2014. május 26., hétfő

Kánikula szappanok házilag



Na jó, kánikula még nincsen, de a kora nyári meleg mindenképpen megjött. Szerencsére. :) Higiénés szempontból viszont kényes időszak ez, hiszen sokszor nem elég a sima szappanos mosakodás, és a dezodor használata (leírásuk: http://hazimanufaktura.blogspot.hu/search/label/kr%C3%A9mdezodor). Különösképpen érvényes ez azokra, akik aktív fizikai munkát végeznek, akár mert sportolnak, vagy mert a munkájuk alapvetően fiziaki jellegű. Nehéz helyzetben vannak ilyenkor a kismamák, akik képese sokkal intenzívebben izzadni, mint várandósságuk előtt. Nem is beszélve a karonülő kisbabás, vagy kisgyermekes anyukákról, akik a 40 fokban is szakadatlanul cipelik csemetéjüket, vagy futkároznak utánuk.
Ebben az időszakban tehát egyáltalán nem mindegy, hogy milyen szappant választunk a mindennapos mosakodáshoz. Én két féle nagyszerű szappant tudok izzadás ellen, amelyek nekünk is beválnak a hőségben.
Az első, és amelyet én jobban is szeretek, az a himalájasó szappan. Akár minden nap használhatjuk, a sós vizes lemosás egyébként is jót tesz a bőrnek. Hátmég szappan formájában! És hogyan haszmáljuk? Nagyon egyszerű...minden este, és/vagy reggel mosakodjunk meg vele úgy, mint egy egyszerű szappannal, különös figyelmet fordítva az intenzívebben izzadó területekre. Lábra is kiválóan működik. Hatása növelhető úgy, hogy a felvitel után néhány percig a bőrön hagyjuk, és csak ezt  követően mossuk le. Egyetlen hibája van ennek a szappannak, mégpedig az, hogy igen kevéssé habzik. Ez természetesen nem csökkenti a nagyszerű tisztító, baktériumölő, szagtalanító és izzadáscsökkentő hatását ezeknek a szerintem csodás szappanoknak.
A második a kávés szappan. Arról már írtam (http://hazimanufaktura.blogspot.hu/2011/06/hideg-eljarassal-keszult-szappanok.html), hogy hogyan készül az igazán jó, és megfelelően tömény kávés szappan, valamint azt a hatását is említettem, hogy ezek a szappanok nagyon jók arra, hogy a különösen erőteljes szennyeződést eltávolítsuk velük a bőrünkről, például kerti munka, vagy földmunka után. Arról azonban még nem írtam, hogy akár a mindennapos mosakodó készletünknek is tagja lehet ez a különleges szappan. Használhatjuk hasonlóan a sószappanhoz, mivel rendkívül jó szagelvonó hatása van a kávénak, ezen kívül pedig a koffein vérkeringést serkentő hatása miatt ez a szappan a hízásra hajlamos bőrterületeken masszázsszappanként is kitűnően funkcionál. Figyeljünk azonban arra, hogy mindíg frissen őrölt, jó minőségű kávét használjunk a szappanunkba, ha zaccot alkalmazunk, a felsorolt hatások már nem tudnak érvényesülni. A másik megjegyzés a kávés szappanhoz, hogy az illata csak akkor lesz igazán meggyőző, ha nem sajnáljuk belőle a kávét! :)) (Arra remélem, hogy emlékeztek, hogy a sok kávé tűlmelgítheti a tömböt, így vagy ne takarjuk le a tömbünket, és figyeljünk a külső hőmérsékletre, vagy kissebb formákat használjuk.)

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése