2014. szeptember 13., szombat

Kuglófkészítés és szappankészítés házilag – a márványosak


A kész szappan


A kuglóf sütés előtt


A kuglóftészta tetejének díszítése


Szappantömb, letakarás előtt


Készül a kuglóf, éppen úgy, mint a szappan


A kuglóf tésztájának színezése kakaóval



Aki aktív szappankészítő, az tudja, hogy a süteménykészítés és a szappankészítés nem is áll olyan messze egymástól. Így van ez a kuglóf és a márványos szappan készítésével is. :)
Persze a sütemény tésztája és a szappanmassza merőben különbözik egymástól "viselkedésben", hiszen míg egy sütemény megalkotásánál alapvetően "ráérünk", addig a szappanmasszát viszonylag gyorsan be kell dolgozni, különben megkeményedik, és nehezen feldolgozhatóvá válik. A szappan előnyére legyen mondva viszont, hogy állagában és színeiben egy márványos szappan sokkal mutatósabb tud lenni, mint egy kuglóf sütés után (a nyers tészta bezzeg tök jól néz ki...), legalábbis az én kuglófomnál szebb a szappanom. Színeiben mélyebb, kontrasztosabb, érés után pedig ezeket a design tulajdonságait lényegében megtartja, míg a kuglóf színei sütés közben teljesen átalakulnak, mattulnak, és elveszítik kontrasztosságukat is. Azért hozzáteszem, hogy mind a szappan, mind a kuglóf színezéséhez szigorúan természetes anyagokat használtam, mi szerint a kuglóf világos tésztája enyhén barna színét a nádcukortól kapta, sötét felének színét pedig a holland kakaópor adja. A szappanok esetében pedig a világos részt fehérre szerettem volna, de a fehér agyag nem bizonyult elég fehérnek a tejes szappanban (később próbálom még nagyobb mennyiségű fehér agyaggal, most 300g-hoz adtam egy púpos teáskanálnyit). A sötét részt pedig aktív szén adja, melyet eredetileg teljesen feketére szerettem volna, de itt is, úgy tűnik, több kell...
Egy szó, mint száz, ha mesterséges színezőket adunk szappanjainkhoz, akkor biztosan sokkal mutatósabbak lesznek, mélyebb, kontrasztosabb színekkel, és mint tudjuk, ugyanez érvényes a süteményekre is.
Beszéljenek most azonban a képek helyettem. A képeket a bajegyzés tetején találjátok, sajnos valamiért nem tudom a helyükre tenni őket, de kitanulom, megígérem...:)

A szappan receptje titkos, éppen azon dolgozom, hogy a megfelelő állagú, habzású, és krémességű receptet dolgozzam ki az engedélyeztetéshez. ;)

A kuglóf receptje pedig a következő (egy az egyban a 2011-es téli Stahl magazin receptje, nagyon ajánlom mindenkinek, rendkívül finom, könnyen elkészíthető, és méh kuglófforma sem kell hozzá /nekem legalábis nem volt/ egy standard tortaformában megsütve nagggyon fincsi!!!):

Hozzávalók:
25dkg vaj
30dkg cukor (v. nádcukor v. xillit)
1 vaníliarúd (1 1 csomag bourbon vaníliás cukrot használtam)
2 tojás
3 tojássárgája
30 dkg finomliszt
1 csomag sütőpor
1/4 teáskanál só
 3dl + 1/2 dl tej
2 evőkanál cukrozatlan kakaópor

Előmalagítjük a sütőt 175 fokra, és a kuglók/tortaformát olvadt vajjal jól kivajazzuk, majd ki is lisztezzük.

A puha vajat, a cukrot és a vaníliát robotgéppel kidolgozzuk, kb 2 percig. Ebbe aztán beledolgozzuk a tojásokat és a tojássárgájákat is.

A lisztet, sütőpot és sót összekeverjük, majd ezt, és a 3 dl tejet felváltva a vajas masszához keverjük, amíg sima tésztát nem kapunk. Ezt tök jól meg lehet oldani robotgéppel.

Ezt a tésztát 2 részre osztjuk, és a fél dl tejbe (melegbe) beleoldjuk a kakaóport. (Ez egy jó ötlet! E szerint szappankészítésnél a meleg olaj egy részében elvegyíhetjük a színezéket, így könnyebb lesz a masszát színezni vele!!)

A feloldott kakaós tejet az egyik tésztafélhez keverjük, majd a 2 féle színű tésztát a képen látható módon lerakjuk kanalanként a formába. Ez után a tésztát teljes mélységében egyszer átkeverjük (kép), és mehet a sütőbe.

Először 30 percg sütjük, majd a tetejét alufóliával letakarva még 20 percig (nekem a tortaformában és a mi sütőnkben még 40 percre volt szükségem letakarva).






Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése