2012. november 16., péntek

Vaj készítése otthon

Titusz műve. Nagyon finom mű. :) Egyetlen bolti vaj sem érhet a nyomába. Finom, habos, könnyen kenhető. Érdemes kipróbálni.

Végy akármilyen tejszínt, és egy befőttesüveget, amelyet kb. félig tölt meg a beleöntött tejszín. Töltsd bele a tejszínt, és csavard rá jó erősen a tetejét. Pici sót, illetve különböző füszereket már ilyenkor is lehet beletenni, de ha a megmaradt tejet majd fel szeretnénk használni, mondjuk tejeskávéhoz, akkor ráérünk utólag is fűszerezni.
Szóval a befőttesüveget, miután beletöltöttük a tejszínt elkezdjük intenzíven rázni...és rázzuk...és még mindig. Sokat. Addig, amíg ketté nem válik a vaj, és a tej (vagy mi ez utóbbi). Ez után le lehet szűrni róla a tejet, és a vajat azon melegében már fogyaszthatjuk is. Ilyenkor is lehet fűszerezni, nyugodtan keverjük bele a sót, borsot, zöld fűszereket, vagy amit szeretnénk. Nagyon finom, és nem is keményedik kenhetetlenre, mint a bolti vajak. :)

A képeket Titusz, és Bendegúz készítették, látható, hogy mennyi tejszínből készítettünk kb 150g vajat.






3 megjegyzés:

  1. Nagyon klassz, mi is készítünk vajat, csak botmixerel (késes verzióban) tény, hogy az üveges verzió költségtakarékosabb (áram), de ez lehet, hogy gyorsabb :-) Nagyon klassz az oldal. Szoktam olvasgatni, a szappanos tapasztalataidat is.
    Szép napot:
    ORsi

    VálaszTörlés
  2. Tényleg, de jó ötlet a botmixer...biztos nem ilyen fárasztó...:))
    Vagy esetleg a habverő, azt meg nem olyan nehéz elmosogatni. :/

    Köszi a hasznos tanácsot!

    VálaszTörlés
  3. Én rendszeresen véletlenül gyártok vajat. Habot akarok verni és kissé túllövök a célon és vaj lesz belőle. (Gépi habverővel)

    VálaszTörlés