2015. május 15., péntek

Virágzik a kakukkfű – most kell szedni!

Tudtátok, hogy a kakukkfű akkor a leggazdagabb illatanyagokban és hatóanyagokban, amikor virágzik? Pedig így van!

Hajrá, ki a kertbe, és tárazzunk be belőle, mert érdemes, hiszen az egyik legértékesebb fűszernövényünkről van szó!

Hogy mi mindenre jó? Először is: természetesen szappan illatosításra. A kakukkfű illata kellemesen intenzíven képes megmaradni a szappanban. Persze az illatosításon túl, hatóanyagait tekintve a zsíros-pattanásos bőr ápolószereként ismert, és jól használható illóolajról van szó. Hogy hogyan lophatjuk bele a legsikeresebben ezt az illatvilágot a szappanokba, arról itt már esett szó.

A kakukkfűből készült főzetből természetesen krémet is készíthatünk, illetve azt a főzetet akár arclemosóként is használhatjuk.

Természetesen maga az illóolaj köhögéscsillapító hatású is, és ezzel kapcsolatban érdemes tudni, hogy magát a tömény illóolajat gyermekek esetében csak óvatosan, csupán néhány napon keresztül szabad használni. (Ezzel kapcsolatban csak zárójelben jegyzem meg, hogy összesen 7 féle kakukkfű van, és vannak olyan kemotípusú fajták, melyek gyermekeknél is biztonsággal hasznlhatóak. Ezek a geraniol és a linalool fajták.)

Nem is beszélve arról, hogy ez a növény a mediterrán ételek kedvelt fűszere, kellemes ízt ad a baromfi és báránysülteknek. És remélem, hogy tudjátok, hogy azzal, hogy jó minőségű főszereket használunk, nemcsak ízesítjük ételeinket, hanem különböző gyógyhatásokat is elérhetünk. A kakukkfű esetében ezek: az emésztés serkentése, görcsoldás és gyulladáscsökkentés.

Forrás: Stadekman: Bevált aromakeverékeim
Rozmaring Fűszerkert információs kiadványa

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése