyító tulajdonságai is vannak.

Fél dl körömvirágolaj
1 teáskanál mandulaolaj
1 csapott evőkanál méhviasz
1 evőkanál gyapjúviasz
1 púpos evőkanál cink-oxid
E vitamin
levendula és teafa illóolaj (4 illetve 3 csepp)

Az összetevőket összemelegítjük, majd kis hűlés után hozzárakjuk az E vitamint és az illóolajokat.
Ilyen egyszerű. A biztonság kedvéért rakhatunk hozzá néhány csepp Rokonsalt, csak akkor ügyeljünk arra, hogy előtte, ha szükséges, állítsuk be a savas közeget.



Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése