2011. május 17., kedd

Bodzaszörp


Május van, virágzik a bodza végre! Nagyon fincsi illatok szállnak a levegőben, a bodzavirág és az akácvirág illatának elegye az egyik kedvencem. El is indultunk hát a gyerekekkel a kertben, hogy szedjünk egy zacskónyi bodzavirágot. Mindketten a maguk módján lelkesen segítettek, bár többnyire a még ki nem nyílt virágokat szedték le nagy buzgón, és persze büszkén hozták nekem. Bendegúz mondta is: szedtem neked szöjpöt!

Mi így csináljuk:
2 kg cukor
3 liter víz
kb. 7 evőkanál méz (virágméz)
1 citrom leve
1 pici só
kb. 30 jó virágporos bodzavirág (soha nem szabad lemosni, de a tetves virágokat ne szedjük le)

A virágok 2-3 napig áznak, aztán szűrés, és palackozás. A téli adag megy a mélyhűtőbe. Én már nem merem a pincében tárolni a télre szánt szörpöket, mert jártunk már úgy, hogy a sok elkészített és gondosan eltett (gondosan tartósítószermentesen) sok-sok liter szörp felforrt és kidurrantotta a palackokat. Nagyon mókás volt, amikor nagy békében üldögéltünk, vagy tettünk-vettünk a lakásban, és egyszer csak hatalmas durranást hallottunk a pince irányából. Mire rájöttünk, hogy mi volt az...:)

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése