2015. január 24., szombat

Szappanjaim engedélyeztetése 4.

Ígértem, hogy írok a laborvizsgálatokról. Termékeink laborvizsgálatának helyes elvégeztetése is egy olyan kérdéskör, ami a szappankészítők körében, tapasztalataim szerint, még nem teljesen világos. Ahogy én értelmeztem, alapvetően arról van szó, hogy ezeket a laborvizsgálatokat részleteiben nem az ANTSZ, hanem az OÉTI ellenőrzi. Persze, nyilván az ANTSZ is ellenőrzi, hogy megvan-e, illetve, hogy negatív-e, de arra, hogy pontosan mely kórokozókra lett bevizsgálva a termék, azt részleteiben az OÉTI nézi meg. Az OÉTI pedig, ha megnézi, akkor a következő kórokozókra kíváncsi: Staphylococcus aureus
Pseudomonas species
Enterobacteriaceae
Candida albicans
Penészgomba szám
összes élő mikrobaszám
és ha tejes (mármint ha valódi tejből van, és nem porból) a szappan, akkor szalmonella vizsgálat is kell.

Ezeknek a vizsgálatoknak az elvégzése termékenként durván 20e Ft-ra jön ki. :( És nagyon kevés labor van berendezkedve arra, hogy ezeket elvégezze. ha jól tudom, akkor az ANTSZ laborok közül is csak a budapesti, és talán a szegedi ilyen. 

Hogyan is küldjük el a laborba ezeket a szappanokat? Elsőként, természetesen, érett szappanokat kell küldenünk. Fajtánként, mindegyikből egy, legalább 60g-osra van szükségük. Ha csak az illóolaj változik, akkor nem kell külön laborvizsgálat az adott fajtának. Ha kiválasztottuk a szappankának, akkor elsőként egy alkalommal lemossuk a felszínüket, hagyjuk megszáradni, majd elcsomagoljuk őket úgy, hogy ne sérüljenek, és semmiképpen ne tudjanak érintkezni olyan anyaggal, ami szennyeződést okoz. Kell mellékelni labormegrendelőt, ami alapján a vizsgálatokat el tudják végezni.

Aztán várunk... :) Általában 4 nap alatt lefut az összes vizsgálat, és készül a jegyzőkönyv, amit postán küldenek el részünkre, és ha negatív minden, akkor annak örülünk. :) 

És innentől már tulajdonképpen sínen vagyunk. A következő lépés a CPNP regisztráció és az ANTSZ bejelentés, valamint a GMP-t kell még megírnunk.

Az ANTSZ bejelentést a gyártási tevékenység megkezdése előtt legalább 30 nappal meg kell tenni. Ezt a bejelentést szabad formában, tehát nem formanyomtatványon kell megtenni, és a leírásnak a következőket kell tartalmaznia: a kozmetikai termék gyártójának a nevét, székhelyét, telephelyét, az elérhetőségi adatait, a gyártási tevékenységet végző üzeme címét, valamint a felelős személy nevét, szakképzettségének, szakmai gyakorlatának okirati igazolását. A CPNP regisztrációs számokat, valamint a TID tárolási helyét is fel kell tüntetni.
Ezt a bejelentést meg lehet tenni levélben, de esetenként e-mailben is. Ja és persze ennek is van ám díja... összesen 20e Ft. 

Ha ez megvan, akkor ezt követően ki fog jönni az ÁNTSZ a gyártási helyre ellenőrizni. Az ellenőrzés alkalmával a következő dokumentumoknak kell ott lenniük, hogy be tudjuk mutatni őket:


  •  kockázatértékelés
  • gyártási technológia leírás
  • egyszerű bakteriológiai vízvizsgálati eredmény
  • munkaalkalmassági vizsgálati eredmény
  • veszélyes anyag bejelentés
  • rágcsáló irtásra kötött szerződés és az elvégzett irtás igazolása
  • biztonsági adatlapok a felhasználásra kerülő veszélyes anyagokról
  • termékek laborvizsgálati eredményei

Ha ez megvan, akkor ezt követően ki fog jönni az ÁNTSZ a gyártási helyre ellenőrizni. Az ellenőrzés alkalmával a következő dokumentumoknak kell ott lenniük, hogy be tudjuk mutatni őket:

  •  kockázatértékelés,
  • gyártási technológia leírás,
  • egyszerű bakteriológiai vízvizsgálati eredmény,
  • munkaalkalmassági vizsgálati eredmény,
  • veszélyes anyag bejelentés,
  • rágcsáló irtásra kötött szerződés és az elvégzett irtás igazolása,
  • biztonsági adatlapok a felhasználásra kerülő veszélyes anyagokról,
  • termékek laborvizsgálati eredményei,
  • ellenőrzik a címkén szereplő információkat is.

Ha ez az ellenőrzés megtörtént, és mindent rendben találtak, akkor kaphatjuk meg a hivatalos ANTSZ engedélyt. Ezt az engedélyt aztán minden esetben magunkkal kell vinnünk, ha árusítani megyünk, illetve azoknak a kereskedőknek is biztosítanunk kell 1-1 példányt, akik az üzletükben vállalják szappanjaink értékesítését.

A következő részben írok a CPNP regisztrációról is, valamint a GMP-ről, és arról is, hogy ahhoz, hogy a piacokon, vásárokon való árusításunk teljesen hivatalos legyen, ahhoz is külön engedély szükséges, ráadásul területenként.

Hát nem egyszerű...:(

8 megjegyzés:

  1. Kedves Eszter! Nagyon szép Tőled, hogy ilyen önzetlenül segítesz..Nagyon szuper a blogod, sok hasznos tanáccsal szolgálsz nekünk olvasóknak..További sikereket kívánok! Üdv: Enikő

    VálaszTörlés
  2. Kedves Eszter!
    Csatlakoznék az előttem szólóhoz! Nagyon szépen köszönjük :)

    VálaszTörlés
  3. Mi is hálásak vagyunk!! :D :D :D

    VálaszTörlés
  4. Ez hatalmas segítség volt, köszönjük az infót!
    Egy olyan kérdésem lenne, hogy a fürdőgolyókra is kell mikrobiológiai vizsgálat?

    VálaszTörlés
  5. Kedves Eszter,
    Köszönöm az eddigi információkat. Azt szeretném megkérdezni, hogy a CPNP regisztrációról szóló bejegyzés végül elkészült-e, mert nem találtam meg.

    Köszönöm: Pelle Krisztina

    VálaszTörlés
  6. Kedves Eszter!
    Bár 3 éve írodott ez a blogbejegyzés, én most találtam meg és hálásan köszönöm! ❤
    Lehet tudni, azóta mi történt Veled?
    Hogy szuperál a vállalkozás?
    Célod megvalósult-e?

    VálaszTörlés
  7. Kedves Eszter!
    Nagyon nagy segítség, hogy így önzetlenül leírod a vállalkozás megkezdésének menetét, nagyon köszönöm!
    Szeretném kérdezni, a blogodban ezt nem láttam, hogy milyen végzettség kell a kence és szappankészítő vállalkozáshoz? Elég ha elvégzem a tanfolyamot és valahol levizsgázom, vagy vegyésznek, gyógyszerésznek kell lennem? Köszönöm, Luca

    VálaszTörlés