2014. október 4., szombat

Nagycsaládosok kedvence: a szódabikarbóna!

Hogy miért? Hát, mert irtó gyorsan lehet vele kenyeret, pogácsát készíteni. Nem kell várni, amíg megkél a tészta, nem kell az 2-3x-i átgyúrással vesződni, nem kell a meleget biztosítani...egyszerűen csak meggyúrjuk a tésztát, és már mehet is a sütőbe. Sokan azonban nem szeretik a szódabikarbóna sajátos ízét, ám ők valószínűleg nem tudják, hogy ez könnyedén elnyomható egy kis cukorral, vagy akár xillittel, illetve hogy általában nem szükséges olyan nagy mennyiségű szódabikarbóna használata, melynek már mellékíze van.

Itt van most 2 recept, amelyeknél a fent nevezett probléma egyáltalán nem áll fenn, ezen kívül a receptek gyorsan elkészíthetőek, gyorsan kisüthetőek, és persze gyorsan el is fogynak...:) Én kora reggel szoktam sütni őket, mielőtt felkel az aprónép, így őket már finom, frissen sült péksütemény várja reggelente.

A legfinomabb szódabikarbónás pogácsa:

Hozzávalók:
220g liszt (legjobb a kenyérliszt, melyel együtt használható tönkölyliszt/vagy grahamliszt is 1/3 arányban)
170g vaj (hidegen, kockára vágva)
200g túró
30g reszelt sajt
3/4 teáskanál szódabikarbóna
1 teáskanál xillit
1 teáskanál só/vagy ízlés szerint
2 ek szezámmag
tetejére 1 tojás+reszelt sajt

Az egészet összgyúrjuk, annyira, hogy a tészta szépen összeálljon, majd kinyújtjuk, kiszaggatjuk, a tetejére jöhet a tojás és a sajt, és mehet a sütőbe. Ropogós akkor lesz, ha először kb 5 percet meximum hőmérsékleten sütjük, majd újabb 5-10 percet 250 fokon, végül kb 15 percet 200 fokon. A hőmérsékletek azért kb-ra vannak megadva, mert az a tapasztalatom, hogy mindenkinek annyira más a sütője...

Szódabikarbónás majdnem ír kenyér:

Hozzávalók:
600g kenyérliszt, mely ugyancsak "higítható" 1/3 arányban tönköly, vagy graham liszttel
70ml napraforgóolaj (hidegen sajtolt!)
330ml víz
1 csapott teáskanál szódabikarbóna
1 teáskanál xillit
2 teáskanál só

A hozzávalókat összegyúrjuk, amíg össze nem áll, ez kb 5 prc gyúrást jelent. A tetejét bevizezzük.
Ez után sütőpapírral bélelt formába tesszük, a tetejét bevágjuk, majd először 200, aztán 250 fokon aranybarnára sütjük. Én a végén ki szoktam vanni a formából, és az egész kenyeret megmutatom a sütőnek még kb 5 percre.

És a ráadás, amit már biztosan mindenki ismer: lefolyótisztítás szódabikarbónával! :)
Miért is olyan fontos ez a szappankészítőknak? Mert ha nem forró vízzel, és jó sok mosogatószerrel mosogatjuk el a szappankészítő edényt minden elkalommal, akkor bizony a nyers szappanmasszában lévő olajos rész képes lerakódni a lefolyócsőben...így a lefolyót heti egyszer érdemes karban tartani, még akkor is, ha egyébként mindig kényesen betartjuk, hogy forró vízzel, és sok mosogatószerrel mososgatjuk az edényünket.
Hogyan csináljuk? Egyszerű: egy csomag (40g) szódabikarbónát öntsünk a lefolyóba, erre öntsünk 1 dl ecetet. Nem kell megijedni, pezseg...a lefolyót be kell dugaszolni, és kb 1 órát békén kell hagyni. Ha ezt 1-2 hetente megismételjük, akkor egyéb lefolyótisztító abraka-dabrára nem is lesz szükségünk!!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése