2015. január 9., péntek

Szappanjaim engedélyeztetése 3.

Először is a tuti receptről. Hogy az milyen? Fogalmam sincs. :) Mert mindenkinek kicsit más. Tulajdonképpen esély sincsen arra, hogy mindenkinek megfeleljünk. Nekem ezt a tényt elfogadni nehéz volt, így arra jutottam, hogy olyan szappanokat fogok készíteni, melyek NEKÜNK a legtutibbak... a többit meg majd meglátjuk :) Ebből a szempontból tehát csupán annyit tudok mondani, hogy mindenki a legjobb tudása szerint, bátran valósítsa meg álmai szappanját! ;) Biztosan lesznek olynok, akiknek ez ugyanúgy álmaik szappanja, mint nekünk.

Ha megvan a műhely, akkor be kell jelenteni az egyéni vállalkozó, vagy a cég ipari tevékenységét a területileg illetékes járási hivatal műszaki osztályán. A műhely "megléte" persze nem ilyen egyszerű, sőt, ez a legnehezebb talán az egészben. Erről a múltkor már írtam néhány sort. A szappankészítő műhely, mint a vállalkozás telephelye lesz bejelentve, mert a testápolási cikk gyártása (ez a 2042-es teáor, teáor számok a teaorszamok.hu címen találhatóak) telephelyengedély köteles tevékenység, ehhez tehát engedélyezett telephelyre van szükség. Engedély kell a járási hivataltól, a helyi ÁNTSZ-től, kiszáll a Környezetvédelmi, Területvédelmi és Vízügyi Főfelügyelőség, a Növény és Talajvédelmi Igazgatóság, valamint az ÉPítésügyi és Örökségvédelmi Hivatal. Ne ilyedjünk meg, ezeket nem nekünk kelll értesíteni, az összes szervet, még az ántsz-t is a járási hivatal értesíti, és van, hogy ki sem jönnek, azonban van olyan is, hogy az összes szerv kiszáll... Sőt, ezeken kívük, a tevékenység miatt jönnie kell a jegyzőnek, és a Katasztrófavédelmi Főfelügyelőségnek is.... De először tehát be kell jelenteni a tevékenységet. Ehhez a legjobb, ha személyesen besétálunk az illetékeshez (a személyes kontakt a legjobb mindig), ő el fog mindent mondani. Fog adni egy nyomtatványt (neve: ipari tevékenység folytatásának bejelentése), ezen be kell jelölni a gyártás idejét, ami azt jelenti, hogy a héten, mely napon, hány órától hány óráig vagyunk ott, nyilatkozni kell, hogy nincsen veszélyes berendezésünk. Kell ezen kívül a bérleti szerződés a telephely bérléséről, valamint, ha jól emlékszem 3000Ft illetéket is be kell fizetni. Ennyi. Ha minden OK, akkor nem kérnek hiánypótlást, és fogunk kapni egy hivatalos értesítéi arról, hogy a telephelyünk nyilvántartásba van véve. Ha a műhely friss és ropogós, akkor ki fognak jönni a fentebb leírt szervek ellenőrizni. Ha a műhely már meglévő, gyártásra használt telephely,  akkor is ki fognak jönni ellenőrizni...:(

Közben kell keresni "valakit", aki megírja a TID (termék információs dokumentáció)-et. Erre vannak cégek, amelyekben vegyészmérnökök meg tudják csinálni az un. biztonsági jelentést, ez a lelke az egésznek, e miatt nem tudja földi halandó megírni. Mert egyébként a többi részét mindenki el tudná készíteni. És természetesen a végére kell egy aláírás, és egy okiratszám ( a diploma száma), melyek igazolják, hogy a TID-et illetékes személy készítette. Egy szó, mint száz, kell egy cég, mely el tudja készíteni ezt a dokumentációt. A mi részünkről a következőkre van szükség:
1. Be kell szerezni az összes használt alapanyag biztnsági adatlapját. Élelmiszerek esetében (napraforgó olaj, olivaolaj...stb) ilyet nem nagyon fogunk kapni, ekkor termékspecifikációnak, vagy információs adatlapnak hívják őket. A beszerzésük nem könnyű....sok helyen, pl a Tesconál nem fogunk ilyet kapni. Általában a német cégek nagyon együttműködőek, ilyen a Metro, a Lidl, ha élelmiszerről kell ilyen papír, akkor náluk kell érdeklődni. Kozmetikai alapanyag esetében a Cosmio nagyon együttműködő, ha pedig veszélyes anyagról kell, akkor bárhol adnak, mert akkor kötelező adni.
2. A csomagolóanyag biztonsági adatlapja is szükséges.
3. Be kell vizsgáltatnunk a szappanjainkat (erről a jövő héten), kell tehát egy labor, ahol a megfelelő mikrobiológiai vizsgálatokat elvégzik.

Ami még kell, az a Helyes Gyártási Gyakorlat (GMP). Ezt a múltkor már említésre került MSZ EN ISO 22716-os szabvány alapján adott műhelyre vonatkozóan mindenki által megírható, ehhez nem kell különleges végzettség. Vannak cégek, ahol adnak hozzá mintát is. Ehhez a dokumentumhoz kapcsolódóan egy csomó mindent majd a gyártás alatt dokumentálnunk kell, ami nagyon gáz....de ez nem az engedélyeztetési eljáráshoz kapcsolódó probléma.

Következő szombaton a laborvizsgálattal, az ántsz bejelentéssel és a GMP-vel foglalkozunk majd részletesen. :)











2 megjegyzés:

  1. TID-k készítését vállalom szappanokhoz. Nagy tapasztalattal rendelkező gyógyszerészként.
    dr Papp Kata
    pappkata001@gmail.com

    VálaszTörlés
  2. TID-k készítését vállalom szappanokhoz. Nagy tapasztalattal rendelkező gyógyszerészként.
    dr Papp Kata
    pappkata001@gmail.com

    VálaszTörlés