2011. május 20., péntek

Kozmetikumok készítése házilag – az anyagbeszerzéstől az első próbálkozásig

Már nem is emlékszem pontosan, hogyan találtam rá az antalvali.com-ra, de a boszorkánykonyha "kence" receptjei azonnal megragadták a fantáziámat. Pedig nem is vagyok az a kenegetős típus... Egészen addig a napig pedig nem is gondoltam, hogy reális dolog mondjuk testápolót házilag készíteni!Rögtön feljegyeztem a legmegkapóbb recepteket, és indultam anyagot beszerezni. Persze így, hogy feljegyeztem és indultam mondjuk egy kicsit túlzás, mert a rákészülés is hetekig tartott: két gyerkőc, egyebek. Amikor pedig elindulhattam vágyott bevásárló körutamra, akkor jöttem rá, hogy a beszerzés nem is olyan egyszerű. Például számomra akkor még teljesen ismeretlen fogalom volt a kókuszolaj. Azt gondoltam, ez valami szobahőmérsékleten folyékony növényi zsír, és persze el sem tudtam képzelni, hogy hol lehet beszerezni. A shea vajról meg ne is beszéljünk...:) Amikor magabiztosan betértem a város (Pécs) legnagyobb bioboltjába (úgy tettem, mintha minden nap oda járnék, pedig a belvárosba is kb. hetente egyszer jutok el) shea vajat kérni, hááát, őszintén szólva azt sem tudtam, hogy eszik-e vagy isszák. Tudom, kenik. A shea vajon kívül bioboltban szoktam vásárolni az illóolajokat, a bázisolajokat, és amíg még magam nem készítettem, addig ott vettem a szappanokat. (És rágógumit :) is ott veszem!)
Aromax márkájú illóolajokat és bázisolajokat vásárolok, de az Andio termékeit is nagyon szeretem. Az Ando körül nincs is vita, ezek ellenőrzött biogazdaságból származnak. Az Aromaxra viszont húzni szokták sokan (na jó, nem olyan sokan) a szájukat. Pedig 100%-os, higítatlan, és gyógyszerkönyvi minőségű termékek! Ha jól tudom, egyedül a jázminolajuk nem higítatlan. Valószínűleg azért, mert a jázminolaj a legdrágábban előállítható illóolajok egyike.
Lelőhelynek ott vannak még a herbáriák is. Ezekben az üzletekben manapság már mindenféle termékeket árulnak, így ha natúrkozmetikumokat akar készíteni az ember, akkor azért jól meg kell néznie, hogy amit vesz az miből áll, honnan jött, kik csinálták, stb. Persze azért sok szuper cuccot is lehet náluk kapni – például kókuszolajat :). Gyógynövényteákat is ott szoktam venni, természetesen.
Állítólag nagy mumus a gyógyszertár. Nekem könnyű dolgom van, mert receptre eddig mindent kiadtak, amit kértem, és volt nekik. Arról viszont elképzelésem sincs, hogy akiknél se recept, se pecsét nincsen, azok hogyan vívják meg harcukat a gyógyszereket kiadó gyógyszerészekkel, illetve honnan szerzik be az itt kapható alapanyagokat...? Én gyógyszertárban veszem a sztearinsavat, a boraxot, a cetyl-alkoholt, a lanolint, a cink-oxidot és a 70%-os alkoholt is.
Rendelhetünk az internetről! Kakaóvajat az Andiotól szokat venni (újabban, mióta rájöttem, hogy a gyógyszertári tényleg nem az igazi...). A tartósításra használt Rokonsalt és az ennek működéséhez szükséges tejsavat, az E vitamint és a Lysolecitint pedig a cosmio webáruházból.
Egyszerű élelmiszerboltokban kaphatjuk meg például az extra szűz olivaolajat. Nem pomace, hanem extra szűz, tényleg. Valahol azt hallottam egyszer, hogy a pomace olivaolajat a spanyolok csodálkozva konstatálták a magyar élelmiszerüzletekben, mert náluk lámpaolajnak használják... Ezen kívül a szódabikarbona, a citromsav és persze a tengeri só is ezekben a boltokban szerezhető be.

Ha végre fellélegeztünk, hogy megvan minden, akkor kezdődhet a kutyulás. Önbizalomerősítőnek én elsőként tengeri sós testradírt készítettem. Ezt elég nehéz elrontani. A recept itt található: http://antalvali.com/boszorkanykonyha/tusoloradir.html
Az arcradír elkészítése is nagyon egyszerű, és az eredmény nagyon fincsi a bőrünknek. Az ember bőre tényleg nagyon síma és üde lesz utánna!
Itt van: http://lukreciakencei.blog.hu/2010/02/25/szuper_arcradir

Az első valódi krém, amit készítettem, egy egyszerű körömvirágkrém volt. Mivel ebben a receptben nincs vizes fázis, így nagyon könnyű megcsinálni, ajánlom minden kezdőnek, mert igazi sikerélményt nyújt! A recept nem az enyém, több helyen is, pl. itt megtaláljátok: http://lukreciakencei.blog.hu
A körömvirágkrémnek van már egy általam megálmodott változata is. Ez vizes fázist is tartalmaz (körömvirág teát), valamint körömvirágolajat is. Csupa-csupa körömvirág, egykis levendulaolajjal és extra szűz olivaolajjal. :)) De erről majd legközelebb!
Erről egy kép:

2 megjegyzés:

  1. Szia! Én is pécsi vagyok, és kezdő a natúr kozmetikumok terén. Első probalkozaskent naptejet szeretnek keverni. Szerinted van arra esély, hogy Pécsen beszerezzem az összes hozzavalot? És melyik a legnagyobb biobolt?

    VálaszTörlés
  2. TID-k készítését vállalom szappanokhoz. Nagy tapasztalattal rendelkező gyógyszerészként.
    dr Papp Kata
    pappkata001@gmail.com

    VálaszTörlés