2011. november 16., szerda

Az elmúlt hét szappanos eseményei

Már több, mint egy hete írtam az utolsó bejegyzést, úgyhogy sok mindennel tartozom...

Elsőként egy tipp azoknak, akik nehezen tudják kibányászni a szappant a műanyag formából. :)) Szilikonspray ide, vagy oda, néha bizony olyan ragadós, vagy lágy marad a szappan, hogy a bűvös 24 óra eltelte után sem lehet csak úgy egyszerűen kiszedni a formából. Az első jó tanács: várni!! Nem kell 24 óra után kivenni őket, inkább várjunk, akár egy hetet is, mert megéri! Több nap, vagy akár egy hét után még a leglágyabb szappan is megkeményedik annyira, hogy bátran kiszedhetjük, és a forma legapróbb részletei is szépen látszani fognak. Ha esetleg valaki nem bírja a sok várakozást, és már nagyon kíványcsi az eredményre, annak ajánlom a meleg vizes módszert: a műanyag formára óvatosan engedjünk jó meleg vizet (men közvetlenül a szappanra, hanem a másik oldalára, de nyilván a szappannak sem lesz semmi baja, ha véletlenül kicsit nedves lesz), mondjuk fél percig, aztán óvatosan próbáljuk kibűvölni a szappant. Ez utóbbi - ha szerencsénk van - egy hangos cuppanás kíséretében távozni fog a formából, méghozzá úgy, ahogy megálmodtuk! Ha valaki bizonytalan, és tényleg nem szilárdul gyorsan a szappan a formában, akkor a két eljárást ötvöheti is: vár, és melegvizez. :)
És az eredmény: (kecsketejes-ricinusolajas szappan...lágy na...)



A következő szappanokat már régebben készítettem, de eddig sajnos nem volt időm feltenni őket, pedig nagyon guszták lettek. Szegény Titusz mondja is mindig nagy sóhajtások közepette, hogy miért is nem inkább sütiket sütök...:D



Ezek a sütiszappanok terveim szerint igazi gyerekszappanok lettek. Van bennük kakaóvaj (amitől nagyon gyorsan szilárdult, így a tetején lévő kakaós bogyók szépek maradtak, nem folytak el), napraforgóolaj és madulaolaj is. A színezéshez 75%-os csokit használtam, és holland kakaóport. Csokoládé illatúak, kifejezetten.


És végül, de nem utolsó sorban íme a már korábban említett homokos szappan (http://hazimanufaktura.blogspot.com/2011/08/melegen-keszult-szappant-kesziteni.html) mosóhatása, kedves párom kezén prezentálva:
Ilyen volt:


Ilyen lett:


A képen láthetó masszív mocsok egyébként - ha jól emlékszem - a kézifék szerelése után keletkezett.
Egy szó, mint száz: a homokos szappan bevált, Titusz imádja, általában ezt használja, mert általában összekoszolja a kezét. :) Az Ultraderm pedig feledésbe merült...

3 megjegyzés: