2015. január 4., vasárnap

Téli bőrápolásról

Mostanra ugyan megint gyönyrű idő van, ám néhány napja még zimankó volt, hideg, hó, és ami a bőrünk számára a lehető legrosszabb így télen: a levegő páratartalma is jelentősen csökkent. Mivel a bőrünk az a szervünk, ami folyamatosan interakcióban van környezetünkkel, ezért folyamatosan ki van téve a környezet változásainak is. Az extrém páratartalom csökkenés a levegőben pedig (ami extrém, az mondjuk a 60%-ról pár nap alatt 30%-ra csökkenő páratartalom, ezt még az én bőröm is nagyon megérezte, pedig alapvetően nem száraz....) még az alapvetően zsíros bőrű egyéneknél is bőrszárazságot okoz. 

Hogyan is védekezhetünk ez ellen? Egyrészt természetesen krémekkel. Ilyenkör a zsíros krémeket kell előtérbe helyeznünk, mint a shea hab (itt), vagy a kakaóvajból készült "hab" (itt), vagy bármi egyéb, amit szeretünk. A finomítatlan olajok testápolóként való használatát önmagában nem javaslom, mert ezzel becsaphatjuk a bőrünket, ezek további szárító hatással rendelkezhetnek.

Általában a babák, és az idősek azok, akinek a bőre a legérzékenyebbe reagál az ilyen extrém változásokra. Így nálunk is Nimród bőrén tapasztaltam egy enyhe érdességek, a háta két oldalán. Errre érdemes odafigyelni, mert a következő lépés az, hogy kipirosodik, majd ki is sebesedhet, és ekcémás lehet később...persze ahhoz nagyon el kell hanyagolni...:) 

Mi tehát a gyógyír? Elsőként természetesen na használjunk mást, csak oliva szappant, abból is az exrta szűz olajból készült, 8-9% szabad olajtartalmú illat- és színezékmentes csodát (mint azt már írtam itt, nagyon finom oliva olaj illata van...és zöld színű, nagyon gyengéden habzik, van aki szerint nem is habzik, szerintem azért igen...a juhtej miatt). A kókuszolaj tartalmú szappanokat ilyenkor kerülni kell, ez egyébként a angyon érzékeny bőrűeknek sem ajánlott így télvíz idején.
A másik pedig, ami nekünk nagyon bevált, az a kakaóvajas krém, mely az én gyermekeim bőrére mindig sokkal hatékonyabbank bizonyul, mint a shea. El is kezdtem kenni Nimród bőrét a még áprilisról maradt kakaóvajas "habbal" (hát igen, azóta sem volt rá szükségünk...:)) ), egész jól reagál, de azért kell kb. egy hét, amíg az eredmény meglátszik. Írok majd, és szeretném ennek a kakaóvajas krémnek a receptjét még optimalizálni a jelen állapotokhoz....csak ugye az idő, ami sosem elég....:))



Kedvencünk: bio, extra szűz olivaolajból készült juhtejes szappan, nagyon finom olivaolaj illattal...hmmmm:)

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése