2015. február 6., péntek

Szappanadó? Valós, vagy virtuális?

A válasz sajnosaz, hogy valós...:( Öröm az ürömben, hogy igazán nem számottevő összeg, amit be kell fizetni. De mint mindíg, most is az ELV a lényeg.

Mostanság több fórumon is előtérbe került a szappanadó, vagy valódi nevén a környezetvédelmi termékdíj kérdésköre. Lényegében a kérdés, mint mindig, az, hogy kell-e nekünk, "kézműves szappankészítőknek" ilyet fizetnünk, vagy sem.

Először is érdemes tudni, hogy nincs ilyen kategória (hivatalosan!), hogy kézműves szappankészítő. Ennek ellenére én is, és azt gondolom, hogy minden natúrszappan- és természetesen natúrkence készítő (mert a környezetvédelmi termékdíjat nekik is be kell fizetni) kézművesnek vallja magát. Elnézést azoktól, akik nem. :)

Az igazság az, hogy miránk, akik kétkezi munkával testápolási termékeket készítenek hivatalosan, ugyanolyan szabályok érvényesek az únióban, mint azokra, akik mindezt "multiként" csinálják. Ez némiképpen igazságtalan, és helytelen, de talán azért van, mert a mi natúrkencés-szappanos tevékenységünk igazán újkeletű, és gyermekcipőben jár még. Ezért is vallom azt, hogy gyarapodjunk, sokasodjunk. :)

Állítólag léteznek úgynevezett Kézműves Kamarák megyénként (a baranya megyeit a neten azonnal meg is lehet találni, ha rákeres az ember), melyeknek van egy jegyzéke, amiben a kézműves tevékenységeket jegyzik. Na, ebben nincsen benne a testápolási cikkek készítése. Pedig a mi szakmánk nem jár ám akkora "trutyival", mint a nagyipari szappankészítés, hiszen mi csupán "összekeverünk és öntünk", semmiféle glicerint nem vonunk ki, nincsen fenéklúg, amit kiöntünk a folyókba, tavakba..., és nincsen óriási energia befektetés sem, hiszen nem főzzük órákig a szappanokat, csupán "melegítünk és mixelünk". Azt gondolom, hogy ez mindenképpen továbbgondolandó a törvényhozók részéről, hiszen – még egyszer – lényeges különbség van a mi kézműves tevékenységünk, és a nagyipari tevékenység között!!!

De visszatérve a befizetendő összegre: ha 200 kg alatt készítünk évente (ami nyilván irreális lenne, hiszen nem is érné meg vállakozásba kezdeni ekkora mennyiség esetében), akkor 4000Ft-ot kell fizetni. Ha a készített mennyigég bizonytalan, nehéz előre megmondani, akkor 11Ft/kg. Nekem ezet az összegek nem tűnnek logikusnak, de hiába, én nem vagyok közgazdász. :)

Így sajnos, kedves szappankészítő társaim, a díjat be kell fizetni, az elkészített mennyiségekről pontos nyilvántartást kell vezetni, és talán, el kellene kezdeni külön kategóriaként kezelni a mi tevékenységi körünket, ami a részünkről is nagyobb szervezeti összefogást, érdekképviseletet igényelne. :)

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése