2011. július 27., szerda

Esős napokra só-liszt gyurma!!

Mostanra már tényleg nagyon elegünk lett az esőből. Nem tudom, hogy Pécsen éppen milyen az idő, de itt, Tiszadobon még ma is esett!! :( Ilyen időben nincs lehetőség fürdésre, kirándulásra, udvaron rohangálásra. Csakhogy a két kicsit akkor is le kell kötni, ha kint rossz az idő. Így találtuk ki a gyurmázást. Boltban gyurmát venni mindenki tud, az nem túl izgalmas, viszont ha magunk csináljuk, annál érdekesebb! :)) Főleg a gyerkőcöknek, akik minden közös kézműves tevékenységnek nagyon örülnek.
A só-liszt gyurma egyszerűen elkészíthető, nem tartalmaz semmilyen káros anyagot, a gyerekek akár meg is ehetnék, de nem akarják, mert ugye nagyon sós...:)

Így készül:
2 csésze liszt
1 csésze só
kb 1 csésze víz

A sót és a lisztet szárazon összekeverjük, aztán hozzáadjuk a vizet, és összegyúrjuk. Ha túl ragacsos a tészta, akkor adjunk még hozzá lisztet. Jól összedolgozzuk, és 15-30 percig állni hagyjuk.
Ha kész, jöhet az alkotás!




A kis formákat tepsibe tesszük, és kb 60-70 fokon fél-háromnegyed órát szárítjuk.


Mikor kihültek, lehet őket festeni, vízfestékkel, vagy temperával. A kis alkotásokat lakksprayvel lefújva tehetjük maradandóvá.


Ha az elkészült formák hátára apró mágneseket ragasztunk, hűtőmágnesként is funkcionálhatnak. A gyerkőcök örömére gyurmázhatunk halakat, állatfarmot, vagy bármit, amivel szeretnek játszani, a rájuk ragasztott mágnesek segítségével pedig a hűtőnek akár minden oldalát benépesíthetik velük. :))

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése