2011. augusztus 22., hétfő

Különféle gyógyító paszták

Szúnyogcsípés utáni nyugtató keverék

Mivel még mindig sok a szúnyog, sajnos elkerülhetetlen egy-két erősen viszkető csípés a gyerekeken. Mivel nekik nem tudom megmagyarázni, hogy csak egy kicsit kellene kibírni, ha nem vakarnák csak fél percig, akkor elmúlna a viszketés, ezért kitaláltam egy pasztát, amit ha rákenek a szúnyogcsípés helyére, akkor pár másodpercen belül abbahagyják a vakarózást, és a csípés helye is látványosan gyorsan kezd gyógyulni. A pasztában lévő illóolaj keveréket Stadelmann: Bevált aromakeverékeim című könyvében olvastam. A recept a következő:

- 2 ek körömvirágolaj
- fél ek méhviasz
- 1 ek aloe vera gél
- 1 ek cink-oxid
- 10 csepp vad levendula illóolaj
- 3 csepp citronella illóolaj
- 3 csepp teafa illóolaj
- 3 csepp citromfű illóolaj
- lysolecitin az emulgeáláshoz

Vízfürdőn a körömvirágolajban megolvasztom a méhviaszt, és közban az aloe gélben elkeverem a cink-oxidot. Ha a méhviasz felolvadt, adok hozzá kb egy teáskanálnyi lecitint, majd ezt is elkeverem. Ez után óvatosa, állandó keverés mellett hozzáöntöm a cink-oxidos aloe gélt az olajkeverékhez, és kihűlésig kevergetem. Közben ha már kb csak 40 fokos a keverék, akkor hozzáadjuk az illóolajokat, és lehet hozzá E vitamint is adni. Ha nem elég paszta állagú, akkor óvatosan adok még hozzá egy kicsi cink-oxidot, de tényleg csak óvatosan, különben csomós lesz.
Használat: a csípés helyére kis pötty pasztát kell rakni.


Szárító paszta pattanásokra


Ha valaki ezt a pasztát szeretné elkészíteni, akkor azt javaslom, hogy mindig kis adagot készítsen, mert az alkohol gyorsan elpárolog a belőle.
Első lépésben egy 10 ml-es barna üvegbe készítsük el a következő keveréket:

- 7 ml jojobaolaj
- kb 2 ml gyógyszertári alkohol (70%-os)
- 6 csepp teafa ilóolaj
- 3 csepp citrom illóolaj
- 2 csepp borsmenta illóolaj
- 3 csepp ilang-ilang illóolaj
- 2 csepp pálmarózsa illóolaj
- 1 csepp geránium illóolaj

Ez a keverék száraz, hűvös helyek akár fél évig is eláll, hűtőben tárolva pedig megduplázhatjuk az élettartamát. Ne ijedjünk meg, a jojobaolaj hűtőben tartva szilárd halmazállapotú lesz, de ha kivesszük a hűtőből, akkor nagyon hamar, pár percen belül újra folyékony lesz.
Ha a bőrünk megkívánja, akkor ebből a keverékből 1-2 ml-t összekeverünk cink-oxiddal, amíg paszta állagú nem lesz. Az elkészült pasztát lehet a pattanásokra pöttyözni.

Kellemes kotyvasztást kívánok mindenkinek!! :)




Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése