2011. május 16., hétfő

Az otthon sült kenyér


A kenyér az egyik alap élelmiszerünk, és az otthon készített kenyérnek igazán nincs párja! Finom is (de nagyon), és még azt is tudjuk, hogy miből készült, hiszen az alapanyagokat mi válogattuk össze. Ma már a lisztet is kedvünkre megválaszthatjuk, hiszen igazán minden féléje és formája elérhető. Hidjétek el, kenyeret sütni igazán nem nagy ördöngőség! És nem is vesz igénybe sok időt, mint ahogy azt sokan gondolják. Én esténként szoktam meggyúrni a következő napi adagot, miután letettem a gyerekeket aludni. Kb. 10 perc alatt készen vagyok vele, kézmosással együtt. Másnap, felkelés után, a reggeli kávé kortyolgatása közben pedig csak bedobom a sütőbe, és ha elkészült, már lehet is fogyasztani!

Kétféle receptet ismerek: az egyik kovászos, a másik pedig élesztős.

A kovászos kenyér:

Hozzávalók:
- kovász (a lenti recept alapján)
- 1 kg liszt (tetszés szerint)
- langyos víz
- 2 kávéskanál só

Elsőként szükséges a kovász elkészítése. Na, ez az első alkalommal talán tényleg kicsit sokáig tart, de megéri a fáradtságot, mert utánna akár életünk végéig van kovászunk...:) Ezt a receptet már nem tudom, hogy hol olvastam, mert nagyon régen volt (én már közel hetedik éve sütök kenyeret) amikor kimásoltam egy, azóta már megsárgult papírra. Így szól:
Kovász készítése:
Első nap: végy 500g (én nem szoktam ilyen sokat, max 200g-ot) rozslisztet, és vízzel gyúrd össze, amíg puha tésztát kapsz. Ezt le kell takarni, és hagyni kell állni.
Második nap: ne csinálj vele semmit.
Harmadik nap: belegyúrni annyi lisztet, hogy az első napon kapott tésztához hasonló állagot kapjunk.
Negyedik nap: csak hagyd állni.
Ötödik nap: elkészült a kovász, jöhet a kenyérsütés!

A kenyér alapja a liszt. Ez komoly dolog, ha nem sikerül jól lisztet választani, akkor nem lesz jó a kenyér sem. Érdemes nem a legolcsóbb finomlisztet használni, bár azzal is meglepően jó ízű kenyeret kapunk, de a konzisztenciája már nem lesz az igazi. Tapasztalatom szerint a megsült tészta nem áll jól össze, vagyis: ha vágunk egy szeletet, akkor az szétesik, rosszul kenhető lesz. Én a magam részéről BL 80-as kenyérlisztet használok, ezzel nagyon jó lesz a tészta állaga. Ez az alap. Ehhez lehet még keverni teljes kiörlésű rozslisztet, vagy graham lisztet, kinek mi finom. Szóval a tetszőlegesen összeállított, kb. 1 kg liszthez adom a kovászt, kb. 2 kávéskanál sót, és ezt langyos vízzel összegyúrom. Fontos, hogy a víz langyos legyen, hogy a kovász el tudjon kezdeni dolgozni! A tésztát nem kell dagasztani, addig kell gyúrni, amíg össze nem áll. Ilyenkor felvesz egy kb. gömb alakot. 
Ilyet:



Ha az összedolgozott tésztából kiveszünk egy kis darabot (kb. három élesztőnyit), és jó meleg helyre teszünk, akkor másnapra már kész is a kovász (nyilván ezt a következő napi kenyérhez használjuk fel)! Az elkészült kenyértésztát pedig a lakás egy kellemesen meleg (!!) részére rakjuk, kb 8-9 órára. Én úgy tapasztaltam, hogy minél tovább hagyjuk állni, annál finomabb lesz!
Mikor letelt a 8-9 óra, csak bekapcsoljuk a sütőt 150 fokra, és amíg bemelegszik, addig átgyúrjuk a kenyértésztát, és még egy kicsit letakarjuk. Ha a sütő már meleg, berakhatjuk a tésztát. Én kb. negyed órát hagyni szoktam 150 fokon, és ilyenkor igazán hatalmasra meg tud még kelni. Ez után fokozatosan emelem a hőmérsékletet, az utolsó 5-10 percre pedig 250 fokra állítom. Így kb. háromnegyed óra alatt megsül. Miután kivesszük a sütőből, parancsoljunk türelmet magunknak, és hagyjuk állni, amíg teljesen ki nem hül. Ne ijedjünk meg, ha felvágáskor még túlságosan darabolódik a kenyér, ez a jelenség pár óra múlva teljesen megszűnik, és nagyon szép szeleteket tudunk majd vágni! :)

Élesztős kenyér:

Hozzávalók:
- 1 kg liszt
- fél élesztő
- 2 kávéskanál só
- langyos víz

Az alapanyagokat vízzel (de mindíg langyossal) összedolgozzuk. A tészta meggyúrása és a végeredmény hasonló lesz a kovászos kenyérnél leírtakhoz. Mikor a tésztát összedolgoztuk, hagyjuk állni, akár 5-6 órát is! Annál finomabb lesz a kenyér, minél tovább érik. A sütés az előzőekhez hasonló, de ez kb. fél óra alatt elkészül.


A receptekhez még annyit, hogy én sokszor a víz helyett (vagy mellett) tej savóval gyúrom meg a tésztát, és nagyon fincsi lesz!

3 megjegyzés:

  1. Nagyon szeretnék kovászos kenyeret sütni és a leírtak szerint meg is csináltam a kovászt majd a kenyeret, de sajnos nem kelt meg, lapos maradt és szörnyen sűrű, mi lehet a baj?

    VálaszTörlés
  2. Szia!

    Ne haragudj, ma este jutott eszembe, hogy neked még nem válaszoltam...:/
    Szóval, igazából a leírtak alapján nehéz megmondani, hogy pontosan mi lehetett a baj, a legvalószínűbb, hogy nem tetted elég meleg helyre a tésztát, nem takartad le kelesztés közben, vagy nem vártál elég ideig arra, hogy megkeljen a kenyér. Elvileg a sütés előtti átgyúráanál már érezned kell, hopgy megfelelően levegős-e a tészta. A másik, ami eszembe jutott, így visszaolvasva a bejegyzést, hogy azt mintha nem írtam volna bele, hogy a kovászt mindenképpen folpackban kell tárolni, mert ha kiszárad, akkor mér nem lesz elég effektív.
    Nekem az elején mindig gondot okozott a kovász nagyságának megválasztása, amit az 1 kg liszthez rakunk, és szerintem jó, ha kicsit kevesebb lisztet, és kicsit több kovászt használsz az elején, csak amíg nem lesz nagyobb tapasztalatod. Tehát mondjuk 1 kg liszt helyett 700g-ot, és a kovászból pedig 2 maréknyit.

    Remélem, hogy segítettem, és kitartást kívánok, mert megéri! ;)

    VálaszTörlés
  3. Itt van még egy kis segítség: http://hazimanufaktura.blogspot.hu/2011/05/kenyersutes-buktatoi.html

    VálaszTörlés