2015. január 25., vasárnap

És most a juhtejes szappanokról :)

Mert arról tulajdonképpen még nem is írtam, hogy miért éppen juhtejesek a szappanok, amelyeket mostanság készítek. :)

 Az egyik ok természetesen az, hogy kihívás. Juhtejből kevesen készítenek szappanokat kis hazánkban. Ennek az egyik oka, hogy kevesen fejik a juhokat, mert ez a művelet állítólag igen nehézkes és nyűgös. Így aztán kevés a tej. Azok a gazdák, akik fejnek, sajtot, túrót készítenek a tejből, valamint báránykákat nevelnek segítségével. :) Így kevesen adnak tejet. Nekem több hónapos ádáz kűzdelemben volt részem, mire sikerült kicsikarnom "néhány" liter tejet egy olyan gazdától, akinek a juhteje hatósági állatorvos által ellenőrzött. Mert persze még ez is kell hozzá. Hogy ellenőrzött legyen. Csak zárójelben jegyzem meg, mert ez nem tartozik ehhez a témához szorosan, hogy én személy szerint egyáltalán nem értek egyet ezzel a nagy ellenőrzősdivel, és az EU-s túlszabályozással, mert úgy gondolom, hogy ez nagyon nagy hatással van az emberek egymással való viszonyára is, méghozzá véleményem szerinz úgy, hogy alapjaiban rombolja az emberek egymás iránti bizalmát. És ez szomorú... Juhokból persze egyébként is kevés van ma Magyarországon, melynek oka főleg az 1960-as évekre nyúlik vissza. Akkoriban ugyanis megjelent a központileg szabályozott, un. intenzív állattartás, mely jelentősen visszaszorította a szabad legeltetést, és persze a gazdák lehetőségeit is. És persze a "hatalmat" a tehenek vették át, valószínűleg azért, mert nagyobb a tejhozamuk, jobban tűrik a bezártságot, és talán úgy lettek tenyésztve, hogy a betegségekre is kevésbé érzékenyek, vagy a meglévő gyógyszerekkel sikeresebben gyógyíthatóak. Pedig a juhtej az egyik leggazdagabb tej, hiszen zsírtartalma majdnem 8%, így az egyik legoptimálisabban feldolgozható tejtermék alapanyag. A húsról, és a gyapjúról pedig már ne is beszéljünk. A juhtej egyébként nagyon finom, édes, magas zsírtartama miatt sokáig eltartható (1 hét után sem savanyodik meg a hűtőben!!!). Valamelyik népmesében megtaláltuk a múltkor, hogy juhtejjel etették azokat a csecsemőket, akiknek nem volt lehetőségük anyatejet enni. Ez azért lehetett, mert összetételét tekintve igen hasonló az anyatejhez, emészthető fehérjéket tartalmaz, magas a zsírtartalma....stb. (ezekről bővebben a referenciaként megjelölt PhD dolgozatban olvashat az, akit érdekel).

 A másik oka annak, hogy a juhtejre esett a választásom éppen az összetételével kapcsolatos. :) A már említett magas zsírtartalom egyedülállóan jellemző rá. Ez egyébként teljes mértékben érezhető a szappanokon is, egyszerűen a tapintásukon...Amikor az első adag juhtejes szappanomat elkészítettem, és végre megértek, és kipróbálhattam őket, akkor meglepődve tapasztaltam, hogy a bőröm (kifejetetten az arcomon próbáltam ki) sokkal-sokkal puhább, mint amilyennek valaha éreztem. Pedig már jó néhány éve készítek házi szappanokat, csináltam már mindenféle csodafűből, kecsketejből, savóból, tehéntejből is szappanokat, mind nagyon jó, és finom, és természetesen a legjobb választás a bőrünknek, de a juhtej volt a csúcs. Nyilvánvalóan a magas zsírtartalomnak köszönhetően. De nézzük, mi is van még ezekben a szappanokban a juhtejnek köszönhetően? A juhtejnek magas az A-, B-, és E vitamin tartalma, egyedülállóan magas az ásványianyag, a foszfor, a kálium a magnézium, valamint a fehérje tartalma is. Ezeken kívül tartamazza az un. orotsavat, mely vizsgálatok szerint védelmet nyújt a rákos megbetegedésekkel szemben. Sokak szerint a tejekben lévő (és most nemcsak a juhtejre gondolok) mindenféle "anyagok" a szappankészítés során "elvesznek", és az egyetlen, ami számít, az a tejek zsírtartalma, így az minél magasabb, annál hatékonyabb a szappan. Erre vonatkozóan nincsenek még klinikai vizsgálatok (tudomásom szerint), talán ideje lenne elkezdeni csinálni ilyeneket...:) De személyes tapasztalatom az, hogy ez valóban így lehet. (Hasonlóképpen nyilatkozik erről nem egy külföldi szappankészítő oldal, valamint az általam oly nagyrabecsült Tiszta Szívvel Műhely alkotója is a tejes szappanok fül alatt található leírásában, bár ő itt tejport használ...ami nem az én szájízemnek való...)

 A juhtejes szappanoknak ezeken kívül még mélytisztító, bőrhámlasztó hatásuk is van, valamint rendelkeznek bőrnyugtató, gyulladáscsökkentő hatással is. Tapasztalatok szerint. :)

 Mindezek miatt nemcsak felnőtteknek ajánlatos ezen szappanok használata, hanem a gyerekek számára is. Mi már nem is használunk törlőkendőt, hiszen a legtisztább, leghidratáltabb, pihe-puha selymes babapopsi egy kiadós juhtejes szappanos lemosással érhető el csak igazán!

Próbáljátok ki! :)


Az örök csokis-mentás, a legfrissítőbb szappan!!!


Referencia: https://dea.lib.unideb.hu/dea/bitstream/handle/2437/13676/de_1575.pdf

3 megjegyzés: