2015. április 25., szombat

Hogyan készítsünk valóban illatos szappanokat

Gondolom, hogy ezzel már a legtöbb szappankészítő tisztában van, ám én most mégis szentelnék egy bejegyzést erre a problémára, mert hátha valaki mégsem tudja a titkokat...vagy csak részben tudja, így jól jön egy áttekintés.

Az világos, hogy nem minden illat marad meg szappanjainkban. De vajon melyik igen? Erre nagyjából egyszerű a válasz: azoknak a nöényeknek az illatá tudjuk a legsikeresebben belevarázsolni szappanjinkba, melyek esetében magát a növényt is bele tudjuk tenni. Ha kisétálunk a kertbe, akkor mostanra már szinte mindenhol kipendültek a fűszernövények is. Új hajtásokat adnak, és gazdagon illatoznak. Ilyen a citromfű, a zsálya, a kakukkfű, a rozmaring, a levendula és a menta is. Nyilván mindegyik fűszernövény esetében megvan az a legoptimálisabb időpont, amikor szedni kell, mert akkor a leggazdagabb illatokban és hatóanyagokban...ám erről majd később esik szó. :)

A szappanok esetében tehát bátran szedjünk ezekből a növényekből egy jó adag teára valót. Készítsünk főzetet, majd ebből a főzetből fagyasszunk le annyit, amennyi egy adag lúg feloldásához szükséges. Ezek után szedjünk még a növényből, és fagyasszunk le belőle annyit, amennyi egy adag szappanban jól mutat díszítésként. Ez a mennyiség fél kg olaj esetében egy púpos evőkanálnyi. A lefagyott növényt ezután kézzel apróra tudjuk törni, hogy valóban jól mutasson, és jól el tudjon oszlani a masszában. Természetesen a szárított növény is tökéletes, ám így egy kicsit előrelátóbbnak kell lennünk. :)

A legoptimálisabb, ha illóolajat is teszünk bele, így válik majd teljessé az illatkompozíció. Ha valóban erősen illatozó szappant szeretnénk, akkor 500g olajhoz 10ml-t adjunk. A közepes illathoz 800g olajhoz adjunk 10ml-t. Én az illóolajat rá szoktam önteni a szappanba kerülő növényi részekre, tapasztalataim szerint így lehet a leghatékonyabban eltárolni az illatot. Ezt a keveréket aztán beleöntöm a szalagfázisba, majd óvatosan elkeverem, és gyönyörű, illatos szappankákat kapok a végén. :)

Rozmaring, kakukkfű és citromfű

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése