2014. június 12., csütörtök

Most kell szedni a csalánt!

A Nagy Csalán (Urtica Dioica) egy rendkívül értékes gyógynövényünk, amiből nemcsak teát tudunk készíteni, de a tavaszi friss hajtások nagyon finom főzeléket adnak, valamint forrázatáből kitűnő sampon, vagy akát hajöblítő is készíthető házilag.
A csalán vitaminokban rendkívül gazdag, ezen kívül vas és szelén tartalma is jelentős. Ami a hajápolás szempontjából fontos, hogy aszkorbinsavat és ecetsavat tartalmaz, mely a lúgos tenzidek kémhatását kiegyensúlyozza. Ezért van az, hogy a házilag készült samponoknak a csalán forrázata olyan kitűnő alapanyaga. A haj nem válik kuszává, könnyen fésühető, egészséges, és erős lesz. A forrázat természetesen nemcsak folyékony sampon alapanyaga lehet, hanem szappankészítéshez is használható, méghozzá samponszappanok készítéséhez jó különösen.
Arra viszont figyelni kell, hoyg mikor szedjük. Én azt tapasztaltam, hogy a legjobb minőségű sampont akkor tudjuk elkészíteni belőle, ha most, koranyáron, még a virágzás előtt leszedjük a felső hatásokat. Ezeket akár be is tárazhatjuk télre, itt szóba jöhet a szárítás, és a fagyasztás is.

Ha hajöblítőt szeretnénk készíteni házilag, akkor simán főzzünk egy jó erős, sötét csalánteát, és hajmosás után (akár samponszappannal) öblítsül le vele a hajat. Picit hagyjuk hatni, majd mossuk le vízzel.

A házi készítésű tenzides samponrecept pedig a következő:

45g decyl-glukosid (tenzid)
2-3 csepp argánolaj
100g csalántea (jó erős, sötét)
2 g só
1 csepp E vitamin
1 csepp panthenol
15 csepp Rokonsal
15 csepp tejsav
citrom illóolaj
xantán, amennyitől gélesedik, kezdjük 3g-al

A vízben feloldjuk a sót, majd elkezdjük hozzáadni a xantánt, közben keverjük kézimixerrel. Amikor jó állagú a gél, akkor hozzáadjuk az argánolajjal elkevert tenzidet, majd a végén a vitaminokat, tartósítót, illatot. Ez hűtés nélkül 4 hónapig áll el.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése