2011. július 14., csütörtök

Nyár, meleg, krémkészítés

A nyári kánikula nem kedvez a natúrkozmetikumok készítésének (és a készítőjüknek sem). Az eddig tökéletesen bevált receptek alapján készült krémek folyósabbak lesznek, főleg ha nem figyelünk, és kinthagyjuk őket a melegben. Ez az állagváltozás a hatékonyságot alapvatően nem befolyásolja, inkább esztétikailag kifogásolható. Dehát, valamit valamiért. Ezekben a krémekben ugyebár nincsenek stabilizáló anyagok, nedvességmegkötő anyagok és egyéb ilyen, bőrünk számára teljesen felesleges, sőt káros molekulák. Azért persze engem bosszantott ez a probléma, mígnem egyszercsak rájöttem a megoldásra. Igazán kézenfekvő: a méhviasz!
Ha esetleg megfigyeltük már, az összes natúrkozmetikum alapanyagként használt növényi zsír olvadozni kezd, ha kitesszük a tűző napra. Én sokszor kihasználom ezt a tulajdonságukat: nem kapcsolom be a tűzhelyet, hanem a sheavajat, vagy a kakaóvajat, amit használni szeretnék a krémhez, azt egyszerűen kiteszem a napra, és hagyom megolvadni. Amikor ugyanezt a reszelt méhviasszal próbáltam, háát, nem jött be, az bizony egészen szilárd maradt! Ekkor jöttem rá, hogy ha azokhoz a receptekhez, amelyek elbírják, kb. 2x annyi méhviaszt teszek, mint normálisan, akkor sokkal szilárdabbak maradnak a kánikulában is! És nem mellesleg, a méhviasz enyhe emulgeáló tulajdonsága miatt kevesebb lecitint kell hozzájuk keverni.
Néhány helyen azt állítják, hogy a méhviasz  a kozmetikumokban csupán konzisztencianövelő, a bőrt nem táplálja, hiszen nem szívódik fel, viszont viaszos bevonatot hagy a bőrön, amitől a krémek zsírosabbnak tűnnek, és ezt sokan nem szeretik. Pedig a méhviasz tartalmú krémek bizonyítottan magasabb hatákonyságúak (1), mint az egyébként ugyanolyan összetételű paraffin tartalmú krémek. Több weboldal ilyen, és ehhez hasonló leírásokkal éltetei a méhviaszt: hatására bőrünk megpuhul és feszessé válik, javul a bőr sejtjeinek regenerálódóképessége, baktériumölő hatása van, megakadályozza a gyulladások kialakulását, antiallergén, és serkenti a bőr vérkeringését is. Nos, szerintem a méhviasz jó illatú, értékekben gazdag anyag, amely védi a bőrt a káros hatásoktól, regenerálja a száraz és igénybevett bőrt. Ráadásul nagyszerűen javítja a konzisztenciáját a melegtől szétfolyós kencéknek!! :)))
Próbáljátok ki!

(1)  Peter J. Frosch, Detlef Peiler, Veit Grunert, Beate Grunenberg (2003. July). „Wirksamkeit von Hautschutzprodukten im Vergleich zu Hautpflegeprodukten bei Zahntechnikern - eine kontrollierte Feldstudie. Efficacy of barrier creams in comparison to skin care products in dental laboratory technicians - a controlled trial.” (német nyelven). Journal der Deutschen Dermatologischen

2 megjegyzés:

  1. Nahát, Eszter! nem is tudtam, hogy Te is kotyvasztasz! :) tök jó! gratulálok a szappanokhoz! én annak még nem mertem nekiállni... majd ha Janka kicsit nagyobb lesz, talán. :)

    VálaszTörlés
  2. Szia!

    Igen, ezerrel! Még a téli magányban kattantam rá...:))

    VálaszTörlés