2015. június 28., vasárnap

Szúnyogűző-csípésenyhítő keverék golyós deo tokba zárva

Aromaterápiás szúnyogriasztó keverékből rengeteg recept kering a neten, így ha ezeket szeretnénk elkészíteni, csak ki kell választani a nekünk legjobban tetszőt, és elkészíteni otthon a megadott illolajokból. A szúnyogok valószínűleg utálni fogják ezeket az erős szagokat, így tulajdonképpen magunkra fújhatunk bármit. :D

Arra persze mindig ügyelni kell, hogy milyen illóolajokat használjunk, ezt sokszor írtam már, de nem lehet elégszer hangsúlyozni, hogy csak 100%-os, tiszta, higítatlan illóolaj jöhet szóba. És ezeknél is mindig csináljunk bőrpróbát, hiszen minden illóolaj allergizálhat.

Ami lényegesebb kérdés szerintem, hogy milyen csomagolást válasszunk a keverékünknek, illetve az, hogy olajos, vagy vizes fázisba legyen-e elkeverve az illóolaj.

Az utóbbi kérdés szempontjából én mindenképpen a vizes-alkoholos megoldást ajánlom vivőanyagnak, mert ezzel ruhánk és bőrünk nem lesz olajos, használata így sokkal egyszerűbb, főleg, ha gyerekek is a célszemélyek közé tartoznak. :)

Az applikátort tekintve pedig a múltkori golyós deora utalnék most. Arra gondoltam ugyanis, hogy milyen nagyszerű lenne használni úgy a szúnyogriasztót, ha végre nem a szemünkbe, ruhánra fújnánk a keveréket, vagy ha végre nem a kezünkkel kell felvinni a bőrünkre azt, mely próbálkozásnak az eredménye minden esetben egy nagy csorgás-csepegés-maszatolás-pocsékolás....

A golyós deo tokkal azonban roppant egyszerűvé válik a használat, a szúnyogriasztóból csak a célfelület kap, nem kerül szembe, ruhára...stb. (lásd kép alább)

A receptet tekintve pedig Feller Adrienne és Tobai Ágota Aromareneszánsz című könyvében talátam egy olyan aromaterápiás receptet, amely kifejezetten szúnyogcsípések enyhítésére lett kidolgozva. Ezt alapul véve (azért, hogy a keverék rögtön enyhítse is a már létrejött csípéseit az esetleges tévelygőknek)
kidolgoztam egy receptet, amely biztosan beválik. :)

Recept:

25g ioncserélt víz
3g 70%-os alkohol
4ml borsmenta illóolaj (120 csepp)
4 ml vietnámi eukaliptusz illóolaj
4ml teafa illóolaj
2ml citronella illóolaj
2ml levendula illóolaj

A keveréket a tokban jól rázzuk össze, kb 1 hétig érleljük (minden nap rázzuk össze), és már használhatjuk is. Készíthetünk fél adagot is, hiszen ez a leírt mennyiség elég sok...:) Napra-fényre ne tegyük, illetve csak este használjuk, erős napsütésbe semmiképpen ne!!

Nagyon fontos, hogy használat előtt alaposan rázzuk fel!! Szembe ne kerüljön!! Gyerekeknél először mindig végezzünk bőrpróbát!!

A keverék rendkívül jól enyhíti a csípések okozta viszketést s égő érzést is.

Ha valakit még mindig zavar a folyékony állag, kissé gélesítheti xantánnal, ám nagyon ne, mert akkor ragadni fog a bőrünk, és az megint csak kellemetlen.

Aromaterápiás szúnyogriasztó-csípésenyhítő keverék




Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése