2015. január 11., vasárnap

Mi kell a bababőrre? Shea vaj, vagy kakaóvaj?

A múlt héten már érintettem ezt a kérdést, és mostanra itt az egyértelmű válasz... Pontosan ugyanaz történt, mint 4 éve, amikor Réka volt még baba, és bőrszárazsággal kűzdöttünk.

Annak idején, amikor Rékus bőre a törzs két oldalán dorozsmásan száraz, és piros volt, akkor kezdtem el krémeket készíteni itthon. :) Az ok az volt, hogy a nyers shea nem használt, a nyers kakaóvaj pedig nyilván annyira kemény, hogy szóba sem jöhetett. Így került sor egy kakaóvajas-rózsavizes krém készítésére, ami nagyon bevált, és azóta már sokakon segített, egyébként. A recept itt található. Persze ez egy régi recept, azóta van már jobb is, erről majd még később írok. Ezt a régit is lehet, hogy le kellene egy kicsit porolni. :))
Visszatérve: ez a rózsavizes-kakaóvajas krém 1 hét alatt rendbehozta Réka bőrét.

Most Nimród bőre produkálta majdnem ugyanazt, csak sokkal-sokkal enyhébb formában, pirosodás nem volt, csak a reszelősség, de ezt már ismerem, tudom, hogy ha nem kezeljük, akkor durvább lehet. Most nyers sheával nem próbálkoztam, csak shea habbal. Nem vált be. :( Próbálkoztam kakaóvajas krémmel, víz nélkül, ez sokat segített, de teljesen nem gyógyította meg a bőrét Nimródnak.
Meg aztán el is fogyott, újat nem készítettem, főleg időhiány miatt. Volt még azonban a több tégelynyi a mostani kakaóvajas-kókuszos, igazi süti illatú slágerkrémből (recept itt), és kiderült, hogy ez az igazi! 3 nap alatt megszüntette a bőrszárazságot, és a finom pihe-puha bababőr (jééé, egy babának :)) ) visszatért. Az eredmény egyértelmű: valószínűleg a téli bőrszárazságra nem tökéletesek a vízmentes zsíros krémek. Ha mégis ezeket használjuk, akkor figyelni kell arra, hogy vizes bőrre kenjük fel őket. De sajnos még így is: az emulziós krémek sokkal hatékonyabbnak látszanak. Arra azonban figyelni kell, hogy ezekben is a megfelelő olajok és vajak legyenek jelen. Valahogy az a gyanúm, hogy az emulgeátor jelenléte is fontos ahhoz, hogy a krémben lévő víz be tudjon hatolni a bőrünkbe, és ki tudja fejteni hidratáló hatását. De ez csak gyanú, egyáltalán nem biztos, hogy így van, próbálok majd utána nézni.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése