Házunk tája az elmúlt héten több egyeddel is bővült. Nem, nem született újabb gyerek...:) Van viszont egy puli, aki kicsi, lány, és Dorka névre hallgat, valamint négy jérce (nem túkok még...még van 3 hetük...). Jön majd a jércék mellé egy kakas is, ha megérdemlik. ;) Egyébként nagyon édesek így négyesben, néha már teljesen tyúkhangjuk van, általában azonban pipignek, mint a sárga pelyhes kiscsirkék. Hiába, a kamaszkor nem könnyű...
Dorka a puli |
A veteményes kert pedig ontja a zöldségeket így nyár végén, pedig kicsi a beültetett rész, főleg most, hogy baba (is) van a háznál. Néhány recept, melyek gyorsan elkészíthetőek, és nagyon finomak, valamint változatos tápanyagbevitelt tesztnek lehetővé.
Mi mindent lehet készíteni tökből, és cukkiniből ha tele van velük a kert? :)
Először is: lecsót! Szerintem a cukkini jobb bele, mint a tök, de ez nyilván ízlés dolga, mindkettő illik hozzá. Én egy közepes méretű tököt simán belevágok egy kb 2-3 kg paradicsomból és paprikából készült lecsóba.
Lecsó cukkinivel |
Aztán ott van a jó öreg rántott cukkini (vagy tök :)). Ez pepecs munkának tűnik, főleg néhány apróság mellett, de van egy egyszerű verzió.
Hozzávalók:
1 nagy tök, vagy cukkini
3 tojás
200g liszt
szódavíz
liszt beforgatáshoz
hidegen sajtolt napraforgó olaj a sütéshez (bár ez zöldség, így nyugodtan süthetjük extra szűz olivaolajban is)
A cukkinivel könnyebb, azt hámozni, magozni sem kell, a tökkel e kettőt elvégezzük. Felvágjuk ujjnyi vastag szeretekre, sózzuk, és hagyjuk egy kicsit magára. Addig elkészítjük a sűrű palacsintatésztát a tojásokból, lisztből, amelyeket jól összekeverünk, majd annyi szódavizet adunk hozzá fokozatosan, hogy jó sűrű tésztát kapjunk. Picit megsózzuk ezt is, ezek a zöldségek viszonylag sok sót kívánnak. az olajat tűzra tesszük. A cukkiniszeleteket megforgatjuk előbb sima lisztben, majd a sűrű palacsintatésztában, és aranybarnára sütjük őket.
Tipp: Azért kell először lisztben is megforgatni, mert akkor az olajban, sütés közben nem dobja le magáról a bundát.
A már lisztbe forgatott szeletek kapnak bundát |
És sülnek... |
Tócsni, vagy amit akartok! Vagyis: Lepcsánka ala Házi Maunufaktúra (© 2014 :))
Ennek az ételnek a recepjtét tájegységenként nagy tisztelet övezi. Szent és sérthetetlen. Úgy, ahogy a receptje, a neve is eltérő...a Balaton-felvidéken, ha jól tudom tócsni, a Tiszántúl lepcsánka, és még máshol lapcsánka, és biztos van még néhány neve. A recept sem mindig ugyanaz. Az alap a reszelt krumli liszttel és vízzel, de hol raknak hozzá cukkinit, hol nem, és ha az ember megkérdezi, hogy van-e benne, akkor úgy néznek rá, mint egy marslakóra, hogy még ezt sem tudja...:) És van, ahol kefírt raknak bele, és van, ahol ez törvénysértésnek minősülne. Egy szó, mint száz, mi magyarok szeretjük ezt a reszelt kumplis ételt, akárhogyis hívják, és akárhogyis készül.
Itt az én verzióm:
Hozzávalók:
3 nagy krumpli
3 közepes cékla
2 szál répa
1 kicsi lilahagyma
1 közepes cukkininek a fele
300g liszt
Annyi víz, amennyit felvesz
só
A krumplit, répát, céklát. hagymát nagylyukú reszelőn lereszeljük, hozzáadjuk a lisztet (ez lehet tönkölyliszt, vagy kenyérliszt is), a sót, majd annyi vizet, mellyel puha, ragacsos, de összeálló tésztát kapunk. Ezeket jól összekeverjük, és forró olajban kisütjük úgy, hogy egy villányi adagot kiveszünk a tésztából, ezt az forró olajba tesszük, majd a villával gyorsan ellapogatjuk, hogy kb tenyérnyi (mindig annak a tenyere, akinek készül) nagyságú lepcsánkákat kapjunk. Ha az egyik fele megsült, fordítjuk, a másik felét is kisütjük.
Az, hogy milyen vékonyra lapogatjuk el, ízlés dolga. Én a kicsit vastagabbat szeretem, a vékonyabb egészen ropogós lesz. Érdemes kipróbálni mindkettőt.
Mi fokhagymával megdörzsölve, tejföllel, és reszelt sajttal tálaljuk.
Ilyen a tészta |
Sülnek...:) |
Ami pedig az augusztus végi szokást illeti: itt az új kenyér ünnepe, itt van tehát egy új kenyérrecept is! A neve: aszalt paradicsomos kenyér szódabikarbónával :)
Hozzávalók:
Összesen annyi liszt, hogy az aszalt paradicsommal együtt 600g legyen (én 1/3 tönköly, 2/3 kenyérkisztből szoktam)
70g étolaj
330g víz/tej
1 teáskanál szódabikarbona
3 mokkáskanál só
2 evőkanál szezámmag
1 nagy gerezd fokhagyma
18 szem aszalt paradicsom (az édes, ami nem cukrozott)
A fokhagymár, és a paradicsomot apróra vágjuk, és összekeverjük a liszt, só szezámmag, szb keverékéhat. Ez után adjuk az olajat és a vizet, ezeket jól összedolgozzuk, kenyeret formálunk, tetejét megvizezzük, és előmelegített sütőben 220 fokon szép barnára megsütjük. Formálhatunk belőle 2 cipót is, így biztosan át tud sülni!
kenyér nyersen |
kenyér sülten |
Hozzá pedig feltétnek: fenyőmagos-medvehagymás pesztó
Hozzávalók:
50g fenyőmag
120g medvehagyma (honnan? hát a mélyhűtőből!!)
1 ek olivaolaj
1 kiskanál só
Ezeket aprítógéppel jól felaprítjuk, összekeverjük, és amíg legalább ehetőre hül a kenyér, addig ennek a psztónak az ízei is összeérnek.
Pesto in action |
Jó étvágyat!! :)
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése