2014. október 12., vasárnap

Hogyan készíthetünk tartós szappanokat házilag?

A házlag készült szappanokat gyakran éri az a kritika, hogy túlságosan puhák, könnyen szétáztathatóak fürdés közben, így hamar elhasználódnak. Ezek főleg akkor történnek meg, amikor gyermek van a háznál, vagy esetleg amikor mi magunk vagyunk olyan fából faragva, hogy képtelenek vagyunk óvni ezeket a szappanokat. Vagy egyszerűen csak tényleg szétmálanak, főleg akkor, amikor már csak egy kevés van belőlük. Nos, a helyzet az, hogy ezeknek a szappanoknak sajátossága, hogy puhábbak, lágyabbak. Ez a puhaságuk alapvetően az alapanyagok összetételétől függ, így azért némileg befolyásolhatjuk is.
Az alapanyagok közé soroljuk az olajokat és a zsírokat, melyekből a szappanokat elkészítjük. Ezek alapvetően folyákony olajok, vagy/és szilárd zsírok lehetnek. A szappanok keménységét pedig alapvetően ezeknek a folyékony olajoknak, és szilárd zsíroknak az aránya határozza meg. Ha a receptünket úgy állítjuk össze, hogy a kemény zsírok 40-50% ban legyenek jelen, akkor már sokat segítettünk a problémán. Persze ezek a kemény zsírok sem egyformán érvényesülnek. Nagyobb keménységet ad a kakaóvaj, és a kókuszvaj (ez utóbbival kapcsolatban tudni kell, hogy a maximum 30%-ot be kell tartanunk, amennyiben pipereszappant szeretnénk készíteni), míg a pálmaolaj és az igen drága shea vaj keményít, de nem nem olyan mértékben, mint az előzőek, továbbá ezek a vajak a szappanok krémességét is fokozzák.
A másik, hogy a tejes szappanok (amennyiben 38% tejet alkalmazunk) is igen lágyak tudnak lenni. Ezt a problémát ki lehet küszöbölni azzal, hogy a 38% helyett csupán 33% tejjel dolgozunk, a maradék mennyiséget vízzel pótoljuk, vagy az össz folyadék mennyiségét levesszük 36%-ra.
A harmadik lehetőségük pedig az, hogy a szappanba belerakunk egy kis méhviaszt. A mennyiséget nem kell túlzásba vinni, mivel a méhviasz jelenléte elég markáns lehet, és mindent visz, ami azt jelenti, hogy az állag és az illat már igen kis mennyiségtől érvényesülni fog.

Végül ezzel kapcsolatban csak annyit jegyeznék meg, hogy házilag készült szappanokat használni még akkor is megéri, ha kicsit lágyabbak, mint "nagyüzemi" társaik. Miért? Mert a bennük lévő olajok/zsírok, és persze a glicerin is jelentős mértékben képesek ápolni a bőrünket, és megvédik azt a kiszáradástól. Ezek kívül, ha magunk készítjük el a szappanjainkat, akkor még azt is befolyásolni tudjuk, hogy milyen fajta, és nem utolsó sorban milyen minőségű az az alapanyag, ami benne van...így aztán megéri kicsit vigyázni ezekre a szappanokra...:)

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése