Csoda étel a medvehagyma, és ha eddig nem szedtétek, akkor most még el lehet csípni. Én imádom, és valószínűleg az elmúlt évben diszkréten kizsigerelt szervezetem miatt idén rettentő sokat megettem, és megeszek belőle. :) Nagy lelkesedésemben készítettem többféle pesztót, tésztát, kenyeret... és gondoltam, hogy ezeket meg is osztom veletek. Íme:
Pesztók:
A pesztókhoz minden esetben aprítsuk a hagymát. ezt megtehetjük sima aprítógépben, de lehet botmixerrel is, bár ez utóbbi kicsit macerásabb, mert tovább tart, és folyamatosan le kell hámozni a feltekeredett növényt a botmixer tengelyről. :/
100g medvehagyma
1 mokkáskanál só
annyi olivaolaj, amennyivel kenhető állagú lesz a pesztó (kb 2 dl)
Dióval: 100g medvehagyma
120g darált dió, a darabok kb. lenmeg nagyságúak legyenek, akkor finom, semmiképpen ne porítsuk!!
1-2 mokkáskanál só
olivaolaj
Összekeverjük, üvegbe berakjuk, és hűtőben tároljuk. Azt nem tudom, hogy mennyi ideig áll el, mert elfogy pár nap alatt. :)
Sárgarépával: Ugyanezen recept szerint a diót helyettesíthetjük nyersen ledarált sárgarépával. Ehhez picit több só kell, kb 3 mokkáskanálnyi, illetve jó bele 2 evőkanálnyi lenmag is. Nekem ez a verzió a kedvencem. :)
A sima medvehagyma pesztóhoz tehetünk darált fokhagymát is, minél több, annál jobb, bár ez már asszem, hogy hedonizmus...
Medvehagymás tészta:
1 csomag durum tésztához mártás:
3 evőkanál olivaolaj
3 evőkanál teavaj
másfél dl tejszín
jó marék szecskázott medvehagyma
1 mokkáskanál só
fél dl víz
(és aki hedonista, annak egy-két gerezd fokhagyma)
A leveket összemelegítjük, éppen csak megrottyantjuk benne a medvehagymát, rá a tésztára, és reszelt parmezánsajttal tálaljuk.
Medvehagymás kenyér:
680g kenyérliszt+ tönkölyliszt keverék (én 3/4, 1/4 arányban szoktam)
20g vaj
4,5 dl tej
1 csomag élesztő
1 csapott evőkanál nádcukor
2 mokkáskanál só
2 evőkanál medvehagyma pesztó
Az élesztőt 1 dl langyos tejben a cukorral elmorzsoljuk, megvárjuk, míg felfut. Addig összeöntjük a liszteket, vajat, sót, és összekeverjük. Kis mélyedésbe öntjük az élesztős tejet, majd a többi langyos tejet, és a pesztót, majd az egészet addig gyúrjuk, amíg elnem válik az edény falától. Néhány órát kelesztjük, majd kenyeret formálunk belőle, ezt is leterítjük, és még fél órát állni hagyjuk. Majd előbb 200, a végén pedig 250 fokon megsütjük, kb 30-40 perc alatt, ez sütőtől függ.
Medveshagymás körözött:
fél kg túró
2 nagy evőkanál medvehagymás pesztó
1 teáskanál pirospaprika
annyi tejföl, hogy kenhető legyen
só, bors ízlés szerint
késhegynyi őrölt fűszerkömény
Csak össze kell keverni, és enni...hmmm...
tipp: ha ezt a feltétet tv paprikába töltjük, és úgy tálaljuk, nagyon mutatós, és finom reggelit kreálhatunk. :)
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése