2011. augusztus 12., péntek

Meleg eljárással szappant készíteni játéknak sem utolsó

A napokban végre nekiláttunk Bendével szappanokat készíteni, persze meleg eljárással, hogy ő is kedvére tudjon segédkezni. Erre már régóta fájt a foga szegénykémnek, de mindig eltérítette valami a figyelmünket. Most azonban eltántoríthatatlanok voltunk. És a színezést is kipróbáltuk...

Ez a szappan egyébként elsősorban Titusz kérésére készült. Ő nagyon szeret szerelgetni, tenni-venni a kertben, és ezen tevékenységek hatására a kezei mindig különösen mocskosak lesznek. Kedvenc kézmosója ilyen alkalmakkor az Ultraderm nevű szörnyűség, ami nekem nagy szívfájdalmam, mert azt ugye nem én csináltam... Ő persze esküszik rá, mert minden trutyit leszed a kezéről...naná...Használja persze a kávés szappant is, de ha olajtól tocsognak a kezei, akkor az mit sem ér. A minap is éppen felróttam neki, hogy már megint "azzal" mosta meg a kezét, mire ő előállt egy áthidaló megoldással: készítsek neki kézmosószappant, méghozzá ő már tudja is, hogy milyet. Jól tisztítson, jól habozzon, és keverjek bele homokot...mert a táborokban is homokkal és szappannal mosnak kezet a lurkók és az mindent lehoz - mondta ő. OK, ha ez kell..

Így nekiláttunk Bendémmel "homokos szappant" készíteni. :) Az alap 50% olivaolaj, 50% kókuszolaj, ez utóbbi a jó habzás és tisztítóhatás miatt. Az olivaolaj pedig azért, hogy ápoljon.
Két bejegyzéssel korábban már leírtam a melegen készült szappanok elkészítésének módját, ott meg lehet nézni, már képeket is tettem azóta. Ott folytatom, hogy kivettük a masszát a sütőből. Mi most egyenlőre csak az egyik felét vettük ki, ezt gyorsan összekevertük homokkal, és egy kis pirospaprikával. A pirospaprika azért kellett, mert gondoltam, hogy akkor megnézzük, hogyan színezhetők ezek a szappanok.


Miután összekevertük a szappant, a homokot és a pirospaprikát, elkezdtük formázni őket. Viszonylag gyorsan kell dolgozni ezzel az anyaggal, mert ha nagyon kihűl, akkor morzsalékos lesz, és nehéz formázni. Mi mézeskalács-szaggatóval dolgoztunk, valamint kis gömböket, illetve kockákat gyúrtunk.




A massza második feléhez szárított levendula virágot, valamint zabpelyhet adtunk. Az illatosítást kb. 2 ml levendulaolajjal végeztük.


Az illóolajat az összekevert virágszirom-zabpehely elegyhez adtuk hozzá, majd ezt gyúrtuk bele a szappanba.
A formázást az előzőhöz hasomlóan végeztük. Az eredmény:


A pirospaprikás színezés jól sikerült, szép piros-márványos színt adott a szappanoknak. A levendulavirág-zabpehely elegy elég rücskössé tette a gömbszappanokat, így azok nem csúsznak majd fürdés közben. Az illatuk is nagyon átható lett.

Bendének pedig igazán nagy élmény volt, már alig várja, hogy fürödjön velük!!!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése