2011. május 22., vasárnap

Rózsavizet készítettem

Nagyon finoman illatozó rózsaszírmokat kaptam kedves barátnőmtől, úgyhogy gyorsan neki is álltam rózsavizet készíteni belőlük. Hogy mire jó a rózsavíz? Először is arra, hogy tonizáljunk vele. Főleg a száraz, idősödő bőr hálálja meg nagyon ezt a fajta gondoskodást. Ha naponta kétszer az arcunk áttörlésére használjuk, akkor nemcsak a bőrünk lesz tőle üde és friss (és persze újra fiatal :) ), hanem a lelkünk is: a rózsaillat eloszlatja a rosszkedvet és a levertséget. A fáradt, irritált szemkörnyéki bőr ápolására is alkalmas.
Természetesen a rózsavíz arckrémeknek és testápolóknak is nagyszerű alapanyaga.
Ezen kívül bizonyos kultúrákban étkezési célokra is felhasználják, főleg az ázsiai és közel-keleti konyhaművészet használja előszeretettel, édességek ízesítésére.

Az elkészítés nagyon egyszerű. Íme:
- egy rakás rózsaszirom, ami nagyon illatos
- desztilláltvíz
- 70%-os alkohol
- propolisz

A desztvizet először fel kell melegíteni. Én felforraltam, aztán kicsit hagytam hülni, hogy ne legyen száz fokos, de azért forró legyen. Ezzel nyakon öntöttem annyi rózsaszírmot, hogy éppencsak ellepje őket a víz, és egy kanállal jól belenyomkodtam a szirmokat a vízbe. Majd fedő rá, és addig állhat, amíg ki nem hül a víz. Ha kihűlt, akkor két és fél deci rózsavízhez kb. fél evőkanál alkoholt és 2-3 csepp propoliszt adhatunk, hogy biztosítsuk az eltarthatóságot. Én azért hűtőben fogom tárolni. http://hazimanufaktura.blogspot.com/search/label/tart%C3%B3s%C3%ADt%C3%B3szerek

Az eredmény csodás lett: finoman illatozó rózsaszínű folyadék, amit azonnal ki is próbáltam! Tényleg nagyon frissítő! :)


2 megjegyzés:

  1. Én is ki szeretném próbálni...
    remélem, amikor otthon leszek lesz elég rózsaszirom...
    Miért szükséges alkoholt tenni bele?
    A propolisz mégsem eléggé tartósítja a rózsavizet?
    Előre is köszönöm a választ!
    Betti

    VálaszTörlés
  2. Szia!

    Ha sok rózsavizet csinálsz, akkor mindenképpen kell bele tartósítószer, mert a vízben lévő szerves anyagok nagyon jó táptalajai a különböző kórokozóknak. Sajnos még úgy is, hogy ha hűtőbe tartod. Számomra a propolisznak van egy elég erős szaga, ezért nem akartam sokat rakni belőle. Ezzel az alkoholaránnyal viszont nem szárít, és el is áll. Ezt, ami a képen van, egy hónapja csináltam, és nem romlott meg.

    VálaszTörlés