2014. június 5., csütörtök

Zöld dió főzetet a barna hajra!

A mi kertünk tele van diófával. Nem tudom, hogy ez miért van, de a dió valahogy szeret itt minálunk. Tavasszal és kora nyáron apró kis diócsemeték bújnak ki a földből, és a komposztáló is telis-tele van pici diófácskákkal. Így most zöld diónk is van, nagyon sok. Mit is kezdjünk vele? Egyrészt lehet belőle befőttet, lekvárt főzni, ezt majd egy későbbi bejegyzésban... Talán valamennyit meg is lehetne hagyni, hátha dió lesz belőle a végén. :) Aztán persze ott van a szépségápolás, ami egy örök kérdéskör nálunk, nőknél. Tudtátok például, hogy a zöld dió főzete festi a hajat? És nemcsak festi, hanem táplálja, ápolja és fényesebbé is teszi, természetesen.
A főzet elkészítése rendkívül egyszerű, egyetlen hátránya ennek a hajfestési módnak, hogy kifejezetten idényjellegű. :) De erre is van megoldás....

Íme a főzet:

Végy néhány zöld diót, akkor, amikor félbevágva még egészen puha, fehér a belseje. 1 adag elkészítéséhez kb. 4-5 dió szükséges. Ezeket a diókat félbe vágjuk, majd kb 3 dl vízben felfőzzük. A főzetet aztán hagyjuk kihűlni, a dió is nyugodtan benne maradhat addig. Majd elmegyünk hajat mosni, lehetőleg természetes hajmosószerekkel, mint az SLS mentes natúrsamponok, vagy a samponszappan. Ha szeretnénk ez után almaecetes öblítést, akkor azt most tegyük meg, még a zöld dió-leves öblítsés előtt. :) Ha kész, és tiszta a haj, és már biztos, hogy nem szeretnénk többet öblíteni, akkor mehet rá a már kihült főzet. Aprólékosan oszlassuk el a hajon, kicsit bele is lehet dörzsölgetni...stb. Nem szabad leöblíteni!! És vigyázat, a törölközőt is megfoghatja!! A legjobb, ha bele is szárítjuk. És kész is. :)

Na jó, nyilván az ősz hajszálakat nem fogja befedni, de aki nem szeretne hajat festetni, mert mondjuk olyan a természete...vagy mondjuk várandós, vagy szoptat, annak kitűnő alternatíva, mert szép fényt ad a hajnak, és azt a bizonyos szürkés árnyalatot is megszünteti. Ismételni eleinte pár naponta érdemes, aztán hetente elegendő. Hogy hogyan, ha már a dió nem is zöld a fákon? A megoldás egyszerű, én félbe vágva fogom eltenni a mélyhűtőbe télire.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése