2013. március 27., szerda

Közeleg a Húsvét...


Ez volt a teraszunk és a kertünk látképe a jó meleg szobából 2013.03. 26-án, vagyis tegnap. A helyzet sajnos mára sem lett jobb, és a hó még mindig szállingózik.



Mi pedig várjuk a Nyuszit. :) A kérdés már csak az, hogy szegény Nyuszi hogyan is fog eljutni hozzánk húsvét hétfőn ebben a hóban, még lefagynak a mancsai szegénynek. A másik kérdés pedig - amit Bendegúz tett fel - hogy a gyerekek kívánságlistája vajon hogyan fog eljutni Nyuszihoz, hiszen nyilván Nyuszi a fűben ugrálva találja majd meg a kívánságlistát (mint ahogyan a Mikuláshoz intézett listát a gyerekek okosan a csizmájukba tették bele, ahol a Mikulás persze meg is találta). Csakhogy fű az egyenlőre nincsen, vagyis van, valahol a hó alatt. Azért alapvetően bizakodóak vagyunk, és valahogy majd alakul ez a húsvét, ami alapvetően a megújulás, az újjászületés ünnepe lenne. Várjuk tehát a tavaszt, a megújulást és a természet éledését, ébredését.

Addig pedig bent ülünk a meleg házban, és próbáljuk múlatni az időt mindenféle kellemes és örömteli dolgokkal. Például főzéssel. :)
Ez a tevékenység több szempontból is hasznos: meleget ad, társas tevékenység (az elkészítés és a fogyasztás is) és nem utolsó sorban örömet adóan finom. Még fényképeket sem volt idő készíteni, olyan gyorsan elfogytak...

Epres süti:

Hozzávalók a tésztához:
9 tojás
9 kanál xillit
9 kanál kenyérliszt
késhegynyi szódabikarbóna

többi:
2 csomag étcsokoládés pudig (Dr Oetker a legjobb)
2 kanál szilvalekvár (jó édes legyen...)
tavalyról frissen eltett mélyhűtött eper
2 db 3 dl-es tejszín

A piskótát elkészítjük 9 tojásból (ekkora adag egy kb 20x40 cm-es tepsihez szükséges). A sütőt kb 180 fokra előmelegítjük. A tojásfehérjéket különválasztjuk, kemény habbá verjük, majd kanalanként hozzáadjuk a xillitet, és egyesével a tojások sárgáját is. Közben folyamatosan használjuk a habverőt, és miután hozzáadtuk a sárgáját, még egy kicsit dolgozzuk össze. A lisztet (szerintem a piskóta kenyérlisztből készítve a legpuhább és legfinomabb) ez után kanalanként adjuk hozzá, és fakanállal keverjük óvatosan, habverőt ilyenkor már ne használjunk! Ha kész, be a sütőpapíros tepsibe, és bele a sütőbe. Kb fél óra alatt megsül, akkor jó, ha aranybarna a teteje, és a tapintása rugalmas, nem horpad be. Amíg a tészta hűl, addig az előírásnak megfelelően elkészítjük a pudingot, ha kész, még melegen a tészta tetejére öntjük. Ja, azt elfelejtettem, hogy előtte a már kihűlt piskóta tetejét megkenjük a 2 kanál lekvárral, erre jön a puding. A még meleg pudingba belehelyezzük a kiolvadt eperszemeket, és az egészet betoljuk a hűtőbe. Addig marad, amíg a puding ki nem hűl.
Közben felverjük a tejszínhabot (sajnos muszáj bele egy kis habfixáló, különben nagyon gyorsan meglehetősen gusztustalan lesz a süti a szétfolyt tejszínhabtól), és ezt a habot fantáziától és lehetőségektől függően a süteményünk tetejére pozicionáljuk.


Fincsi pogi minimál hozzávalókból (amikor semmi nincsen otthon):

1 dl tej
1 teáskanál cukor
3 dkg élesztő
600g világos rozsliszt
250g hideg vaj
3 dl tejfől
3 mokkáskanál só

töltelékhez:
40g vaj
1 evőkanál szezámmag

Az élesztőt langyos tejben és cukorban felfuttatjuk. A lisztet és a sót összekeverjük, majd hozzáadjuk az élesztőt és a vajat, ezeket jó összegyúrjuk. Ez után meleg helyen pihenni hagyjuk egy órát. Ha letelt az 1 óra, lisztezett deszkán ujjnyira nyújtjuk a tésztát, megkenjük a felolvasztott vaj és a szezámmag keverékével, megkenjük vele, majd összehajtjuk a tésztát, újra megkenjük, és ezt addig csináljuk, míg a töltelék el nem fogy, vagy összehajthatatlanul kicsi nem lesz a tészta. :)
Ezt az egészet alufóliába tesszük, és be a hűtőbe addig, amíg jól meg nem keményedig a vajas tészta.
ha készen van, deszkán újra kinyújtjuk, 1 cm-re, szaggatjuk és betesszük sülni az előmelegített (kb 200 fokos) sütőbe. Addig sütjük, míg aranybarna nem lesz a teteje.

Titusz palacsintája:

Hát, itt nem nagyon tudok mennyiségeket írni, csak hozzávetőlegesen...
500g liszt
4 tojás
fél zacskó sütőpor
tej és szódavíz
pici cukor a tésztához

A tojásfehérjéket habbá verjük, ez után hozzáadjuk a sárgáját, a sütőporos lisztet és a tej+ szóda kombót is. Miközben készül a tészta, végig habverőt használunk, nehogy tésztás legyen a kezünk...ettől csak a habverő lesz rettentő tésztás....:)
Ha készen van, már süthetjük is a szép nagy palacsintákat sima kerámia serpenyőben, olaj nélkül.

A palacsinták kicsit lukacsosak lesznek, de ez minket nem zavar, mert hihetetlenül olaj-mentes könnyű, habos, mégis vékony és nagy palacsintákat kapunk. :)

Készíthetjük teljesen rozslisztből, vagy tönkölylisztből is, ilyenkor a gyerekek kedvéért lehet a tésztához adni egy kicsi nádcukrot, vagy xillitet, hogy édesebb legyen.

Jó étvágyat!!!!





A főzés mellett azért a húsvéti kellékek is készülnek szorgalmasan:

Tojások filcből ( a Manópostánál lehet szabásmintát rendelni):




nemezelve és fonálból horgolva (+ egy csibe nemezelve):



Most a tojásírást tervezgetem, felbuzdulva ezen itt: molyolo.wordpress.com

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése