2014. október 17., péntek

Egészséges gumicukor készítése házilag

Ez a cím némileg paradoxnak tűnhet, de a hír igaz, lehetséges! :)
Alapvetően kétféle alapléből készíthető: gyümölcsléből, és szörpből. Nyilván jó, ha ezek házilag állítódtak elő még akkor, amikor frisssiben értek a gyünölcsök/virágok.
Én most a szörpös változatot szeretném megosztani, de az alaplé tetszés szerint kicserélhető bármilyen gyümölcslére, amit szeretünk. :)
A recept alapvetően a kakukkfű-hortobagyianna blogból van!

Recept:

2 dl szörpöt készítsünk úgy, hogy a sűrű szörpöt felére higítsuk fel.
1 csomag zselatin
1 teáskanál xilit, ha szükséges
1 csepp citromlé

A szörpben feloldjuk a zselatint, és a xillitet. Vigyázzunk, hogy a zselatint ne forraljuk fel, mert akkor nem fog megdermedni! Folyamatos kevergetés közben szépen feloldódik minden, ekkor szilikon formákba kiöntjük a még folyékony zselét. Jó, ha a forma alá rögtön tálcát teszünk, hogy ezzel a lendülettel be is tudjuk tenni a hűtőbe dermedésig. Mikor megdermedt, pár percre be kell rakni a mélyhűtőbe, hogy biztosan ki tudjuk szedni a formából (egyébként kb úgy viselkedik, mit az 1 napos szappan a szilikonformában...félig beleragad...).
Ezek után még 1-2 napot hagyni kell száradni, hogy elérje a gumicukor állagot. :)

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése