2012. április 30., hétfő

Az aloe verás szappanok készítésének titkai

Az aloe verás szappanok a legtutibbak az eddig készített szappanjaim közül!! :) Lágyak, selymesek, puhák, egyáltalán nem szárítják a bőrt, fantasztikusan habzanak, és egyék testápoló kencék használata gyakorlatilag feleslegessé válik a használatukkal, jobban mondva az ember lánya már csak élvezetből kenegeti magát...:)

Elkészítésük pedig egyáltalán nem nehéz, sőt! Egyetlen dologra kell csak ügyelni, mégpedig arra, hogy ne vigyen el bennünket a lendület, és ne használjunk túl sok aloe verát. :) Miért? Mert nagyon lágyítja a szappant. A legbiztosabb módszer ezért, ha az első aloe verás szappanunkat hideg eljárással készítjük el, a hideg szappanok ugyanis alapból keményebbek, mint a meleg szappanok.
Én a szappankészítéshez egyenlőre bolti, aloin mentes, szűrt aloe vera készítményt használok, amely olyan természetes anyagokkal van tartósítva (majd megnézem a nevüket és leírom), amelyek natúrkozmetikumokban is megállják a helyüket.

Egy egyszerű recept:

800g olivaolaj
70g aloe vera készítmény
162g ioncserélt víz
102g NaOH
Ezek az alap massza elkészítéséhez, a trace-be 1 evőkanál hidegen sajtolt búzacsíraolaj sosem árt, illetve egy kis zöld agyag a színezéshez. Illat nem kell szerintem, de ez ízlés dolga. :)

Az aloe vera készítményt én nem fagyasztom le, nem oldom benne a lúgot, hanem a massza összekeverése után, tehát a tarce-be teszem bele, így megkímélem az értékes anyagokat a lúgtól, bár tudom, hogy a szappannak ez az állapota is extrém lúgos még. Valószínűleg nem fogjuk tudni kiszedni a szappanokat a formából 24 óra elteltével, ha jól emlékszem az enyémek vagy 5 napig keményedtek a formában, de aztán szépen ki tudtam szedni őket.

A következő lépés a meleg aloe verás szappan készítése, ami pedig még az előzőnél is sokkal finomabb, krémesebb lesz...mehet az előző recept alapján is, bár én egy kis kecsketejet is hozzáadtam (a víz helyett), csak hogy pikánsabb legyen a dolog. :) nagyon fincsi lett... A dolog azért nehezebb egy kicsit, mert (főleg, ha kecsketej is van benne) ez a szappan elég puha, és a meleg technika ellenére is várni kell a használattal körülbelül 2 hetet, amíg megkeményedik kicsit. (Mondjuk legalább könnyebb nemezelni, de ez majd egy másik bejegyzés témája lesz, mert időközben azért én is tanultam egyet és mást.) A kiöntés után 2 napot vártam a felvágással, addig a szappan a tömbben keményedett. 2 nap után simán kiszedhető volt, és óvatosan fel lehetett vágni. A jelszó tehát: türelem!! Megéri...:)


2 megjegyzés:

  1. Kedves Eszter!
    Az lenne a kérdésem, hogy a hideg eljárással készített mennyi érési időt igényel?

    Köszönöm: Szilvi

    VálaszTörlés
  2. Szia!

    4 hét a minimum, de ha ráhúzol még néhány hetet, az csak használni fog a szappanoknak. :)

    VálaszTörlés