2011. július 21., csütörtök

Arclemosó Editnek és almaecet készítése házilag


A következő recept a kedvenc arclemosóm receptje. :) 
- 2 dl körömvirágtea (jó erős, és lehetőleg nem bolti, hanem saját magunk gyüjtötte körömvirágból)
- fél dl almaecet (ha lehet, akkor házi és nem bolti, de ha bolti, akkor "Chef" márkájú)
- 2-3 csepp propolisz (vigyázat, van, aki allergiás rá, előtte végezzünk bőrpróbát)
- 4 csepp teafaolaj
- 3 csepp narancsvirágolaj
- 3 csepp pálmarózsaolaj
Megfőzzük a körömvirágteát, minél erősebb, annál jobb, szóval legyen szép sötét narancssárga színe. Hagyjuk kihülni, majd tegyük hozzá az almaecetet, a propoliszt és az illóolajokat, és már készen is vagyunk. (Az illóolajokat persze ízlés szerint változtathatjuk, ha valakinek van már egy jól bevált kombinációja, akkor nyugodtan alklmazhatja, nyilván arra ügyelni kell, hogy ha fényérzékenységet okozó illóolajat használunk, akkor csak este használjuk az arclemosót.)
Ezt az arclemosót főleg zsíros, pattanásos, vagy miteszeres bőrűeknek ajánlom jó szívvel. Az almaecetnek rengeteg jó kozmetikai tulajdonsága van, amelyek mára már szinte feledésbe merültek, ezért érdemes ezeket kicsit feleleveníteni. Először is, az almaecet  kiegyensúlyozza a bőr Ph értékét. Másodszor, mindazon ásványi anyagokat tartalmazza, amelyek az almában megtalálhatók, így igen gazdag káliumban, foszforban, kalciumban, de vas, klór, nátrium, magnézium, kén, fluor valamint szilícium is található benne. Az almaecet nagyszerű tulajdonsága még, hogy csökkenti a pattanások és a miteszerek számát, mivel a benne lévő alpha-hidroxi savak (AHA) által segíti a bőr pórusainak eltömődését okozó olajos mirígyváladékok és szennyeződések feloldását, ezen kívül kismértékben antibatkteriális tulajdonságú is. Az alpha-hidroxi savak enyhe hámlasztó hatása miatt segíti a bőr megújulását, a pattanások által okozott hegek eltűntetését, valamint csökkenti a bőr öregedésének tüneteit is. Fontos, hogy a bőrön mindíg higítva kell alkalmazni, mert magas savtartalma irritáló hatású lehet!
Az arclemosóban lévő teafaolaj nagyon jó fertőtlenítő, a narancsvirágolaj és a pálmarózsaolaj pedig a faggyúmirigyek működését szabályozzák, valamint heggyógyító hatásuk is van. (Ha valaki kér, akkor 1 dl ára 400Ft, ha van 1 dl-es barna üvegetek, akkor 200Ft.)

A receptben található körömvirágtea elkészítéséhez gyüjthetünk magunk is körömvirágot. A körömvirág – a neve is kerti körömvirág – nem vadon nő, hanem kertekben érzi jól magát, ezért a gyüjtése is innen történik. A legjobb, ha olyan kertet választunk, ahol a növény nem sorba van palántázva, hanem szabadon növekszik éppen ott, ahol ő akar, hiszen a hatóanyagtartalma is ekkor a legmagasabb. Gondoljuk csak meg: ő tudja, hogy hol a legjobb neki...

Az almaecet elkészítése házilag pedig a következőképpen történik:
2 liter vízbe kb 30 dkg cukrot feloldunk, majd ezt apróra vágott almára öntjük egy befőttesüvegbe, a tetejére pedig kenyérdarabot rakunk, pot úgy, mint a kovászosuborkára. Tetejére tányér, vagy vászon kerülhet, és így kitesszük a napra, és kb 2 hétig érleljük. Ez után leszűrjük, literenként feloldunk benne 10 deka cukrot, üvegbe öntjük, és újra kitesszük a levegőre. Átlag 4 hét szükséges az éréshez, és az érési idővel tudjuk szabályozni azt is, hogy milyen erős ecet készüljön. Az elkészült almaecetet ugyanúgy használhatjuk, mint a boltit, csak persze ez sokkal finomabb, és gazdagabb.

5 megjegyzés:

  1. Óóóóóó, benne vagyok a címében :D :D :D
    Köszönöm szépen!

    VálaszTörlés
  2. Kérdés: propolisz mindenképpen kell bele? Anélkül is jó azért az arclemosó?

    VálaszTörlés
  3. Szia!

    Nem raktam a tiédbe propoliszt, mert nem tudtam, hogy nem vagy-e rá allergiás. Anélkül is jó, magamnak szoktam bele rakni.

    VálaszTörlés
  4. Szia!
    Egy adag kb. mennyi ideig nem romlik meg? Valamelyik hozzávaló fényérzékenységet okoz a bőrön?
    Köszi!

    VálaszTörlés
  5. Szia Marcsi!

    Hűtőben kb. 1 hónapig eltartható, de ez csak "biztonsági" idő, igazság szerint akár 2 hónapig is eltartható. A lényeg, hogy jól le legyen szűrve a gyógytea, vagy filteres teát kell használni (bár azok általában nem olyan jó minőségűek...). Fényérzékenységet illóolaj okozhat. Azt, hogy pontosan melyik, meg tudod nézni itt a blogon. ;)

    VálaszTörlés