2014. október 4., szombat

Türelem, türelem...


Sokan azt mondják, hogy az elkészült szappanokat mihamarabb ki kell venni a formából, méghozzá azért, mert amennyiben sokáig formában hagyjuk őket, akkor nem lesz egyenletes az érés során a  vízpárolgás, így a szappanok nem egyenletesen száradnak ki. Nos, tapasztalataim szerint ez nem igaz...

Ha hagyunk időt a szappanjainknak, hogy jól megkeményedjenek a szép, cirádás formákban, akkor az eredmény rendkívül mutatós, és lárványos lesz. Szappanjaink pedig egyáltaln nem lesznek tőle rossz minőségűek, és valóban nagyon mutatós darabokat kaphatunk ezzel az eljárással.

Az alábbi video bemutatja, hogy a 2-3 hétig formában hagyott oliva szappanok hogyan néznek ki a kiszedés után, illetve azt, hogy lefagyasztás nélkül is mennyire egyszerű az eltávolításuk a gipszkiöntő formából (a formák természetesen be vannak fújva szilikon spray-vel).

Persze tudom, hogy van, hogy nincs idő várni, mert a formára a következő kiöntésnél újra szükség van. Ebben az esetben nyilván szóba jöhet a fagyasztás is. A fagyasztásos módszerrel az az egyetlen probléma, hogy a szappanok vizesednek tőle, a száradás még plusz 1-2 nap, és ez az egyébként is még puha, 1 napos szappanok esetében rendkívül gondos felügyeletet igényel, főleg nálunk, mert a sok kis kéz mindenképpen meg szeretné tapizni, nyomkodni őket...:)) Így én a türelemre szavazok. :)

A video itt található:
https://www.youtube.com/watch?v=ttiXTQGTOY0&feature=youtu.be

Szép hétvégét mindenkinek!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése