2015. augusztus 9., vasárnap

Porosodjon, vagy ne porosodjon, avagy gondolatok a szappanporról.

A szappanok tetején megjelenő fehér port szerintem minden szappankészítő ismeri. Nagyon kellemetlen, és kiszámíthatatlan jelenség, így a szappankészítők nem nagyon szeretik...általában...;)

Kémiailag a szapanpor képződésének hátterében az áll, hogy a szappanban lévő, még szabad lúg reakcióba lép a levegő szén-dioxid tartalmával, így karbonátok keletkeznek, melyek fehér színűek. Egyébként a nátrium-karbonát az éppen a mosószóda, így a szappanportól egyáltalán nem kell tartani, ártalmatlan, a szappanporos szappanokat nyugodtam lehet használni.

Fontos, hogy a szappanpor megjelenését ne tévesszük össze a szappan kihülésével! A poros szappan még egyáltalán nem biztos, hogy kihűlt, hiszen a kihűlt szappan nagyon jellegzetes tulajdonságokat mutat! A kihűlt szappan esetében vagy nem volt reakcióhő egyáltalán, vagy ha volt, akkor mi voltunk azok, akik tettünk valamit az ellen, hogy ezt a reakciót megállítsuk, és ez a tett túl drasztikusra sikerült. Ezen felül felvágásnál morzsalékos, rideg anyagot tapasztalunk, mely egyáltaán nem hasonlít az eddig megszokott szappan-anyagra.

A szappanpor képződését nagyon egyszerűen meg lehet akadályozni. A lényeg az, hogy az első 24 órában a tömbünk, vagy a formáink lehetőség szerint egyenletes melegben legyenek. A szappanok felszíne általában egy kritikus rész, az szokott porosodni (tehát ami felül van, és nem fedi a forma). Érthető, hogy ezeken a felszíneken a szappanok hőmérséklete is alacsonyabb, mint belül, így a lúg reakcióba lépése az olajokkal is lassúbb, van esélye a szén-dioxidnak is bepróbálkozni. Ám van egy egyszerű trükk, ami mindig segít: fedjük be folpackal a szabadon lévő felszínt az első 24 órára (talán picit tovább is), és így tegyük el 20 fokra a szappanokat. Így az esetek 95%-ban nem fogunk szappanport tapasztalni.

Ez a fenti módszer alkalmazható a szilikonban lévő apróbb szappanok, és a nagyobb tömbök esetében is. Ám mi van akkor, ha azt tapasztaljuk, hogy az apró szilikon formákból kiszedett szappanjaink azon az oldalon is porosodnak, melyet fedett a forma? Erre is van válaszom! ;) Méghozzá rendkívül egyszerű: egyszerűen a szilikon formák szappanmasszával nem érintkező felét bugyoláljuk be alufóliával! Mivel az alufólia jó hőszigetelő, így a kis tömegű szappanokban is megtartható a magasabb hőmérséklet.

És van még egy verzió. :)

Akár hiszitek, akár nem, a szappanpor használható szappan dekorálásra is. :) Nyilván mindenki kitalálta már, hogy mely szappanoknál hoható létre ez az egyébként nem kívánt jelenség direkt módon? Igen, a szappantorták, sütiszapanok esetében! És nyilván az is egy kérdés, hogy ezt az egyébként viszonylag kiszámíthatatlan jelenség hogyan varázsolható aszappanok tetejére. Nagyon egyszerűen: ne fedjuk be folpackal a tömbünk (ez szinte csak tömb esetében lesz használható módszer, és viszonylag kiszámítható) tetejét. hanem hagyjuk szabadon! A tömböt azonban folyamatosan ellenőrizzük, hiszen a reakcióhőnek létre kell jönnie, sőt, folyamatosan meg kell lennie ahoz, hogy a szappan végül jó legyen.


Frissen vágott szappan, az első napokban még porosodnás várható. Akár a porcukor! :)

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése