2011. október 20., csütörtök

Melegen készült szappanok formába öntése

A múltkori sikeres olvasztás-kiöntés után fellelkesültem, és elhatároztam, hogy kipróbálom a már felvázolt modszert a meleg szappanoknál is. Jelentem: bevált!!
Az eljárás hasonló az itt olvasottakhoz.
Én elsőként egy sima olivás szappannal próbálkoztam, hogy ne legyen túl nagy a veszteség. A szappant az itt leírtak alapján készítsük el. Fontos, hogy nemcsak a kiöntéssel kapcsolatban szeretném javítani az előbb belinkelt bejegyzésemet, hanem azzal kapcsolatban is, hogy a legjobb, ha egy fedővel rendelkező edényt használunk a szappan főzéséhez, és figyeljünk arra, hogy a fedő tényleg jól zárjon, hogy ne párologjon el túl sok víz! Nem jó, ha a massza nagyon kiszárad a sütőben! Szóval: a nyers szappanmasszát tegyük a sütőbe, kb. 70 fokra. A fedőt ne felejtsük el! A masszát negyed óránként érdemes átkeverni. Elsőként azt fogjuk látni, hogy elég kemény lesz, majd elkezd krémszerűvé válni. Ez az állag egészen a kivételig megmarad. A főzést 3-4 óráig kell folytatni. Kb 3 óra után lehet elkezdeni ellenőrizni, hogy elkészült-e már, úgy, hogy egy kis darabot feloldunk vízben, és ha nem úszik olajfolt a szappanoldat tetején, akkor készen vagyunk.
És most jön a lényeg: ha kivettük a masszát, akkor egyrészt nyugodtan adhatunk hozzá akár olvasztott sheavajat, akár olvasztott körömvirágkrémet (persze vízmenteset), vagy amit gondolunk, és vizet. Botmixerrel ezt az elegyet simára keverjük, és addig adagolunk még hozzá (azért óvatosan!!) vizet, ameddig egészen krémes nem lesz a massza. Mikor már úgy gondoljuk, hogy ez jól kiönthető lesz, akkor abbahagyhatjuk a keverést, és gyorsan elkezdhetjük formába pakolni a szappant. A szilikon forma a legjobb, mert abból egyszerű kiszedni is, és belerakni is. Ha belekanalaztuk a formába, akkor jól meg kell ütögetni hogy szépen belesimuljon, illetve a forma alját kicsit odacsapkodni az asztalhoz. Kihülésig várjunk, mondjuk 2 órát, és már szedhetjük is ki őket! Vigyázat, még kicsit lágy lehet, attól függően persze, hogy mennyi vizet raktunk hozzá. Ha nagyon lágynak érezzük, akkor hagyjuk még a formában! Másnapra teljesen meg fog szilárdulni, és már lehet is használni!


Hát ilyenek lettek. Még nem tökéletes, majd a következő adag már az lesz. ;)

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése