2012. szeptember 6., csütörtök

A fekete nadálytő dícsérete

A fekete nadálytő - másik nevén fekete gyopár - szárított gyökeréből nyert tinktúra többféle házi kozmetikum készítéséhez felhasználható. A gyökérdrog tinktúrájából készített krémet az irodalom elsősorban zúzódásokra, hegekre, vagy akár visszérgyulladások kezelésére is ajánlja.
Régebbi gyógynövényes könyvekből elolvasható, illetve megtanulható a gyökérzet szárításának tudománya, viszont a művelet nem megfelelő elvégzése esetén magukat az értékes hatóanyagokat veszítjük el, így végülis a tinktúra hatástalan lesz. Én a vásárcsarnokban fellelhető  "gyógynövényes embertől" vásároltam az enyémet, és ez nagyon is hatásosnak tűnik. Vigyázat! Meginni nem szabad, mert mérgező!!

Én elsősorban kitűnő sebgyógyító tulajdonságait szeretném kihasználni, így helyet kapott a már előzőleg leírt pattanásűző krémemben, valamint van egy új popsikenőcs receptem is.

Ez utóbbi kifejlesztésére azért kényszerültem, mert Rékám legújabb szórakozása az, hogy miután bekakilt, nem engedi tisztába tenni magát. Most, mikor már szerintem a legtürelmesebb tündér anyukák is elunják a pelenkázást, és legszebb álmaik is arról szólnak, hogy a gyerök végre szobatiszta, na most, most már pelenkázni sem. Egy szó mint száz, kellett valami, ami bombabiztosan fed, és véd, és megelőz, és gyógyít is egyben. És jelentem, nincs benne cink-oxid, és úgy is működik!!

Recept:

- 30ml orbáncfű olaj
- 2 nagy evőkanál méhviasz
- 1 fél evőkanál gyapjúviasz
- 1-2 evőkanál shea vaj
- 3-4 csepp propolisz
- 5-6 csepp fekete nadálytő tinktúra
- rózsa-teafa illóolaj kombó (3 csepp rózsa+4 csepp teafa)
- E vitamin

Az orbáncfű olaj gyengéd melegítésével (vízfürdőn, de a víz ne forrjon) elolvasztjuk az olajban a méhviaszt és a lanolint. A további melegítés mellőzése mellett beletesszük a shea vajat, feloldjuk, majd jöhet a propolisz, a tinktúra, az illóolajok és az E vitamin. Nem érdemes mixert használni, mert a magas méhviasz és lanolin tartalom miatt (ezek egyenletesen bevonják a bőrt, illetve a lanolin kitűnő víz/pisi taszító) nagyon gyorsan szilárdul. Inkább keverjünk rajta kettőt, és mehet a hűtőbe (a shea vaj miatt mindenképpen tegyük hűtőbe a teljes szilárdulásig, így nem lesz kristályos). Tárolható szobahőmérsékleten, mivel a sok méhviasz miatt nagyon stabil és a tinktúra és a propolisz (az is tinktúra) alkohol tartalma segíti a penészgombák távoltartását.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése