2011. június 4., szombat

Az alapanyagoktól a hatóanyagokig

Ennek az összeállításnak az elkészítése még úgy is több napot vett igénybe, hogy ezekről az alapanyagokról és hatóanyagokról már korábban is elég sokat olvasgattam. Próbáltam a legmegbízhatóbb forrásokat használni, ezeket a bejegyzés végén fel is tüntettem. Remélem, hogy sokan haszonnal olvasgatják majd!

Méhviasz: A mézet termelő méhek váladéka, a méhek ebből építik fel a lépet. A valódi, kifehérítetlen méhviasz szép sárga színű, és finom illatú! Kozmetikai szerekben konzisztencianövelőként, valamint emulgeátorként alkalmazzák. A méhviaszt tartalmazó krémek viaszos bevonatot képeznek a bőrön. Ezeken kívül a méhviasz régről ismert hidratáló tulajdonságokkal is rendelkezik, amelyeket nem szabad lebecsülnünk. Egy német tanulmány (1) szerint a méhviaszt tartalmazó kozmetikumok hatásosabbak a bőrápolásban, mint a petróleum alapú készítmények!
(1)  Peter J. Frosch, Detlef Peiler, Veit Grunert, Beate Grunenberg (2003. July). „Wirksamkeit von Hautschutzprodukten im Vergleich zu Hautpflegeprodukten bei Zahntechnikern - eine kontrollierte Feldstudie. Efficacy of barrier creams in comparison to skin care products in dental laboratory technicians - a controlled trial.” (német nyelven). Journal der Deutschen Dermatologischen

A különböző bőrápolószerek készítésének fontos alapanyagai a növényi olajok. Ezekből a hidegen sajtolt, adalékok nélküli, finomítatlan olajok a legjobbak, mert ezek tartalmazzák a megfelelő mennyiségű hatóanyagokat.
Én a következő növényi olajokat használom:
Mandulaolaj: Édesmandulából állítják elő, a csonthéjas termés belső fás rétegének felnyitásával szabaddá váló magból, préseléssel. Valamennyi bőrtípus ápolására alkalmas, különösen száraz, és érzékeny bőrre jó. Csecsemőknél és gyerekeknél is használható, viszont a diófélékre allergiás embereknek nem ajánlott.

Jojobaolaj: A jojoba cserje toktermésében megérett magok préseléséval állítják elő. Mindegyik bőrtípusra használható, a szemkörnyék és a haj áplószere is. Nem, vagy csak nehezen avasodik. Parfümökben illatrögzítő hatása van.

Avokádóolaj: Az avokádókörte terméshúsából préselik ki. Valamennyi bőrtípusra jó, de főként a száraz, vízhiányos bőr táplálására alkalmas. Megnyugtatja az ekcémás, repedezett, hámló bőrt, ajakápolókban is alkalmazható.

Szőlőmagolaj: A szőlő magjából préseléssel állítják elő. Minden bőrtípusra alklmazható, kiváló alapanyaga zsíros bőrre készült krémeknek. Narancsbőr és terhességi csíkok ellen is jó.

Körömvirágolaj: Én a virág olajos kivonatát magam készítem. Az olaj önmagában is használható égési, fagyási sérülésekre, fekélyes sebek kezelésére, de gyógyítja í bőrgombásodást is.

Olivaolaj: Az olajfa termésének húsos részéből hidegen történő préseléssel nyerik. Fedő- és ingerhatást távoltartó réteget képez a bőrön, gátolja a párologtatást, vízvesztést, lágyítja a bőrt. A hámló bőr naygszerű gyógyszere, akkor is használhatjuk, ha apolusok hajlamosak az eldugulásra, mert az olivaolajban található eszenciális zsírsavak hatására sokkal könnyebbé válik a bőr természetes tisztulása. Antioxidáns hatása miatt megőrzi a bőr természetes szépségét és fiatalságát. Allergiások és ekcémások is használhatják. Lehetőség szerint kozmetikai célokra (és evésre is!!!) olyan olivaolajat válasszunk, amelynek a kinyeréséhez nem használtak vegyszereket. Ilyenek az extra szűz olivaolajak.

Növényi zsiradékok:
Kakaóvaj: A trópusokon termesztett kakaófából nyerik. Nagyon jó hidratáló, bőrpuhító hatású, ezért kifejezetten a száraz, irritált bőr ápolószere. Ekcémás bőr gyógyítására is alkalmas. Természetes faktortartalma (5-7 faktoros) miatt napozás közben, vagy naptejekben is ajánlott a használata. Vigyázzunk, hogy krémkészítés közban ne hevítsük, a felmelegített zsírfázisba csak utólag keverhető bele.

Sheavaj: A karitéfa termésének magjából préseléssel nyerik ki. Az irritált, száraz bőrt megnyugtatja, és táplálja. Gyulladáscsökkentő hatású. Természetes faktortartalmú (5-6), akárcsak a kakaóvaj. Enyhíti az allergiás tüneteket, az ekcémás bőrre is gyógyító hatása van. Használatával a bőr rugalmassá válik. Úgy ahogy a kakaóvajat, a sheavajat sem szabad hevíteni, így a felmelegített zsírfázisba ez is csak utólag keverhető bele. Terhesség esetén a 100%-os készítménynek nem ajánlott az alkalmazása, a magas A vitamin tartalom miatt. Ha terhesség alatt szeretnénk használni, akkor készítsünk belőlle olyan krémet, amelyben kissebb százalékban van jelen. Természetes latex összetevője miatt a latexre érzékeny egyéneknél allergiás tüneteket okozhat.

Kókuszvaj: A kókusztermésből nyerik. A szárított és reszelt húsos, szilárd magfehérje préselésével nyerik. Testápolásra, ajakápolásra és hajápolásra is alklmas. Könnyen felszívődik, védi és megnyugtatja a száraz és irritált bőrt. Kicserepesedett ajkunkra is bátran használhatjuk. Jótékony hatású akkor is, ha száraz és töredezett a hajunk. Antibakteriális hatása miatt pattanások kezelésére is alklmas. Fontos tudnivaló, hogy magymolekulájú anyagok alkotják, amelyek meggátolják az illóolajok kedvező felszívódását.

Illóolajok:
A növények különböző részeiben (gyökér, szár, kéreg, virág, termés, mag) illóolajok halmozódnak fel. Ezeknek az anyagoknak a testre, lélekre és a szellemre gyakorolt hatása régóta ismert. Általános tulajdonságaik a következőek:
- Segítenek eltávolítani az elhalt hámsejteket, illetve segítik az újak képződését.
- Javítják a lokális keringést és az izmok tónusát.
- Gyulladáscsökkentő hatásúak.
- Fertőtlenítő hatásúak.
- Elősegítik a hegesedást.

Az általam használt illóolajok a következőek:
Levendula illóolaj (Francia levendula):
A növény virágából vízgőz desztillációval állítják elő. Megnyugtatja, regenerálja a bőrt, gyulladáscsökkentő hatású, kiegyensúlyozza a bőr zsírosságát, pattanások ápolószere. Illata nyugtató hatású, elősegíti a nyugodt alvást, a megfelelő emésztést. Használhatjuk izomfájdalom esetén, fejfájásra és rovarcsípésre is nyugtató hatása van.

Édesnarancs illóolaj: A friss termésből, préseléssel állítják elő. Visszaadja a száraz és a zsíros bőr egyensúlyát. javítja a bőr vérellátását, ezért narancsbőr kezelésére is jó. Fototoxikus hatású (használata után 12 óráig ne menjünk napfényre)!

Narancsvirág illóolaj: Friss virágból vízgőz desztillációval vagy enfleurage technikával készítik. Élénkíti a vérkeringést, segíti az új sejtek képződését. Száraz bőr esetén visszadaja a természetes nedvességet, de zsíros, pattanásos bőrre is jó, mert szabályozza a bőr zsírháztartását, megakadályozza a pórusok kitágulását. Hazsnálatával megelőzhető a bőr kinyúlása miatti hegesedés. Használata biztonságos, nem irritálja a bőrt, nincs fototoxikus mellékhatása.

Teafa illóolaj: A teafa leveleiből és ágaiból vízgőz desztillációval. Pattanásos bőr kezelésére kiváló, eltünteti a pattanásokat, miközben nem szárítja a bőrt. Gyulladáscsökkentő és fertőtlenítő hatású. Ritkán allergiát okozhat, ezért érzékeny bőrűek először végezzenek bőrpróbát!

Rozmaring illóolaj: Levelek és virágos hajtások vízgőz desztillációjával állítják elő. Javítja az öregedő bőr állapotát, enyhíti a ráncosodást. A pattanások is jól kezehetőek vele. Javítja a visszerek és a hajszálerek torzulását. A fejbőr és a haj ápolására is alkalmas. Várandósok és epilepsziás betegek ne használják!

Citrom illóolaj: A gyümölcs húsából préseléssel állítják elő. Főleg a zsíros bőr ápolószere, normalizálja a bőr faggyútermelését. Élénkíti a bőranyagcserét, ezért narancsbőr kezeléséhez is használható. A fejbőr korpásodását és zsírosodását is megszűnteti. Fototoxikus hatású!

Kakukkfű illóolaj: Fás szárak nélküli virágzó hajtásokból nyerik, vízgőz desztillációval. Főleg a zsíros bőr ápolószere, mivel a zsírosodás szabályozásában segít. Serkenti a bőr vérkeringését, így a narancsbőr kezelésére is kiváló. Timolt tartalmaz, ezért csak kis dózisban, és csak rövid ideig alkalmazzuk! Csecsemők, kisgyermekek, várandósok, epilepsziás betegek, pajzsmirigy betegek, valamint magas vérnyomású egyének ne használják!

Pálmarózs illóolaj: A növény virágzásakor vízgőz desztillációval állítják elő. Minden bőrtíőus kezelésére jó, szabályozza a bőr zsírosságát, valamint a bőr nedvességtartalmának visszaszerzésében is szerepet játszik. Bőrhibák kezelésére alklmas: rendszeres használatával a régi pattanások hegei eltüntethetőek. Bőrregeneráló hatású, mérsékli a ráncosodást.

Geránium illóolaj: Friss vagy fonnyasztott levelekből, virágzó hajtásvégekből vízgőz desztillációval állítják elő. A menopauza tüneteit csökkenti. Enyhíti az ekcémát és a pattanásokat, fényt és fiatalos jelleget ad az arcnak. Narancsbőr kezelésére is jól alkalmazható. Alacsony vércukorszint esetén ne alklmazzuk!

Jázmin kivonat: A növény virágaiból enfleurage vagy alkoholos kivonással. Segíti az érett, száraz bőr vízháztartásának helyreállítását. Selymessé teszi a bőrt. Várandósság idején ne alklmazzuk, mert menstruációt képes kiváltani.

Mandarin illóolaj: A terméshúsból préseléssel állítják elő. Védi a bőr rugalmasságát, sikerrel alkalmazható terhességi csíkok ellen. Kisgyerekeknél is alkalmazható.

Bergamott illóolaj: A bergamott narancs terméshéjából préseléssel állítják elő. Bőrtisztító hatású, pattanások, bőrfertőzések kezelésére alkalmas. Fototoxikus hatású!

Ilang-ilang illóolaj: Az ezüstös kajeputfa frissleveleiből és hajtásvégeiből vízgőz desztillációval. Csökkenti az ekcéma tüneteit, bőrregeneráló hatású. Jó ránctalanító. Kiegyensúlyozza a zsíranyagcserét, csökkenti a pattanásokat. Hajápoló hatás: a normál és a zsíros haj ápolószere, hajhullás ellen is hatékony.

Rózsa illóolaj: Virágszirmokból enfleurage vagy vízgőz desztilláció technikával. Csökkenti a bőrgyulladást, mérsékli a ráncokat. Menstruációs görcsök mérséklésére is kiváló. A terhesség első felében ne használjuk!

Rózsafa illóolaj: A rózsafa törzséből vízgőz desztillációval állítják elő. Enyhíti az ekcéma viszketését, a bőr duzzadását. Bőrregeneráló, csökkenti a ráncosodást és a szem körüli szarkalábakat. Kiegyensúlyozza  a bőr faggyúmirigy termelését.

Borsmenta illóolaj: Gyulladáscsökkentő hatású, enyhíti a pattanásokat, szabályozza a faggyúmirigyek működését. Élénkíti a vérkeringést. Irritálhatja az érzékeny bőrt, illetve terhesség esetén nem ajánlott az alkalmazása! Magas keton-tartalma miatt csak kis menyiségben és csak rövid ideig alklmazható.

Cédrusfa illóolaj: Gyulladáscsökkentő, normalizálja a faggyúmirigyek működését. Csökkenti a fejbőr korpásodását, és a hajhullást. Gombár bőrfertőzésekre is alkalmazható. Tehesség esetén nem ajánlott a használata!

Fontos még megjegyezni, hogy várandósság alatt kifejezetten vigyázni kell az illóolajok használatával, mert egyes anyagok görcsöket, vérzést válthatnak ki. Az első három hónapban kerülni kell az ánizs, bazsalikom, boróka, cédrus, édeskömény, fahéj, fokhagyma, izsóp, keserű mandula, kömény, majoranna, mirha, muskotályzsálya és rózsa használatát. A terhesség egész ideje alatt pedig a borsosmenta, eukaliptusz, kámfor, csombormenta, fekete üröm, szerecsendió, kakukkfű, szurokfű, mirha, tuja, rozmaring és orvosi zsálya a kerülendő illóolajok.

Gyermekeknél a következő betartandó szbályok vannak az illóolajok használatára vonatkozólag:
- Mindíg higítsuk az olajokat!
- A felnőttek esetében alkalmazott mennyiségnek egynegyede alkalmazható náluk.
- Fürdéshez csak higított formában adjunk illóolajokat.
- Babamasszázshoz ajánlott keverék: mandula vagy sárgabarackolajba levendula, narancsvirág vagy római kamilla illóolajok ajánlottak.
- 1 éves kor alatt max. 1 csepp illóolaj.


Forrás:
- Rápóti J, Romvári V.: Gyógyító Növények. Medicina könyvkiadó, Bp. 1969
- Dr. Horváth Gy.: Illóolajok. Bevezetés az aromaterápiába. PTE ÁOK Gyógyszertudományi Szak, Farmakognóziai Tanszék (egyetemi jegyzet)
- www. goloka.hu

2 megjegyzés:

  1. Köszönet a gondos, lelkiismeretes munkáért! Engem is érdekel már egy ideje a házi kozmetikumok elkészítése, de szeretem először a dolgok logikáját megérteni. Mi miért, hogyan hat, mire való? Ha megértettem, akkor vágok csak dolgokba bele. Ez a bejegyzés nagyon nagy segítség nekem, talán mostmár tényleg belevágok! :) Mégegyszer köszönet érte!

    VálaszTörlés