2011. július 2., szombat

Emulziós arckrémek

Az egyik előző bejegyzés arról szólt, hogy miért nem jók a nagyon vizes krémek arcbőrünk ápolására. Írtam akkor, hogy kis mennyiségben tehetünk vizes fázist az arckrémekbe, de akkor az ne tiszta víz legyen, hanem inkább aromavizek, vagy gyógyteák, amelyek a gyógynövények hatóanyagait is tartalmazzák. Használjuk ki a gyógynövények jótékony hatásait ilyen módon is!

A rózsavízről, annak otthoni elkészítéséről, és bőrtápláló hatásairól ugyancsak írtam már itt.

A levendulavíz  – a rózsavízhez hasonlóan – a levendula virágainak desztillációja során keletkezik. Ebben az aromavízben is megtalálható a levendulanövény hatóanyagainak jórésze, csak sokkal kissebb koncentrációban, így biztonsággal alkalmazhatják érzékeny bőrűek, gyermekek és akár csecsemők is. Minden bőrtípusra ajánlott, ismert gyulladáscsökkentő, nyugtató hatása is. Kedélyjavító hatásán keresztül kisimítja, és megnyugtatja a nap végére elfáradt bőrt.

A citromfűvíz ugyancsak minden bőrtípusra ajánlott, antioxidáns hatása mellett gyulladáscsökkentő hatása is van.

A rozmaring- és kakukkfűvíz főleg a zsíros bőr ápolószere. Fertőtlenítő, hámasító, regeneráló, és antioxidáns hatásuk van. Figyeljünk azonban arra, hogy a kakukkfű csak rövid ideig alkalmazható, akkor is csak kis mennyiségban. Terhesség alatt és kisgyerekeknek pedig ezeket az aromavizeket (csakúgy, mint ennek a két növénynek az illóolaját) nem ajánlom.

A kamilla-és cickafarktea a gyulladt, pattanásos bőrre van jó hatássa.

A hársfatea a száraz, berepedezett bőr ápolására alkalmas, így arckrémekben is a száraz bőr áplására ajánlott.

A körömvirágból készült tea nemcsak a száraz, és érzékeny bőr ápolására alkalmas, de szépen rendbehozza a gyulladt, pattanásos, vagy miteszeres bőrt is. Én használok egy magam készítette arclemosót, amelynek az egyik összetevője körömvirágtea. :) Az előbb felsorolt tulajdonságain kívül még hámosító és bőrújraképződést elősegítő hatása is van. Nemhiába, a körömvirág egy kincsesbánya a bőrápolás szempotjából!

A közönséges dió leveleiből készült forrázatot pattanásos és ekcémás bőr kezelésére alkalmazhatjuk. Alkalmas még a túlzott izzadás csökkentésére is.

Bőrtípusunknak, vagy az adott bőrproblémánknak megfelelően kiválasztjuk az alkalmazni kívánt aromavizat, vagy gyógyteát, amelyet arckrémünk elkészítéséhez használni fogunk, és egyszerűen behelyettesítjük a lent leírt alapreceptbe. A krémek alapja megint a sheavaj, talán már nem is kell megemlíteni, hogy miért. Akinek nagyon száraz, repedezett az arcbőre, vagy idősödő, ráncos bőre van, az nyugodtan használhat kakaóvajat is. A méhviaszról annyit, hogy ennek a krémekben elsősorban konzisztencianövelő hatása van. Én mostmár nem használok belőle sokat, mert kellemetlen viaszos bevonatot képez a bőrön, ami arckrémek esetén nem ideális, illetve sokan nem is szeretik ezt az érzést. Ha lecitint alkalmazunk emulgeátorként, akkor ez a viaszos bevonat egészen enyhe formában jelentkezik csak. Ugyanakkor a méhviasznak is van jótékony hatása a bőrre (most a sárga, nem a fehér méhviaszról van szó), hiszen ez a bevonat véd a kiszáradástól is, ami főleg idősebb arcbőr esetén előnyös. Több helyen olvastam azt is, hogy puhítja, és táplálja a bőrt.

A recept a következő:

- 4 evőkanál sheavaj (ez nagyon száraz, vagy idősödő bőr esetén lehet kakaóvaj is)
- 1/2 evőkanál méhviasz
- 3 ek aromavíz, vagy gyógytea
- 5 evőkanál bázisolaj, bőrtípustól függően (ezeket itt megtaláljátok)
- összesen 10 csepp illóolaj, bőrtípustól függően (ezeket itt megtaláljátok)
- emulgeálószer (pl. lysolecitin, 5%-ban kell alkalmazni)

- tartósítószer (pl. Rokonsalból 2 csepp/10g krém, de ennek az alkalmazásakor a pH-t max. 5,4-re be kell állítani tejsavval; alkohol (70%-os!!) alkalmazásánál a vizes fázis 12%-a legyen)
- E vitamin (kapszulában, vagy cseppben, mennyisége a krém 3-5%-a legyen)

A méhviaszt a bázisolajban felolvasztjuk vízfürdőn. Közben elkészítjük a teát. Fontos, hogy a füveket addig hagyjuk a vízben, amíg a víz ki nem hül, majd gondosan, papírtörlőn szűrjük le, hogy ne maradjon benne növényi rész. Az elkészült olajat és viaszt levesszük a vízfürdőröl, és hozzáadjuk a lecitint, valamint a shea vajat, és várunk, amíg felolvad. A gyógyteát enyhén felmelegítjük, majd állandó keverés mellett óvatosan adagolva hozzáadjuk a zsírfázishoz. Ha hült egy picit, akkor jöhet a tartósító, az E vitamin és az illóolajok.



Forrás:
Rápóti, Romvári: Gyógyító növények
Benczédi Magda (szerkesztette): A természet füvészkertje
www.illoolajok.hu
Wolfgang Grosser: Gyógynövények, fűszernövények


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése